D ATROCITIES OF INTRUDER TERRORIST ZIONIST ISRAEL , AMERICA N UNO !! IN GAZA! RAMADHAN 2014 !!

D ATROCITIES OF INTRUDER TERRORIST ZIONIST ISRAEL , AMERICA N  UNO !! IN GAZA! RAMADHAN 2014 !!
UN UNDER TERRORIST ZIONIST ISRAEL N TERRORIST AMERICA CONTROLLED !! Y IN GAZA MASSACRES NO UN SECURITY FORCE SENT 2 PROTECT GAZA INNOCENT CIVILIANS ! EMIRATES OIC R SUBORDINATES OF TERRORIST ZIONIST ISRAEL , AMERICA N UNO !! OIC NATIONS MUST WITHDRAW FROM UNO LEAVING JUST D EMIRATES THERE!! NOT EVEN A SOLDIER SENT 2 PROTECT GAZA N PALESTINIANS MUSLIMS N CHRISTIANS FROM D ZIONIST ISRAEL , AMERICA N UN MASSACRES!! MUSLIMS NATIONS MUST SEND AIDS; SOLDIERS N SUPPORTS 2 HAMAS'S AL QASSAM ; SARAYA AL QUDS; , JIHAD ISLAMI N HISBULLAH 2 SAVE HUMANITY IN GAZA WITH D HUMANITARIAN BROTHERHOOD N ISLAMIC BROTHERHOOD!! BY D GRACE OF D PROPRIETOR OF ALL CREATIONS ( AL KHALIQUE ! ) N ALL THINGS ! TILL D TERRORIST ZIONIST ISRAEL OUSTED FROM THIS WORLD !! INSYA ALLAH HU ! WHAT R U " JIHADIST " IN SYRIA DOING A STUPID THING FELL UNDER D TERRORIST ISRAEL, TERRORIST AMERICA N UN ENTRAPMENT!! FIGHTING WITH UR OWN BROTHERS! Y R U NOT IN D RIGHT PLACE IN GAZA NOW ! IF U R "JIHADIST " D PLACE IS IN GAZA WITH D ISLAMIST N D MUJAHIDEEN THERE!; AL QASSAM'S HAMAS,; SARAYA AL QUDS ; JIHAD ISLAMI N HISBULLAH !!; TERRORIST PRES. AMERICA SAID, " I STRONGLY SUPPORTS ISRAEL 2 DEFEND ITSELF "PROVEN TERRORIST AMERICA SUBORDINATE OF TERRORIST ZIONIST ISRAEL GENOCIDES IN GAZA ; ALL D PRESIDENTS OF AMERICA IN D ZIONIST PROTOCOLS, UNO N D EMIRATES R D TOOLS N FOOLS N ABETTOR OF TERRORIST ZIONIST ISRAEL! THEREFOR, ALL MUSLIM MUST SUPPORT DEFEND GAZA FR. TERRORIST ZIONIST ISRAEL, TERRORIST AMERICA , UN N EMIRATES BY GIVING FULL SUPPORTS 2 HAMAS'S AL QASSAM N SARAYA AL QUDS! REFUTE AMERICA'S TPPA N BOYCOTT AMERICAN PRODUCTS; NAJIB UMNO MUST STOP TRADE WITH ISRAEL RANKING 14; EFFECTIVE IMMEDIATELY N UMNO DON B ANOTHER " BARUA" OF ZIONIST! WHERE IS OUR OWN MILITARY FROM OIC!! WITHDRAW NOW FROM UN BEING D OPERA OF TERRORIST ISRAEL N SEND OUR OWN MILITARY 2 DEFEND GAZA! IT'S OUR RIGHTS !! By : Nash Ar-Rawy/26.7.14 www.nasharrawy.blogspot.com; UNO Human Rights Council has reported zionist israel intruder is solely responsible 4 d deaths ( martyrs ) of 1,462 civilians inclusive of 550 children within 51 days of zonist israel intrusion in d Gaza Strip which ended on 26 Ogos 2014. . Meanwhile Al Qassam has got 2 new missiles 2 protect d gazans fr. d zionist israel intruders !! / 11.7.15

