D ATROCITIES OF INTRUDER TERRORIST ZIONIST ISRAEL , AMERICA N UNO !! IN GAZA! RAMADHAN 2014 !!

D ATROCITIES OF INTRUDER TERRORIST ZIONIST ISRAEL , AMERICA N  UNO !! IN GAZA! RAMADHAN 2014 !!
UN UNDER TERRORIST ZIONIST ISRAEL N TERRORIST AMERICA CONTROLLED !! Y IN GAZA MASSACRES NO UN SECURITY FORCE SENT 2 PROTECT GAZA INNOCENT CIVILIANS ! EMIRATES OIC R SUBORDINATES OF TERRORIST ZIONIST ISRAEL , AMERICA N UNO !! OIC NATIONS MUST WITHDRAW FROM UNO LEAVING JUST D EMIRATES THERE!! NOT EVEN A SOLDIER SENT 2 PROTECT GAZA N PALESTINIANS MUSLIMS N CHRISTIANS FROM D ZIONIST ISRAEL , AMERICA N UN MASSACRES!! MUSLIMS NATIONS MUST SEND AIDS; SOLDIERS N SUPPORTS 2 HAMAS'S AL QASSAM ; SARAYA AL QUDS; , JIHAD ISLAMI N HISBULLAH 2 SAVE HUMANITY IN GAZA WITH D HUMANITARIAN BROTHERHOOD N ISLAMIC BROTHERHOOD!! BY D GRACE OF D PROPRIETOR OF ALL CREATIONS ( AL KHALIQUE ! ) N ALL THINGS ! TILL D TERRORIST ZIONIST ISRAEL OUSTED FROM THIS WORLD !! INSYA ALLAH HU ! WHAT R U " JIHADIST " IN SYRIA DOING A STUPID THING FELL UNDER D TERRORIST ISRAEL, TERRORIST AMERICA N UN ENTRAPMENT!! FIGHTING WITH UR OWN BROTHERS! Y R U NOT IN D RIGHT PLACE IN GAZA NOW ! IF U R "JIHADIST " D PLACE IS IN GAZA WITH D ISLAMIST N D MUJAHIDEEN THERE!; AL QASSAM'S HAMAS,; SARAYA AL QUDS ; JIHAD ISLAMI N HISBULLAH !!; TERRORIST PRES. AMERICA SAID, " I STRONGLY SUPPORTS ISRAEL 2 DEFEND ITSELF "PROVEN TERRORIST AMERICA SUBORDINATE OF TERRORIST ZIONIST ISRAEL GENOCIDES IN GAZA ; ALL D PRESIDENTS OF AMERICA IN D ZIONIST PROTOCOLS, UNO N D EMIRATES R D TOOLS N FOOLS N ABETTOR OF TERRORIST ZIONIST ISRAEL! THEREFOR, ALL MUSLIM MUST SUPPORT DEFEND GAZA FR. TERRORIST ZIONIST ISRAEL, TERRORIST AMERICA , UN N EMIRATES BY GIVING FULL SUPPORTS 2 HAMAS'S AL QASSAM N SARAYA AL QUDS! REFUTE AMERICA'S TPPA N BOYCOTT AMERICAN PRODUCTS; NAJIB UMNO MUST STOP TRADE WITH ISRAEL RANKING 14; EFFECTIVE IMMEDIATELY N UMNO DON B ANOTHER " BARUA" OF ZIONIST! WHERE IS OUR OWN MILITARY FROM OIC!! WITHDRAW NOW FROM UN BEING D OPERA OF TERRORIST ISRAEL N SEND OUR OWN MILITARY 2 DEFEND GAZA! IT'S OUR RIGHTS !! By : Nash Ar-Rawy/26.7.14 www.nasharrawy.blogspot.com; UNO Human Rights Council has reported zionist israel intruder is solely responsible 4 d deaths ( martyrs ) of 1,462 civilians inclusive of 550 children within 51 days of zonist israel intrusion in d Gaza Strip which ended on 26 Ogos 2014. . Meanwhile Al Qassam has got 2 new missiles 2 protect d gazans fr. d zionist israel intruders !! / 11.7.15

Saturday, August 1, 2009

BN Takut Pada Demokrasi Dan Kekal Autokrasi

Enter your search terms Submit search form
Web HarakahDaily
Ahad 2 Ogos 2009 | 10 Sha'ban 1430 Hijrah

"Kami akan berdemonstrasi lagi hingga ISA Mansuh" !
Wan Nordin Wan Yaacob | Foto Nasir Sudin
Sat | Aug 01, 09 | 5:35:13 pm MYT

KUALA LUMPUR, 1 Ogos (Hrkh) - "Kami akan berdemonstrasi lagi hingga ISA dimansuhkan" demikian kata Pengarah Strategik KeADILan, Tian Chua yang berucap di belakang Kompleks Pertama dihadapan kira-kira 10,000 peserta himpunan Mansuh ISA.
Iklan
Tepat jam 3.45, setelah beberapa kali polis menghalang peserta himpunan yang berarak menuju ke Dataran Merdeka, himpunan dihentikan sebentar di belakang Kompleks Pertama.

Tian Chua berkata, walaupun polis menyerang peserta himpunan namun, ia sedikitpun tidak menghalang peserta untuk melangkah merempuh sekatan yang dibuat polis.

Apa yang penting ujarnya, himpunan ini adalah mesej rakyat kepada kerajaan yang zalim yang masih mempertahankan ISA sebagai survival kuasa mereka.

Sependapat dengan Tian, Pengerusi Gerakan Masuhkan ISA (GMI), Syed Ibrahim Seyd Noh berkata, himpunan akan tetap diteruskan bagi menyatakan rasa benci Imagerakyat terhadap penggunaan ISA yang telah menzalimi mereka yang tidak bersalah.

"Jika kerajaan berniat meneruskan akta ini, jangan lupa mereka juga akan jatuh kerana rakyat menentang akta ini," ujarnya lagi.

Selang beberapa minit selepas selesai berucap, himpunan cuba digerakkan ke arah Dataran Merdeka, namun polis dan FRU menggunakan water cannon bagi menyembur air selain gas pemedih mata.

Penulis sendiri tidak terkecuali dari terkena tembakan pemedih mata bersama beberapa wartawan lain.

Seorang peserta himpunan, Najib Hanafi berkata, polis menggunakan kekasaran termasuk kepada wanita dan orang tua ketika menyuraikan himpunan.

"Tindakan ini hanya memburukkkan lagi suasana demokrasi di negara ini, polis patutnya mengawal jenayah bukannya menghalang suara rakyat dari membantah akta yang zalim," ujar beliau yang datang dari Subang Jaya.

Beberapa rakan media cetak turut mengeluh dengan penggunaan gas pemedih mata oleh polis untuk menyuraikan himpunan./wann_... Harakah
( www.nashsisepuluh.spaces.live.com ) ( www.perakexpress.com )

Syabas!!! Rakyat Malaysia

Enter your search terms Submit search form
Web HarakahDaily
Ahad 2 Ogos 2009 | 10 Sha'ban 1430 Hijrah

Perhimpunan mansuhkan ISA berjaya - Cif Komander
Ahmad Tajdid | Foto Wan Zahari Wan Salleh
Sat | Aug 01, 09 | 5:57:15 pm MYT

KUALA LUMPUR, 1 Ogos (Hrkh) - Walaupun gagal menyerahkan memorandum menggesa ISA dimansuhkan ke Istana Negara ekoran sekatan pihak polis, Cif Komander Himpunan Mansuhkan ISA, Salahuddin Ayub tetap menganggapnya sebagai berjaya.
Iklan
ImageKetika dihubungi Harakah sebentar tadi, Salahudin berkata walaupun banyak rintangan dan halangan yang dihadapi para peserta perhimpunan, mereka telah menunjukkan semangat yang tinggi untuk terus berhimpun secara aman.

Menurutnya, walaupun kerajaan BN menggunakan media massa dan pasukan polis untuk menggagalkan perhimpunan itu, kehadiran puluhan ribu rakyat daripada segenap lapisan masyarakat membuktikan sokongan padu mereka agar Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dimansuhkan.

"Walaupun memorandum tidak dapat diserahkan kepada Istana Negara, kita amat terharu dengan semangat yang ditunjukkan rakyat yang berkumpul secara aman bagi menggesa ISA dimansuhkan," katanya.

ImageMenurutnya, disiplin dan kesabaran tinggi ditunjukkan para peserta perhimpunan dalam menghadapi provokasi dan tindakan ganas pihak polis membuktikan bahawa rakyat negara ini sudah matang dalam melaksanakan hak-hak mereka yang digariskan Perlembagaan termasuk hak berhimpun secara aman.

Ini katanya terbukti apabila tiada harta benda awam yang musnah dalam perhimpunan membabitkan puluhan ribu orang itu.

Mengulas tentang jumlah tangkapan yang tinggi pada perhimpunan kali ini, Salahuddin berkata pihak Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) telah menyediakan 30 peguam untuk memastikan mereka yang ditahan selamat dalam tahanan polis dan dibebaskan segera.

ImageBeliau yang juga Naib Presiden PAS mahu kerajaan BN melihat perhimpunan hari ini sebagai isyarat jelas daripada rakyat yang menuntut akta zalim itu dimansuhkan.

GMI juga, katanya akan terus mengadakan program susulan bagi menggesa ISA dimansuhkan.

"Kita juga akan tetap menyerahkan memorandum kepada Istana Negara pada minggu hadapan," katanya.

Beliau turut mengambil kesempatan mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua peserta perhimpunan dan pihak yang membantu menjayakan perhimpunan itu.- tajdid _

1 Malaysia Retorik Najib ( Tangkap Rakyat )

Ahad 2 Ogos 2009 | 10 Sha'ban 1430 Hijrah

Tindakan ganas 1 Ogos: Polis tidak hormati Agong
Shamsul Iskandar Mohd Akin | Foto Wan Zahari Wan Salleh
Sat | Aug 01, 09 | 6:00:03 pm MYT

Angkatan Muda Keadilan Malaysia mengecam sekeras-kerasnya tindakan ganas pihak polis menyerang, mengganasi dan menangkap rakyat Malaysia yang melaksanakan hak mereka untuk berhimpun secara aman di Kuala Lumpur hari ini, menuntut pemansuhan akta zalim ISA.
Iklan
ImageAngkatan Muda Keadilan Malaysia mengutuk tindakan ganas polis yang sama sekali tidak perlu. Ia adalah di luar batasan amalan demokrasi dan hak asasi rakyat Malaysia untuk menyerahkan memorandum ke bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

Malah pihak polis tidak menghormati Baginda kerana temujanji untuk menyerahkan memorandum tersebut kepada wakil Baginda telah ditetapkan pada hari ini.

Keganasan hari ini yang menindas dan menekan suara rakyat Malaysia ternyata mendedahkan omongan kosong '1 Malaysia' yang dilaung-laungkan oleh Perdana Menteri.

ImageAngkatan Muda Keadilan Malaysia menggesa Dato' Seri Najib Razak untuk membuktikan bahawa pentadbiran beliau bukan hanya berasaskan slogan-sloganan semata-mata dengan membuka ruang demokrasi dan bersuara kepada seluruh rakyat Malaysia.

Sebagai langkah pertama, hampir 500 orang rakyat yang ditahan hari ini ketika melaksanakan hak mereka yang dijamin oleh Perlembagaan, mesti segera dibebaskan.

Ketua Polis Negara dan pegawai-pegawai utama polis yang mengarahkan keganasan hari ini, mencabul hak perlembagaan rakyat dan bertindak biadap terhadap Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, perlu digantung tugas dan siasatan bebas dilaksanakan terhadap mereka.

Najib perlu bersedia membuktikan bahawa beliau berhasrat untuk benar-benar menjadi Perdana Menteri kepada semua rakyat Malaysia dengan segera mengambil langkah-langkah perlu untuk menentukan kehendak sebenar rakyat mengenai ISA dengan mengadakan pungutan suara (referendum) bebas.

ImageTatacara pengendalian pihak polis terhadap rakyat yang berhimpun mesti dikaji semula bagi memastikan mereka mengawal keselamatan dan bukan bertindak liar mengganasi rakyat.

Sudah sampai masanya tindakan pemerintah memperalatkan polis untuk kepentingan sempit mereka dihentikan dan polis seharusnya menjaga keselamatan rakyat dan bukan mengganasi mereka.

Sekiranya Najib enggan melaksanakan perubahan-perubahan ini, ternyata beliau mengemukakan gagasan '1 Malaysia' hanya sekadar untuk mengabui mata rakyat dan memperdayakan Malaysia bahawa kerajaan hari ini sudah berubah.

--- Harakah
( www.nashsisepuluh.spaces.live.com ) ( www.perakexpress.com )

Gerakan Mansuh ISA Berjaya

Ahad 2 Ogos 2009 | 10 Sha'ban 1430 Hijrah

Himpunan berjaya, GMI akan hantar Memo 10 Deklarasi ISA kepada Agong secepat mungkin
Tarmizi Mohd Jam | Foto Wan Zahari Wan Salleh
Sat | Aug 01, 09 | 4:46:31 pm MYT

KUALA LUMPUR, 1 Ogos - Sidang media khas yang diketuai Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim sebentar tadi antara lain memutuskan akan menghantar Memorandum 10 Dekralasi ISA kepada Yang Dipetuan Agong dalam masa terdekat.
IklanImage

Sidang media turut dihadiri Lim Kit Siang; Dato Mustapha Ali, Dato' Mahfuz Omar, Salahuddin Ayub, Pengerusi GMI, Syed Ibrahim Syed Noh serta beberapa pimpinan Pakatan Rakyat yang lain. Demikian lapor wartawan Harakah, NYZA AYOB dari Pejabat Agung PAS.