Friday, March 19, 2010

Antara Negara Rakyat Dan Negara Fir'aun Oleh: Nash Ar-Rawy

Antara Negara Rakyat dan Negara Fir’aun Oleh : Nash Ar-Rawy
( www.nasharrawy.blogspot.com ) 18.3.09
( www.youtube.com) nasharrawy ( www.nashsisepuluh.spaces.live.com )
Sesebuah negara yang mengamalkan prinsip-prinsip demokrasi hendaklah meletakkan kepentingan rakyat dan hak massa sebagai aspek pendahuluan atau prima . Justeru kerna demokrasi itu datangnya dari rakyat , kepada rakyat dan untuk rakyat. Jika perkara fundamental kedemokrasian ini di hakis oleh mana –mana parti pemerintah . Maka berlakulah pemerintahan autokrasi atau kuku besi ;yakni , kerajaan Fir’aun .
Janganlah fir’aun itu bersembunyi di sebalik tembok-tembok dan tirai besi yang bernama ISA , OSA dan PDRM untuk menjamin kesinambungan hayat! Ini adalah amalan politik dan pemerintahan yang ‘out-dated’ dan primitif . Bukan lagi boleh diguna-pakai dizaman siber dewasa ini. Lihat di Indonesia dan Filipina, setelah jatuh Fir’aun Marcos dan Suharto. Perjalanan demokrasi di negara tersebut cukup hebat dan pesat sekali ; di mana Malaysia jauh ketinggalan sekali . Dunia bisa ketawa!
Bahkan PM dan TPM Indonesia bisa dibawa ke muka pengadilan bersabit dengan kesalahan rasuah, kronisma dan salahgunakuasa.Demonstrasi massa secara aman dibenarkan . Bahkan pihak kepolisian hanya menjaga keselamatan rakyat yang berdemo sebagaimana tugasan dan kredibiti mereka , bukannya menjaga keselamatan parti yang memerintah .
Alhamdulillah, sekalipun gaji polis sudah naik dengan begitu drastik sekali . Namum tanggungjawab untuk menjaga keselamatan rakyat yang berkumpul secara aman hendaklah dipastikan berlaku kerna ianya dijamin oleh Perlembagaan Malaysia. Yang mana, Akta Polis adalah terbitan daripada Perlembagaan tersebut yang bersifat sekunder kerna Perlembagaan Malaysia adalah asas kedemokrasian yang prima dan utama sekali. Perlembagaan Malaysia hendaklah menjadi obligatori pihak keselamatan untuk memastikan ianya sama sekali tiada tercemar oleh mana-mana parti pemerintah sekalipun. Ini amanah dan obligasi mereka kepada rakyat. Semua kakitangan kerajaan samada yang beruniform atau tidak adalah dibayar gaji mereka oleh kerajaan bukannya oleh mana-mana parti pemerintah. Justeru itu selaku KULI rakyat , hak rakyat hendaklah dihormati dan didahulukan oleh semua jentera rakyat .Dewan Rakyat bukannya Dewan Parti atau milik mana-mana parti yang memerintah !
Setiap wakil rakyat, samada di peringkat parlimen atau DUN ; sewaktu mengangkat sumpah sebagai wakil rakyat .Maka tatkala itu gugurlah kepartaian mereka samasekali ; yang ada hanyalah status mereka sebagai wakil rakyat bukannya lagi sebagai wakil mana-mana parti .
Justeru itu , alaun mereka juga dibayar oleh rakyat Malaysia , bukannya dibayar oleh parti asal mereka . Maka ini, semua kakitangan kerajaan ; janganlah sekali-kali menganiayai rakyat yang memerlukan khidmat pelanggan yang cermerlang dan khidmat penjagaan keselamatan berhak diberikan kepada rakyat daripada semua pihak.
Maka di sini , program Gegar yang dianggotai oleh 50 NGO hendaklah dibenarkan berhimpun secara aman sebagaimana yang di jamin oleh Perlembagaan Malaysia ; di Lapangan Terbang Sultan Mahmud pada kira-kira jam 11.45 pagi , Sabtu ini( 20.3.10 ) ; demi untuk menyampaikan memorandum massa kepada DYMN Yang Di Pertuan Agung. Memorandum ini mendesak kerajaan pusat mengembalikan ‘ The Stolen Black Gold’ kepada yang berhak . Iaitu, warga Kelantan dan Terengganu . Sebagaimana hak yang sama diberikan kepada warga Sabah dan Sarawak .
Ingat! Emas hitam adalah hak kepunyaan rakyat; diurustadbir melalui kerajaan negeri masing-masing ; bukannya milik persendirian mana-mana parti pemerintah untuk dikorun-faraidkan di kalangan elit-umnoputra di atas nama rakyat seperti projek pembaziran Masjid Kristal yang tiada kariah dan Monsoon Cup menjadikan Terengganu negeri yang kaya dengan minyak tetapi , rakyatnya yang kedua termiskin di Malaysia . Yang kaya dan senang lenang dari anugerah Allah kepada bumi tersebut hanya untuk membuncitkan perut qorun-qorun itu tadi . Sementara rakyat marhein, tetap miskin . Mana pertambahtaraf golongan petani , nelayan dan penternak yang miskin . Beras, daging, ayam dan ikan masih lagi diimpot ? Sektor marhein ini tiada menguntungkan kroni-umnoputra kecuali projek kerakusan qorun seperti Monsoon Cup dan Masjid Kristal itu tadi . Mereka bisa mendapat pulangan dan keuntungan yang cepat !
Pihak keselamatan hendaklah bijaksana dan tertakluk tugasan mereka dengan Perlembagaan Persekutuan. Berilah perkhidmatan keselamatan yang lebih baik kepada para demonstran itu nanti dan mesra rakyat kerna kenaikan gaji mereka adalah daripada wang rakyat . Bukannya daripada kantong mana-mana parti .
Justeru itu , demi memudahkan tugas para pegawai dan pasukan keselamatan agar lebih bertangjungjawab kepada rakyat . Sewajarnyanya pembuktian transformasi kerajaan bukannya retorik . Tetapi , dibuktikan dulu mukaddimahnya dengan meletakkan dulu PDRM( IGP) dan SPRM di bawah jurisdiksi parlimen ; agar mereka tiada menjadi ‘subordinate’ dan ‘Yes Man” sahaja kepada PM. Justeru , bertangjungjawab terus kepada rakyat . Yakni, kepada Dewan yang mulia , iatu Parlimen .Yakni, pastinya tidak dibawah telunjuk PM atau perintah mana-mana parti