Oleh kerana sekatan dan kekangan polis yanga agak ketat, menyebabkan tiada siapa dari pimpinan GMI dan Pakatan Rakyat yang bolos ke Istana Negara. Sebaliknya semua kumpulan penyokong berpecah dan akhirnya menuju ke Pejabat Agung PAS di Jalan Raja Laut.

Antara tuntutan 10 Deklarasi ISA itu ialah mahu kerajaan melaksanakan siasatan awam dan menyiasat semua kes penyiksaan, penganiayaan, kezaliman dan tidak berperikemanusiaan ISA selama ini. Image

Anwar menyifatkan Himpunan MANSUH ISA berjaya mencapai sasaran apabila lebih 100,000 penyokong Anti-ISA berkumpul di merata tempat sekitar Kuala Lumpur setelah di halang secara tegar oleh pihak polis.

Dianggar lebih 200 orang ditahan sebelum dan semasa perarakan. Antara ahli parlimen Pakatan Rakyat yang ditahan termasuklah Dr. Mujahid Yusuf Rawa dan Sivarasa Rasiah. Tengahari tadi pula, Norlaila Osman, Narshitah Mohd Nor dan Aiman Athirah Al-Jundi juga turut ditahan.

Kesemua mereka yang ditahan dipercayai telah di bawa ke IPD Cheras. Para peguam kini sedang berusaha untuk menyelesai dan membebaskan ke semua tahanan tersebut. - tmj_

Harakah
( www.nashsisepuluh.spaces.live.com ) ( www.perakexpress.com )

Impi Dalam Cita Oleh: Nash Ar-Rawy

Impi dalam Cita
Aug 1st, 2009 | By webmaster | Category: Penulis Tamu, Team PerakExpress, nash ar-rawy

Oleh: Nash Ar-Rawy

Impi, visi di dalam ilusi

Gambaran diri di dalam mimpi

Hidupnya di dalam cita raga

Pabila senyawa jadi nyata

Harus ditangani dengan jiwa suci

Ekspresi diri, nukilan hati

Tanpa iri, dengki dan bangga diri

Mengabdikan diri pada Ilahi

Bersihkanlah diri mu segala kotoran duniawi

Suci daripada nafsu yang tersenbunyi

Hapuskanlah ria’, takabur, ego dan syirik kahfi

Semuga berhala tiada dalam diri

Kesucian diri yang bererti

Jalan, kembara, perjuangan murni

Sentuhan suci, seni dan asli

Serahkan diri pada Ilahi

Supaya iblis sukar hampiri

Semuga dengannya cita bukan hampas

Kerna isi cita itu ikhlas

Agar citanya itu jadi nyata

Disempurnakannya sebagai si hamba
Tags: nash ar-rawy

( www.nashsisepuluh.spaces.live.com ) ( www.perakexpress.com )

Friday, July 31, 2009

ISA Zalim Porakperandakan Institusi Keluarga

Jumaat 31 Julai 2009 | 8 Sha'ban 1430 Hijrah
Ayuh, kita meriahkan pesta demokrasi 1 Ogos
Umar Mukhtar Luqman hakim
Thu | Jul 30, 09 | 11:41:30 pm MYT
Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) memang terkenal dengan kezalimannya. Ia membawa daki karat memisahkan isteri dan suami, ayah dan anak-anak, merosakkan tali persaudaraan dan ikatan persahabatan. IklanAda keluarga berantakan dan bercerai-berai. Ada anak yang tertekan jiwa sehingga terpaksa dimasukkan ke hospital ekoran tidak tertahan menanggung kesan psikologi yang amat sangat.

Tidak kurang karenah jahat polis cawangan khas (SB) yang menabur fitnah, mengadu-domba, selain cuba mematahkan semangat dan menghina idealisme perjuangan tahanan.

Banyak buku-buku yang ditulis oleh bekas tahanan mendedahkan konspirasi jelik SB, pastinya setelah mendapat restu Menteri Dalam Negeri, yang tidak pernah mengira halal-haram dan dosa-pahala dalam mengatur pemerintahan.

Serambi kuasa

Demi memuaskan nafsu golongan elit politik yang menguasai takhta dan singgahsana kuasa, SB tadi mempergunakan pelbagai cara untuk menundukkan kumpulan atau individu yang dilihat bolehmenggugat teraju pemerintahan (bukan menggugat keselamatan awam). Walhal dalam sistem demokrasi, pemerintah boleh dicabar dan digugat penguasaan mereka, asalkan ia dibuat melalui saluran undang-undang yang sah.

Namun, terdapat salah tanggap masyarakat yang harus diperbetulkan tentang kezaliman ISA ini. Antaranya, anggapan bahawa ISA hanya mencari mangsa di kalangan aktivis politik atau NGO yang pandangan mereka tidak selari dengan sikap pemerintah.

Dan dakyah yang selalu dikemundangkan adalah kerajaan terpaksa bertindak awal bagi mencegah sebarang kemudaratan yang boleh menjejaskan ketenteraman awam.

ISA sememangnya alat dan perkakas paling berkesan buat pemerintah yang begitu takutkan suara rakyat demi mempertahankan kuasa mereka. Kerajaan yang rasuah, korup, membazir, mengaut khazanah negara untuk mengisi tembolok diri dan kroni, serta menindas golongan yang sentiasa kritikal dengan penyelewengan pemerintah, selalunya hidup dalam ketakutan. Mereka bimbang kuasa sukar dipertahankan jika segala salah laku didedahkan kepada umum.

Jalan paling mudah adalah dengan mencari alasan dan daleh agar seteru politik mereka bukan saja dapat dijinakkan tetapi juga dipenjarakan. Sebelum itu pintu untuk rakyat bersuara dipersempitkan dan ruang demokrasi ditutup. Pentas-pentas debat melalui siri ceramah politik akan cuba dipersukarkan.

Cegah jenayah

Pihak polis yang sepatutnya menumpukan usaha mencegah jenayah dikerah untuk mengawal perhimpunan pembangkang, suatu tindakan yang hanya membazirkan tenaga, masa dan dana awam.

Polis cawangan khas dan perisikan yang lebih diperlukan untuk membanteras jenayah yang semakin berleluasa telah difokuskan untuk melumpuhkan potensi parti-parti alternatif yang dilihat berupaya mencabar kedudukan dan kuasa pemerintah.

Keselamatan negara memang aspek penting yang mesti dipertahankan. Kita tidak sewajarnya bersikap sambil lewa atau berkompromi dengan anasir-anasir yang boleh menggugat keharmonian awam dan menyebabkan masyarakat majmuk di negara kita bercakaran dan berpecah-belah.

Namun,ia sesekali tidak boleh dijadikan alasan untuk pemerintah dengan sewenang-wenangnya menggunakan ISA untuk menahan mereka yang disyaki akan terbabit dengan kegiatan subversif.