Wednesday, March 17, 2010

Model Ekonomi Baru UBN Seperti DEB Kecundang Oleh : Nash Ar-Rawy

Model Ekonomi Baru UBN Seperti DEB Kecundang ( www.idhamlim.blogspot.com )

1 Rabiul Akhir 1431H.
Oleh : Nash Ar-Rawy
(www.nasharrawy.blogspot.com )

Model Ekonomi Baru tajaan UBN ternyata perulangan kesilapan yang pernah berlaku kepada DEB yang kecundang akhirnya , kerna tiada berteraskan prinsip ekonomi Islam ; sebaliknya lebih menjurus kepada kepentingan kapitalisma, monopolisma, kronisma, nepotisma dan parochialisma yang merupakan amalan tradisi UBN; JUARA MENIPU!

Terdapat banyak kementerian dan agensi kerajaan di bawah DEB dahulu selain daripada Kemenerian Keusahawan Bumiputra yang ditutup. Selagi UBN masih lagi dengan sikap rakus dan bersifat kekorunan di dalam memfaraidkan kekayaan negara dan projek di kalangan kroninya sahaja , selagi itulah masaalah ekonomi bumiputra dan bukan bumiputra tiada akan selesai. Tidak seperti Guan Eng gunapakai kabel komputer bukan kroni !

Justeru kerna , Islam mengharamkan kekayaan sesebuah negara itu berputar di kalangan orang yang tertentu sahaja . Namun UBN melalui MEB masih lagi dengan sikap mengenyangkan kuncu-kuncu , suku-sakat kroninya . Kesan yang masih berleluasa ialah merampas emas hitam kepunyaan rakyat kelantan untuk diagihfaraidkan sesama kuncu-kuncu seperti yang berlaku di Terengganu ; pembaziran Masjid Kristal untuk mengkayakan kroni elit Umnoputra sahaja sedangkan Terengganu dikatogerikan negeri yang kedua termiskin di Malaysia ; mengatasi Kelantan, walaupun merupakan Negeri yang terkaya dengan emas hitam tetapi warganya antara yang termiskin. Mana pembelaan rakyat marhein ?

Dipercayai budaya kronisma elit-Umnoisma ini akan terus menjadi tradisi menipu rakyat di dalam Model Ekonomi Baru ( MEB ) itu nanti yang bakal melahirkan Vincent Tan , Ananda Krishnan dan Mukhlis yang baru. Sementara rakyat marhein bumiputra dan bukan bumiputra yang akan terus terhimpit dengan kos kehidupan yang tinggi dengan bebanan hutang negara dengan membayar cukai yang tinggi . Ringgit Malaysia sudah jatuh teruk berbanding bath Thailand dan dollar Singapura; yang mengatasi RM untuk sekian lamanya ; perlaburan merosot kerna rasuah dan salahgunakuasa berbanding dengan Indonesia yang bisa bawa PM dan TMP ke muka pengadilan atas tuduhan rasuah dan salahgunakuasa. Akibatnya pelabur cabut lari dan rakyat rugi .

Umno akan terus mengekpoitasikan agenda bantu bumiputra melalui MEB tetapi sebenarnya cerita lama berjenama baru . Kapitalis elit-Umnoputra dan kapitalis elit-MCA-MIC akan terus menipu Bumiputra dan Bukan Bumiputra menguasai dan mencengkan ekonomi negara menjadi kaya raya di atas kesusahan rakyat jelata tanpa kira kaum dan agama.

Awas! Sejarah UBN membuktikan di dalam era Mahathir , Badawi dan Najib tiada sama dan jauh sekali berbeza dengan iltizam rakyat yang pernah dibuktikan oleh allahyarham Tun Razak ( bersama allahyarham Dato’ Asri ) membangunkan kawasan luar bandar dan sebelumnya allahyarham Tunku yang menjual estet untuk biaya perjuangan politik beliau yang akhirnya meninggal dunia di luar Umno bersama PAS ,DAP dan Semangat 46 . Umno sekarang adalah platform untuk menjadi kaya- raya dan menipu rakyat . MEB adalah umpanan semata-mata setelah DEP kecundang kerna perbuatan Umno ; bukan kerna PAS , DAP atau Keadilan .