Prinsip keadilan sejagat dan hak asasi manusia, terutama hak untuk berhimpun, bersuara dan berpersatuan harus dihormati semua pihak. Kerajaan yang bertanggungjawab dan matang sama sekali tidak pernah bimbang kuasa mereka akan dijatuhkan hanya dengan peningkatan kesedaran berpolitik rakyat.

Rakyat yang terpelajar dan sedar tentang hak-hak awam sebenarnya dapat membantu membangunkan lagi sesebuah negara. Mereka dapat memberi sumbangan terbaik buat negara,tanpa rasa takut dan bimbang. Tidaklah seperti berlaku dalam negara kita apabila ramai cendekiawan, sebahagiannya bertaraf profesor, yang dikunci mulut dan dizip bibir daripadamenyuarakan kepentingan ramai, mengikut bidang pengkhususan masing-masing.

Bila media dipancung kebebasannya

Media yang sewajarnya berperanan aktif menyampaikan maklumat dan informasi sahih juga dipancung kebebasannya, menyebabkan rakyat seperti diperbodohkan. Bayangkan, dalam zamanlangit terbuka tanpa sempadan, negara masih melaksanakan pelbagai peraturan rimba yang memalukan, seperti Akta Mesin Cetak dan Penerbitan, yang tetap memerlukan permit penerbitan yang mesti diperbaharui setiap tahun.

Pihak menteri pula berkuasa sepenuhnya untuk mengharamkan dan menggantung mana-mana permit penerbitan tanpa perlu memberikan sebab munasabah dan keputusan KDN atau menteri itu langsung tidak boleh dicabar mahkamah. Akta Percetakan ini, seperti juga ISA dan banyak lagi akta menindas dan represif perlu dimansuhkan dengan kadar segera.

Suatu usaha reformasi besar-besaran untuk melihat kembali undang-undang yang ketinggalan zaman itu harus diselaraskan dengan perkembangan zaman. Setiap rakyat yang prihatin usah rasa segan silu untuk sama-sama bangkit menyatakan hak dan suara, menuntut dengan satu keazaman dan kesatuan,agar sang penguasa di atas sana prihatin dengan degup jantung rakyat dan serentak dengan itu dapat melonggarkan segala rantai yang mengongkong.

Ayuh, jangan tunggu dan tangguh-tangguh lagi untuk memeriahkan Himpunan Mansuh 1 Ogos. Datang beramai-ramai ke ibu kota, sekitar jam 2 petang, bagi memastikan pesta demokrasi ini tidak mudah dipatahkan.

Anda tidak melakukan apa-apa kesalahan hanya kerana untuk berhimpun menunjukkan sokongan kepada tuntutan untuk memansuhkan ISA.

Jadikan perhimpunan ini lebih besar dan bermakna, sekurang-kurangnya menyamai perhimpunan Bersih dan membantah PPSMI tidak lama dulu. _ Harakah
( www.perakexpress.com ) ( www.nashsisepuluh.spaces.live.com )
Iklan Teks

Thursday, July 30, 2009

Salahguna ISA Ternyata Berlaku

Khamis 30 Julai 2009 | 7 Sha'ban 1430 Hijrah
49 tahun lalu, PAS yakin ISA akan disalahguna
Ahmad Tajdid
Thu | Jul 30, 09 | 12:52:01 pm MYT
BERIKUT adalah sedutan ucapan Ahli Parlimen Bachok yang juga Timbalan Yang Dipertua Agung PAS, Prof Dr Zulkiflee Muhammad ketika bangun membahaskan Rang Undang-undang Keselamatan Dalam Negeri di Dewan Rakyat pada 21 Jun 1960. IklanTuan Yang Dipertua, di hadapan kita ini ada satu Rang Undang-undang yang bertujuan hendak memerangi subversif, dan di-dalam Undang-undang ini ada beberapa peraturan yang ditujukan kapada maksud itu.

Tuan Yang Dipertua, saya bangun di sini menyokong undang-undang ini. Tetapi saya hendak menceritakan beberapa perkara yang ada di-dalam Undang-undang ini yang pada fikiran saya akan boleh menimbulkan kepayahan dan kesusahan dan akan boleh digunakan bagi maksud yang lain daripada maksud yang asal Undang-undang ini.

Tadi, Timbalan Perdana Menteri (Tun Abdul Razak Hussain) sudah memberikan fikirannya dan di dalam ucapannya yang panjang itu dia telah memberi satu tegasan mengatakan bahawa Undang-undang ini tidak dimaksudkan untuk mencengkam kebebasan dan demokrasi di dalam negeri ini. Dan dia telah berjanji dan memberi jaminan tidak pula ada tujuan Kerajaan hendak menggunakan Undang-undang ini bagi maksud menahan perkembangan parti-parti politik yang bertentangan dengan Kerajaan.

Saya tidak tahu sama ada janji ini boleh dipegang atau tidak. Itu akan diterangkan oleh perbuatan-perbuatan yang akan ditunjukkan kepada Menteri itu; tetapi saya memberi amaran, Tuan Yang Dipertua. Di-dalam mempersetujukan ini saya memberi amaran bahawa kalau sah dan benar tujuan Kerajaan hendak mengawal, memelihara dan mengembangkan demokrasi di negeri ini maka amalkanlah Undang-undang ini menurut dasar pengubalannya.

Sebarang salah guna dari Undang-undang ini akan membawa satu reaksi yang buruk dan tidaklah menjadi mustahil kalau sesudah berjanji hendak dijalankannya dengan baik, tidak mustahil Kerajaan itu hendak menjalankan dengan tidak baik. Orang-orang atau setengah atau sebahagian daripada manusia daripada negeri ini akan menjadi komunis jika disalah pakai Undang-undang ini.

Kita tahu kesalahan-kesalahan dan penyakit-penyakit yang ada di dalam Undang-undang sebagaimana saya sebutkan, tetapi bagi kepentingan keselamatan negeri dan atas asas bahawa Undang-undang ini menuju kapada mencegah perkembangan subversif (komunis) dan terrorism (keganasan) maka kita sokong.

Tuan Yang Dipertua, apabila kami menyokong Undang-undang ini, kami tuntut kepada Kerajaan supaya meluaskan fahaman di dalam makna subversif tidak sahaja subversif dari komunis, tetapi sebarang anasir yang tidak diingini yang ingin menjatuhkan tatahidup demokrasi di dalam negeri ini hendaklah ditegah sama ada dia melakukan subversifnya itu dengan cara langsung atau tidak langsung.

Saya maksudkan puak-puak Amerika, puak-puak Inggeris, puak-puak apa sahaja yang cuba hendak menggunakan helah dan dayanya bagi menjahanamkan tatahidup di negeri ini di dalam subversif.