Gagasan ekonomi baru yang pernah dikemukakan PAKATAN RAKYAT yang berteraskan perlembagaan Malaysia yang menjamin hak bumiputra dan Bukan Bumiputra oleh DS Anuar Ibrahim ‘mengrakyatkan ekomoni dan kekayaan negara “; bukannya mengkroni-korunkan kuncu dan suku sakat elit-Umnoputra dan elit-UBNputra . Ternyata Najib tiada modal menciplak idea ekonomi baru PAKATAN RAKYAT dan ‘ One Malaysia “ : ‘One Israel “ sama saja SMS ( Satu Malaysia Sekular ); mengamalkan sistem ekonomi kapitalis sebagai teras ekonomi negara yang tiada memihak kepada rakyat marhein dan bercanggah dengan sistem ekonomi Islam untuk semua ; ‘ Justice For All “

Mengapakah sektor pertanian, perikanan dan pemakanan tiada dimajukan sehingga ‘Bernas” dibursashamkan untuk kepentingan kapitalis. Bahkan berbanding Thailand , Malaysia jauh ketinggalan di dalam sektor-sektor marhein tersebut; kerna tiada diminati dan kroni tiada bisa cepat kaya jika sektor tersebut dimajumakmurkan kerna yang untung adalah rakyat marhein melaui koperasi mereka bukan korun-Umnoputra.Yang mengagihkan saham-saham Bumiputra antara mereka sahaja. Institusi Bumiputra yang lain hanya bisa menganga sahaja dengan sandiwara MEB;yang bisa sahaja menunggu memboloti peluang baru nanti!

Apalagi tiada berlakunya transfomasi kerajaan;yang bimbang dan takut untuk meletakkan SPRM, PDRM( IGP) SPR, JPN, Ketua Hakim Negara, Akauntan Negara dan Peguam Negara di bawah jurisdiksi parlimen atau DYMM Yang Di Pertuan Agung. Justeru untuk menutup kepincangan pengurusan UBN dan menggunakan ISA dan OSA untuk menjamin keselamatan Umno ;demi memperlahankan kejatuhannya UBN di persada politik tanah pada PRU 13 nanti. Islam pasti menang insyaAllah !

Massa tiada akan lupa tipu helah manipulasi kepolitikan Umno dalam agenda penipuan baru mereka iaitu Satu Malaysia Sekular dan Model Ekonomi Baru untuk kroni-kroni baru ; di atas nama Melayu dan Bumiputra; MELAYU TIPU MELAYU! Sokonglah Parti Islam
Oleh : Nash Ar- Rawy / 17.3.10
Dicatat oleh DRS. KHALIL IDHAM LIM di 4:23 PM

Tuesday, March 16, 2010

Antara Roh Islam Dan Perkauman Melayu Oleh: Nash Ar-Rawy

Antara Roh Islam Dan Perkauman Melayu
Mar 16th, 2010 | By Admin | Category: nash ar-rawy, utama ( www.perakexpress.com )
Oleh: Nash Ar-Rawy ( www.nasharrawy.blogspot.com )

Roh Islam sememangnya wujud di dalam batang tubuh setiap orang yang mengucap syahadah . Sayangnya roh itu sudah dicengkam oleh sindrom wahhan; iaitu penyakit cintakan dunia dan takut mati. Pengaruh duniawi dan fisikal yang menyaluti tubuh menjadikan roh Islam itu tiada bisa dijanai atau menyerlah . Ini adalah kerna manusia berpegang pada yang mati, bukannya pada yang hidup .

Yang di luar itu sebenarnya mati ; yakni batang tubuh tiada bisa bergerak dan kaku beku kerna dia ‘Si Mati , “ jika tiada ‘Si Hidup” ; iaitu roh yang di dalam yang hidup lagi menghidupkan kerna ianya berasal daripada yang Maha Hidup ; yang empunya nyawa, rezeki, pangkat , kedudukan dan Yang Empunya Global .( “ Rabbil’ alamiin “ ).

Amat malang sekali manusia hanya mementingkan keperluan yang luar semata-mata seperti makan minum , kenderaan mewah , rumah mewah, dan kehidupan duniawi yang serba mewah. Sedangkan kehidupan yang sebenar adalah ‘orang dalam ‘ yang membawa manusia ke arah masa depan alam ukrawi yang memerlukan santapan rohani yang secukupnya iaitu: “ wa akimissolah tali zikri “ ( dan mengerjakan solat untuk tujuan zikir ) dalam keadaan “ Solatun Daimun “ ( senantiasa mengingati tuhan dan sepanjang masa berkeadaan solat ; bukan 5 waktu sahaja) .

Kerna, perbuatan kamu itu kekal dalam solat dan “talizikri “; justeru kamu tiada bisa melakukan maksiat kerna ada ‘tali zikri’ dan baru lah solat itu mencegah perkara benci dan mungkar ( “fahsya niwal mungkar “). Apabila segala laku-buat , aksi dan reaksi kamu adalah dalam “ Wataqollubaka fissajidiin’ ( dan pergerakan-pergerakan kamu adalah antara mereka yang sujud ) . Jika disebaliknya ; yang berlaku adalah “ Fawailullil musolliin” ( masuk ke neraka weil orang yang solat ); solat tapi tak bersolat!

Inilah intipati roh Islam dalam diri kamu yang hidup lagi menghidup kerna datangnya daripada yang Maha Hidup bukannya jasad kamu ; yang kamu utamakan yang pada hakikatnya adalah “ Si Mati “ . Justeru kerna, yang hidup yang bawa yang mati ; bukannya yang mati yang membawa yang hidup . Ibarat sebuah kenderaan itu, kelihatannya seperti hidup; boleh ke sana ke sini . Namun, jika tiada pemandunya ( ‘Si Hidup ) kenderaan itu mati ; langsung tiada bisa bergerak kerna memang sebenarnya barang mati atau ‘ Si Mati ‘) .

Apabila dalam aplikasi kehidupan manusia meninggalkan yang utama ‘Si Hidup” ( roh Islam ) dan memprimakan yang mati(‘Si Mati’);maka terjadilah penyakit wahhan tadi ; iatiu cintakan duniawi dan takut mati . Sayang untuk meninggalkan harta, saham, estet , kilang dsb ;lantaran itu takut pada mati . Justeru itu , roh Islam tiada berfungsi dan mati nya roh jihad fisabillah di dalam diri . Oleh kerna , terlalu sayang kepada tubuh badan dan penyaruh fisikal dan materi yang terlalu kuat . Maka roh Islam tiada dijanai dan tiada dibangkitkan; tidur lena dengan khayalan dan kepalsuan sandiwara dunia yang menipu dan meninggalkan masa depan kepentingan ukrawi . Yakni, kehidupan kamu yang sebenar! .

Justeru itu, apabila ditiupkan semangat assobiyyah dan pengapian perkauman Melayu , atas nama Melayu ; maka automatis roh Islam itu dimatikan kerna bangkai yang dikuburkan nabi 1,400 tahun dahulu di hidupkan semula menyesatkan manusia . Manusia memperjuangkan barang yang mati iaitu kebangsaan Melayu ( assobiyyah ) dan perkauman Melayu ( kaumiyyah) dan meminggirkan roh Islam yang suci murni , lagi hidup dan menghidupkan ; dikotori dan dipolusi dengan perkauman Melayu yang menjijikkan dan diharamkan nabi dalam hadis-hadisnya . Antaranya, “ Barangsiapa yang menegakkan assobiyyah , memperjuangkan assobiyyah dan mati kernanya; matinya mati jahiliyyah “ . Perkauman Melayu dan Kebangsaan Melayu itu membawa kepada kezaliman. Zalim kerna tiada meletakkan yang hak pada tempat yang sebenarnya! Islam sebagai “Ad-deen waddawlah” dan “Ad-deen wa syariah” dipinggirkan sebaliknya menegakkan perjuangan yang mati iaitu sentimen dan perkauman Melayu yang sesat lagi menyesatkan . Sebagai ajaran baru dan ugama baru yang dibawa oleh Umno yang paling bahaya sekali untuk satu Malaysia. Masuklah Parti Islam Satu Malaysia ( PAS) bersama PAKATAN rakyat yang tiada bernaunsakan perkauman untuk menyelamatkan agama bangsa dan negara daripada kerakusan perkauman, kronisma yang “ breach of trust’ dan ‘ breach of agreement” dalam skandal Royalti; RM2BILLION bukannya RM20juta yang ditipu Umno kepada bangsanya sendiri ; justeru kerna tiada “ROH ISLAM’ sanggup melakukan pengkhianatan ; petualang agama , bangsa dan tanahair . Sementara hutang semasa royalti adalah RM600juta seperti kata Husam .