Sebabnya Tuan Yang Dipertua, "Prejudicial to the interest of this country" yang menjadi teras bagi perkara yang besar di dalam Undang-undang ini tidaklah semata-mata dihadkan kepada sesuatu puak sahaja. Saya bersetuju bahawa bahaya-bahaya komunis amatlah besar. Dan ada masanya iaitu akan bertambah besar. Cara-cara mengembangkan komunis di dalam negeri ini bukanlah payah. Sedikit kesilapan akan membalikkan sejarah negeri ini kepada apa yang telah berlaku.

Bagi pihak saya, sehinggakan pengisytiharan Perdana Menteri menyokong kemasukan China ke dalam United Nation (Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu) itu pun saya rasa, ada mempunyai bibit yang menyeronokkan orang-orang komunis di dalam negeri ini, dengan memberikan kekuatan kapadanya bahawa sekarang negara besarnya telah diakui dan komunisnya sa-kurang-kurangnya dihormati.

Sekurang-kurangnya Perdana Menteri kita telah memberi sadikit angin kepada goyangnya pokok komunis di Tanah Melayu ini dengan pengisytiharan yang saya tidak hendak bahaskan kerana itu soal luar negeri tetapi tidak di-nafikan adanya sokongan moral komunis.

Tuan Yang Dipertua, di-dalam Undang-undang ini, ada beberapa perkara yang tidak terang dan ini akan saya cuba menyebutkannya, supaya dengan menyebutkan perkara-perkara itu dapatlah Kerajaan itu betul-betul mengamalkan Undang-undang ini dengan jiwa dan roh Undang-undang. Ini tidak dengan jiwa dan roh yang lain dari dasar menggunakan Undang-undang ini.

Lagi sekali saya katakan, sebarang silap amal, salah gunakan Undang-undang ini bukan akan mengurangkan terrorist yang 400 orang itu bahkan akan menambah bilangannya. Sebarang penekanan yang tidak dibolehkan oleh Undang-undang ini akan mengakibatkan kesan balas yang tidak diingini.

Pergi kepada satu-satunya Undang-undang ini dan saya percaya Kerajaan ketika sekiranya orang menyokong satu Undang-undang Kerajaan itu maka berilah pertimbangan yang berat kepada fikiran yang dikemukakannya itu sebab dia tidak membangkang, cuma menyokong, kerana ada perkara-perkara yang dirisau, kok salah masuk maka akan sengetlah perjalanan jentera Undang-undang ini.

Tuan Yang Dipertua, di dalam mempersetujui Rang Undang-undang ini, Persatuan Islam Tanah Melayu memegang apa yang dicakapkan oleh Kerajaan bahawa dia tidak bertujuan hendak mencegah perkembangan politik yang sihat di dalam negeri ini. Sebab apa, Tuan Yang di-Pertua? Kerana kita memikirkan kepentingan keselamatan negara. Apa yang disyarahkan oleh orang-orang Persatuan Islam Tanah Melayu mudah sangat membawa kapada apa yang di-sebutkan di sini.

Dalam hal menentang terrorist (pengganas) ini, Tuan Yang Dipertua, kita tentulah tidak berapa risau sebab kategori atau jenis manusia yang disebutkan sebagai 'terrorist' adalah kurang orang yang mungkin dituduh. Maka apa yang ada dalam undang-undang ini yang menerangkan bahawa boleh kita maafkan, kalau pun ia itu terkeluar sedikit sesudah batas kebebasan hidup biasa. Sebab kita adalah berhadapan dengan 'terrorist'.

Walau bagaimana pun kalau ada kemungkinan kezaliman yang dapat dilakukan kepada orang yang kita rasa bukan dirinya penjahat maka patut dihindarkan dalam undang-undang atau yang menjalankan undang-undang ini.

Setelah saya menyebutkan dalam perkara ini tadi maka saya ingin mengemukakan kapada Tuan Yang Dipertua bahawa kami menyokong Rang Undang-undang ini demi kepentingan keselamatan negara, dan saya ulangkan peringatan yang diberi tadi bahawa sebarang salah guna di atas undang-undang ini akan mengakibatkan satu perkara yang sebaliknya.- tajdid_ harakah
( www.nashsisepuluh.spaces.live.com )

Monday, July 27, 2009

Berfikir Secara Positif Oleh : Nash Ar-Rawy

Beriklan di PerakExpress.com
Pautan PerakExpress


Berfikir Secara Positif
Jul 28th, 2009 | By webmaster | Category: nash ar-rawy, utama(www.perakexpress.com)
Oleh: Nash Ar-Rawy

Fikiran manusia mempunyai dua dimensi iaitu ; bisa mengajar anda membuat baik dan beramal soleh atau membuat jahat dan beramal maksiat. Manusia bisa berfikir secara kehambaan dan ke – Tuhan-an mengesakan ‘Dia’ yang empunya global , atau berfikir secara ke – Berhala-an dalam diri kerna tidak kenal diri dan yang empunya diri ; justeru kerna nafsu yang tersembunyi dalam diri ; dengan keterampilan karektor ego, sombong dan bongkak . Yakni, syirik kahfi mengkahfi atau halus lagi menghalusi dan tersembunyi di dalam diri kerna ada berhala dalam diri kendiri.

Fikiran itu adalah doa yang datang dari hati . Justeru itu, apa yang tertasdik di dalam hati, berbuah di dalam fikiran dan ditempa di dalam perbuatan adalah doa belaka dan perlakuan serta perkataan doa diri itu sendiri.

Anda haruslah berfikiran positif supaya yang positif bisa berlaku kerna zat , sifat, asma’ dan af’al anda adalah menjurus kepada ‘Dia’ dengan berbaik sangka dengan ‘Dia’. Dalam ke-Tuhan-an jika anda tiada yakin kepada diri anda sendiri, sebenarnya anda sudah menolak ‘Dia’. Justeru kerna, anda datang dari ‘Dia’ hidup kerna ‘Dia’, dengan ‘Dia’(‘of HIM not HIM’ )dan akan kembali kepada ‘Dia’ dan tiada yang lain melainkan ‘Dia’.

Artinya , menolak diri kerna tiada keyakinan diri sama dengan menolak yang empunya diri, yang empunya nyawa , yang empunya rezeki, pangkat, kuasa dan kedudukan. Bila mana diri itu datang dari ‘Dia’ dan pastinya akan kembali kepada ‘ Dia’ Maka fikiran yang positif akan ‘Dia’ adalah muktamad dan pasti . Justeru kerna, ‘Dia’ tiada bisa zalimi hamba-hambanya kerna manusia yang bisa menzalimi dirinya sendiri.

Jika anda berjanji dengan seseorang dan memungkiri janji anda dengan mengemukakan pelbagai alasan . Rakan anda mungkin memaafkan anda. Tetapi , apakah ‘Dia’ bisa memaafkan anda . Dosa anda tidak bisa tertebus melainkan anda dengan penuh kesedaran diri dan keinsafan diri menyatakan pada diri anda sendiri : “ Laila hailla anta, subhanakaini kuntuminadzolimin” ( Tiada tuhan melainkan ‘;Dia’ dan sesungguh aku telah menzalimi diri aku sendiri; yakni , memohon ampun ke atas diri sendiri yang datang dari “ Dia’ lantaran membersihkan diri secara fitrahnya nan asli ) Maksud Qur’an.

Oleh kerna, percakapan itu adalah doa. Maka berbicaralah yang baik-baik sahaja dan janganlah berdoa yang buruk berlaku kerna percakapan yang buruk jika disebut berkali-kali akan menjadi realiti kecuali yang baik yang keluar dari mulut anda ; insyaAllahu yang baiklah yang akan berlaku. Jangan salahkan ‘Dia’ kerna anda yang meminta samada anda menyedari atau tidak menyedarinya.

Sebagai anologi, anda yang berbadan sihat dengan sengaja menyatakan kepada diri anda sendiri “ aku sakit” sebanyak 100 kali atau 1000 kali. Apakah anda tidak bisa jatuh sakit! Ini satu bukti cakap itu adalah doa . Sebaliknya, jika anda rasa ‘kurang sihat’ tetapi yakin diri dan menyatakan ‘aku sihat’ kerna tiada apa kuasa yang bisa menyihatkan aku , kecuali “ Dia” inyaAllahu “ Dia” bisa menyihatkan anda di samping mengambil obot secara ikhtiar fisikal kerna obat pun “Dia” yang punya. Tetapi, yang menyembuhkan bukan itu obat , tetapi yang empunya obat ! . Dengan berfikiran positif sebegini anda senantiasa di dalam keadaan tauhid atau mengesakan ‘Dia’ sepanjang masa. Yakni, tiada syirik kepada ‘ Dia’

Anda juga tiada seharusnya merungut akan apa yang berlaku di depan mata kepala anda , kerna jika anda berbuat demikian anda sebenarnya mempersoalkan dan mempertikaikan sesuatu yang sudahpun ditetapkan ‘Dia’ sejak azali lagi.( ‘Loh Kun’ ) Sebagai contoh, anda sedang memandu mobil . Tiba-tiba muncul seekor lembu di depan anda. Jika anda memaki-hamun lembu itu , bukanlah bererti anda memaki ‘Dia’ kerna lembu itu tiada berfikiran dan tidak tahu apa-apaan.” Dia’lah yang sebenarnya yang meletakkan lembu itu di situ ! . Mengapakah harus lembu itu di maki . Bukankah anda sebenarnya memaki ‘ Dia’. bukannya lembu itu , bukan!

Bukankah lebih bagus anda mendiamkan diri sahaja. Diam dalam percakapan, diam dalam perbuatan dan diam dalam diam ; brek sahaja secara automatis dan tunggu sahaja, saksikan sahaja lembu itu beredar . Pastinya tauhid anda tidak bisa rosak atau terbatal insyaAllahu . Jika tercelupar, segeralah meminta ampun ke atas diri anda di atas kesilapan yang anda lakukan itu. Justeru kerana, jika anda tiada minta ampun ; di khuatiri putus rahmat anda dengan ‘Dia’; kerana pada hakikatnya anda telah mengata ‘Dia’ .samada di sedari atau tidak disedari; di sengajai atau tidak disengajai.

Perlu ada hubungan tauhid atau ke-Tuhan-an sepanjang masa dalam ‘Se’. Jika anda memandu, ‘Dia’ lah pemandunya kerna yang menjamin pemanduan adalah ‘ Dia’ . Maka pintalah keselamatan daripada ‘Dia’; kerna ‘Dia’ tidak bisa memberi jika anda tidak bisa meminta.

Oleh yang demikian, janganlah kamu sekali-kali melakukan kezaliman sesama manusia kerna dikhuatiri jika ramai yang menyumpah di atas perbuatan kamu itu; di dalam satu gelombang atau frekuensi yang sama . Kemungkinan sumpahan itu berlaku adalah tiada mustahil kerna cakap itu adalah doa. Apalagi , ‘Dia’ bisa mendengarinya kerna doa orang yang dizalimi tidak bisa ada hijab dengan ‘ Dia’ sekalipun cakap-cakap itu datang daripada orang bukan Islam. Dalam 44 orang yang memohon, mungkin doa seorang di kalangan yang ramai itu dimakbul ‘ Dia’ insyaAllahu .

Jika anda sedang menyaksikan gerombolan mat rempit yang beraksi ngeri. Tiba-tiba tertasdik di dalam hati anda berkata, “ budak-budak ini nak kena langgar ni” . Bagaimana jika mulut anda itu masin ketika itu , tiada mustahil kemalangan akan berlaku ke atas mereka. Bukankah lebih baik hati itu bicara yang positif , umpamanya; “berhentilah berlumba dan buatlah kerja-kerja yang mendatangkan faedah”. Mungkin budak-budak rempit itu bisa berubah.

Yang paling menakutkan sekali adalah doa ibu. Seandainya si ibu sangat memarahi anaknya kerna perbuatan atau kesilapan anaknya yang menyakitkan hati itu. Lantaran memaki-hamun dan menyumpah anaknya itu. Tanpa disedari dia telah mendoakan keburukan dan menempah bala datang menimpa anaknya . Justeru kerna, cakap itu doa! .Bercakaplah hal-hal yang positif lebih-lebih lagi terhadap anak sendiri kerna doa atau cakap-cakap ibu itu lebih makbul sifatnya. “ Dia” sebenarnya melakukan apa yang ada dalam fikiran anda. ( “ If a man thinks, so does HE thinks) Maksud Qur’an :” Kami tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu , kecuali kaum itu sendiri yang berusaha untuk mengubahnya “; ternyatalah ‘Dia’ tidak bisa zalim .

Justeru itu, bertindaklah secara positif dalam ingatan, fikiran, rasa, perasaan, gerak, perbuatan dan percakapan mentauhidkan ‘Dia’ dan tiada membatalkan ketauhidan anda dalam ke-Tuhan-an mengesakan “ Dia’ senantiasa dalam ‘Se’ dalam zat, sifat, asma’ dan af’al . InsyaAllahu bisa mendapat barokah daripada ‘Dia’ dan hidup anda itu berkat, beriman, bijaksini dan bijaksana.

Tags: nash ar-rawy ( www.nashsisepuluh.spaces.live.com )( www.perakexpress.com )

Parti Nationalis Melayu Takut Pada Bayangan PAS

Selasa 28 Julai 2009 | 5 Sha'ban 1430 Hijrah
Pemimpin Umno umpama Majnun gilakan Laila - Nik Aziz
Salmah Mat Husain
Mon | Jul 27, 09 | 6:26:09 pm MYT
KOTA BHARU, 27 Julai (Hrkh) - Hidung tak mancung pipi tersorong-sorong. Inilah perasaan yang menimpa pemimpin Umno sekarang apabila sedaya upaya berusaha menjalinkan hubungan dengan PAS. IklanSedangkan ia tidak lebih seperti bertepuk sebelah tangan.