Tegakkanlah roh Islam dalam diri anda yang bersifat “rahmatan lil’alamiin” menangkis kesesatan perkauman Melayu Umno ; kerna Islam itu ‘Ad-deen” dan hanya Islam yang boleh selamatkan manusia. Sementara fahaman sesat perkauman Melayu Umno ( Kebangsaan ) ; natijahnya : “ MELAYU TIPU MELAYU“ dan Islam cabut lari seperti yang berlaku kepada ‘ Islam hadhari ‘. Yang ada hanya satu sahaja .iaitu: ISLAM ISLAM

“ God is the greatest! “
Tags: nash ar-rawy

EVEN D FATHER OF UMNO TUNKU D IST PREMIER REFUTED UMNO N ASSISTED PAS PLIGHT! Y ??

EVEN D FATHER OF UMNO TUNKU D IST PREMIER REFUTED UMNO N ASSISTED PAS PLIGHT! Y ??
TUNKU D IST PREMIER FROM UMNO SAID; AT FEDERAL HOTEL IN KL , ON OKTOBER 12, 1983; AS FOLLOWS; " MALAYS MUST ELIMINATE UMNO ! " ( Y ??? ) ; N " UMNO LEADERS NOW JUST WANT NAME N POSTS ! " ( 4 WEALTH N POWER )........ ASK URSELF ! Y TUNKU DIED OUTSIDE UMNO !! ; Y D FATHERS OF UMNO LEFT UMNO !! ; DATO' ONN JAAFAR; D FOUNDER OF UMNO LEFT UMNO N FORMED " PARTI NEGARA " ( NATIONAL PARTY ); 'COS UMNO INSISTED 2 TURN D PARTY INTO A NON -RACIST PARTY OR MULTI-RACIAL; ( AGAINST ONE MALAYIST RACIST ! ) ; NAMELY AS " UNITED MALAYANS NATIONAL PARTY " !! ; N HIS SON TUN HUSSEIN ONN ( EX PM N EX PRESIDENT OF UMNO; HISHAMUDDIN'S FATHER ) ; OSO LEFT UMNO ! ; N TUNKU OSO LEFT UMNO N FOUGHT AGAINST UMNO N UBN WITH SEMANGAT 46 PARTY IN " ANGKATAN PERPADUAN UMMAH ( APU ); WITH PAS N DAP !; IN A SPEECH AT BUKIT CHANDAN. KUALA KANGSAR, PERAK TUNKU OSO SAID, " IF WE WIN D GE ; D FIRST THING I WANT 2 DO IS 2 MAKE SURE THAT HORSE RACING IS PROHIBITED IN MALAYSIA ! ; THIS IS ACTUALLY D MUKADDDIMAH ( INTRODUCTORY ) OF HUDUD OR PREREQUISITE OF HUDUD . THAT IS; D PROHIBITION OF GAMBLING AS WHAT DONE BY KELANTAN NOW N OSO IN BRUNEI B4 N OSO PROHIBITION OF SELLING LIQUOR IN KELANTAN EXCEPT 4 CERTAIN PLACES MEANT 4 D NON-MUSLIMS ; BUY N CARRY BACK HOME ; NOT DRUNK IN D TOWN OR SHOPS! 4 PUBLIC SAFETY !! By: Nash Ar-Rawy/15.5.14