"Saya pun tak faham kenapa perkara ini boleh berlaku, macam cerita Majnun pula apabila seorang pengembala kambing berhajat untuk mengahwini anak raja.

"Macam-macam kerenah yang dibuat oleh Majnun sehingga pada suatu hari dia duduk seorang diri di bawah pokok sementara menunggu kambing sedang makan rumput, Majnun bercakap seorang diri.

"Apabila kawan dia tanya kamu bercakap dengan siapa, lalu Majnun menjawab, saya sedang bercakap Laila, seorang anak raja.

"Macamana seorang pengembala kambing mahu mengahwini anak raja. Mahu tidak mahu dia menulis nama Laila atas pasir. Dia tulis nama Laila lalu dia baca sendiri berulang kali.

"Kawan dia bertanya lagi, kamu bercakap dengan siapa, lalu dia jawab lagi dengan Laila. Mana Laila, kawan dia tanya, ini� Majnun menunjukkan nama Laila yang dia tulis di atas pasir," katanya Menteri Besar Kelantan ketika ditemui di pejabatnya hari ini.

Sebelum ini pemimpin Umno beriya-iya benar mahu mengadakan kerjasama dengan PAS kononnya untuk perpaduan orang Melayu.

Impian itu dicetus semula pemimpin Umno ekoran kenyataan Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat meminta kerajaan pusat memberi kerjasama penuh kepada kerajaan negeri dan melupakan sengketa politik.

Ekoran itu Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin dilaporkan berkata, Umno akan membincangkan perkara tersebut dalam mesyuarat Majlis Tertinggi Umno Jumaat ini.

Sebelum ini Umno amat mengharapkan perpaduan Umno dan PAS dijalin semula selepas idea kerajaan perpaduan yang dicetus ditarik balik.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz berkata, apa yang berlaku terhadap Umno sekarang hampir serupa kisah dengan Majnun yang tetap berkeras mahu berkahwin dengan anak raja.

"Walaupun dia tak dapat kahwin dengan anak raja, tetapi sekurang-kurangnya dia boleh menulis nama Laila dan bercakap dengan Laila seorang diri," katanya.

Beliau juga mempertikaikan laporan akhbar mengenai isu tersebut kerana apa yang disentuhnya sebelum ini hanya berkaitan hubungan kerajaan negeri dan pusat, bukan berkaitan parti.

Katanya akhbar menyebut mengenai perkara itu, namun beliau tidak tahu menahu pun tentang perkara tersebut.

"Sepatutnya perkara yang melibatkan saya kena tanya saya dulu. Orang lain tidak ada hak untuk menjadi jurubahasa kepada saya.

"Saya tidak pernah sebut lupakan perkataan sengketa lama. Saya tidak pernah mengeluarkan kenyataan sebegitu sebagaimana yang disiarkan sebuah akhbar harian baru-baru ini.

"Tuan-tuan boleh check balik semula record pertemuan antara saya dengan Dato' Mustapa Mohamed di Kuala Lumpur sempena Fiesta Kelantan yang dianjurkan oleh sebuah syarikat baru-baru ini," ujarnya. - mj_ Harakah

Iklan Teks

Pa'Lah Lebih Baik Berjuang Dalam Pakatan Sahaja

Selasa 28 Julai 2009 | 5 Sha'ban 1430 Hijrah
ISA: Abdullah disaran sertai Pakatan Rakyat
Mohd Sabri Said
Sun | Jul 26, 09 | 1:21:54 pm MYT
PERMATANG PAUH, 26 Julai (Hrkh) - Mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi disaran menyertai PAS atau Parti Keadilan Rakyat (KeADILan) segera setelah sekata dalam usaha memperjuangkan pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kata Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Haji Mohamad Sabu. IklanMenurutnya, walaupun sudah pencen daripada sebarang jawatan kerajaan kata-katanya masih berbisa dan merupakan tamparan hebat pada Umno dan Barisan Nasional (BN) apabila turut menyuarakan ketidak setujuan terhadap akta zalim itu.

"Pak Lah jangan berlegah lagi marilah bersama PAS atau KeADILan kerana suaranya pasti berbisa jika berada dalam Pakatan Rakyat. Jika bersama Umno dan BN apa yang diperkatakan ditolak mentah-mentah oleh kepimpinan sekarang, " ujarnya ketika berceramah di Taman Guar Perahu, Penanti semalam.

Baginya, jika Tun Abdullah masih kekal dalam Umno pastinya Umno sendiri akan melebelkan dirinya sebagai pengkhianat tambahan lagi datuknya, Tuan Guru Abdullah Fahim merupakan aktivis pergerakan Islam sehingga membawa penubuhan PAS pada awalnya.

Lebih-lebih lagi rakan seperjuanganya, seperti bekas menteri dan bekas pemimpin MCA, Dato' Chua Jui Ming serta terbaru bekas Naib Presiden MIC, S.S. Subramaniam mengumumkan menyertai KeADILan.

Kata Haji Mohamad, dua orang ternama dalam parti MCA dan MIC tidak teragak-agak membuat pilihan tepat apatah lagi Tun Abdullah yang dimalukan agar turun lebih awal daripada tarikh persaraan sebenar setelah didesak oleh orangnya sendiri setelah menunjukan prestasi terburuk dalam pilihanraya umum ke 12 lalu.

"Pak Lah buatlah pilihan yang tepat di usia yang ada kerana jika bertanding jawatan Tok Siak pun belum tentu menang kerana Umno dan penyokongnya tidak pandang pengalaman tetapi kuasa. Siapa yang berkuasa dipuji tapi bila pencen atau jatuh dalam politik diketepikan, " tambahnya dalam program Pemansuhan ISA anjuran Dewan Pemuda PAS Negeri Pulau Pinang.

Turut berceramah sama dalam program 'Roadshow' Gerakan Mansuh ISA (GMI) peringkat Negeri itu ialah Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri, Ustaz Yusni Mat Piah dan wakil Dema yang mewakili Mahasiswa. - mks. ._ Harakah
( www.nashsisepuluh.spaces.com ) ( www.perakexpress.com )

Sunday, July 26, 2009

Bincang Bayar Royalti Hak Rakyat Kelantan

Isnin 27 Julai 2009 | 4 Sha'ban 1430 Hijrah
Pemimpin Umno benar-benar kemaruk isu perpaduan Melayu
Lanjusoh
Mon | Jul 27, 09 | 1:18:58 pm MYT
KUALA KRAI, 27 Julai (Hrkh) - Lain yang dicakap, lain pula difahami. Itulah gambaran apabila pemimpin Umno tiba-tiba mengharap salam dihulur PAS benar-benar mencetus ke arah perpaduan Melayu. IklanSedangkan apa yang diharap Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat kerajaan pusat benar-benar memahami konsep federalisme, di mana menghormati hak negeri di bawah kerajaan persekutuan.

Itulah isu sebenarnya yang dinyatakan Menteri Besar Kelantan sebelum ini, jauh sekali daripada membicarakan soal hubungan di antara pemimpin Umno dan PAS.

Anggota parlimen Machang, Saufuddin Nasution Ismail berkata, pemimpin Umno sekarang sudah benar-benar terdesak apabila gagal membezakan kerjasama di antara kerajaan dan parti.

"Apabila sahaja disebut perkataan kerjasama cepat-cepat mereka melihat dalam konteks parti di antara Umno dan PAS.

"Sedangkan apa yang disebut Menteri Besar sebelum ini kerjasama di antara kerajaan negeri dan pusat selepas banyak hak-hak negeri cuba dinafikan kerajaan persekutuan," katanya pada ceramah sempena kesyukuran kemenangan PAS di Laloh, malam semalam.

Program tersebut diadakan selepas PAS berjaya mempertahankan Dun Manek Urai pada pilihan raya kecil yang diadakan 14 Julai lalu.

Hadir sama Tuan Guru Nik Abdul Aziz, anggota parlimen Kuala Krai, Dr Mohd Hatta Ramli, Yang Dipertua PAS Kuala Krai, Ustaz Abdul Latif Abdul Rahman dan Adun Manek Urai, Mohd Fauzi Abdullah.

Padang Majlis Daerah Dabong di Laloh penuh sesak dengan orang ramai mengikuti ceramah tersebut. Pada sebelah petang penduduk menikmati gulai kawah apabila enam ekor lembu dikorbankan.

Saifuddin yang juga Pengarah Pilihan Raya KeADILan berkata, pemimpin Umno amat mengharapkan kerjasama di antara parti dan bukan sekadar antara kerajaan negeri dan pusat sehingga sanggup menyelewengkan kenyataan Menteri BEsar.

Di KOTA BHARU, Setiausaha Politik Menteri Besar, Haji Anual Bakri Harun berkata, pemimpin Umno memahami di luar konteks kenyataan Tuan Guru Nik Abdul Aziz sebelum ini.

Katanya, tidak pernah berbangkit soal kerjasama di antara PAS dan Umno kerana apa yang disebut Menteri Besar mengharapkan kerajaan pusat melaksanakan tanggungjawab sebagaimana termaktub dalam perlembagaan.

"Hak kerajaan negeri sebelum ini banyak dinafikan sejak hampir 20 tahun. Penubuhan Jabatan Pembangunan Persekutuan secara jelas bagi menafikan hak-hak kerajaan negeri.

"Dan terbaru pula royalti minyak kepada Kelantan cuba dinafikan kerajaan pusat secara sewenang-wenangnya, sedangkan sudah ada perjanjian royalti dibayar sebanyak 5 peratus kepada mana-mana negeri yang ada sumber petroleum dan gas," katanya.

Namun kata beliau apa yang berlaku sekarang pemimpin Umno cuba melencongkan kenyataan tersebut lebih jauh dengan menguar-uarkan kerjasama antara parti kononnya bagi mencapai matlamat perpapaduan Melayu.

Ramai pemimpin Umno mengharapkan kerjasama lebih terarah di antara parti dengan parti dan bukan sekadar antara kerajaan.

Ketua Penerangan Umno, Ahmad Maslan dilaporkan mahu pemimpin PAS melupakan sengketa dengan Umno.

Menurutnya beliau yakin Presiden dan Timbalan Presiden Umno bersedia berbincang mengenai perpaduan cuma bentuknya itu kita tidak tahu kerana ia melibatkan pimpinan tertinggi. - mj _ Harakah
( www.perakexpress.com ) ( www.nashsisepuluh.spaces.live.com )

Kerjasama Kerajaan Dengan Kerajaan Bukan Parti

Isnin 27 Julai 2009 | 4 Sha'ban 1430 Hijrah
Umno diingatkan jangan manipulasi kenyataan Nik Aziz
Harakahdaily
Mon | Jul 27, 09 | 12:42:19 pm MYT
KUALA LUMPUR, 27 Julai (Hrkh) - Umno diingatkan tidak memanipulasikan kenyataan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat mengenai kerjasama yang ingin dijalinkan yang bersifat antara kerajaan dengan kerajaan. IklanNaib Presiden PAS, Salahudin Ayub menyangkal kenyataan yang dibuat Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang ingin mengalihkan perhatian daripada isu pokok yang dibangkitkan oleh Ustaz Nik Aziz.

"Ini bukan masalah antara parti Umno dengan PAS, jangan alihkannya isu sebenar," katanya kepada Harakahdaily.

Beliau yang juga ahli parlimen Kubang Kerian mempertegaskan bahawa hubungan yang dimaksudkan antara kerajaan negeri dan kerajaan pusat dan bukan hubungan parti yang cuba diputar belit oleh Umno.

"Saya percaya tindakan Tok Guru adalah untuk menuntut peruntukan daripada kerajaan pusat yang merupakan hak kerajaan negeri Kelantan seperti royalti minyak dan gas.

"Sebagai Kerajaan Pusat, mereka perlu tunaikan tanggungjawab kepada kerajaan negeri dalam merealisasikan konsep federalisme atau persekutuan, bukan memutar belitkan fakta," ujarnya.

Kerajaan Pusat di bawah teraju Umno-BN seharusnya memainkan peranan membantu kerajaan-kerajaan negeri dalam Malaysia tanpa mengamalkan dasar diskriminasi terhadap pihak yang berbeza parti.

"Mereka sepatutnya membantu kerajaan negeri dan bukannya memberikan tekanan khususnya kepada negeri Pakatan Rakyat.

"Saya ingin mempertegaskan bahawa ia suatu kerjasama yang mesti dilaksanakan dalam prinsip kerajaan kepada kerajaan.

"Ia tiada kena mengena langsung antara PAS dan Umno," katanya lagi.

Beliau turut membidas kenyataan ahli Majlis Tertinggi Umno, Muhyiddin yang ingin membawa hal ini ke mesyuarat peringkat tertinggi parti itu.

"Kalau benar pentadbiran Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Razak ikhlas dan jujur dengan konsep rakyat diutamakan maka usahakan agar dialog antara kerajaan negeri.

"Segala bentuk bantuan kepada kerajaan, ianya perlu dilaksanakan tetapi tanpa amalan diskriminasi," tegasnya.

Beliau yang juga ahli parlimen menyatakan kesediaan untuk menjadi orang tengah kepada usaha dialog tersebut antara kerajaan negeri di bawah pimpinan Pakatan Rakyat bagi menyelesaikan isu yang berbangkit demi kepentingan rakyat.

Terdahulu, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata Umno memandang positif kesediaan Dato' Nik Aziz Nik Mat untuk melupakan sengketa politik kedua-dua parti demi perpaduan rakyat dan akan membincangkannya secara terperinci dalam mesyuarat Majlis Tertinggi Jumaat ini. - mns _ Harakah
( www.perakexpress.com ) ( www.nashsisepuluh.spaces.live.com )

EVEN D FATHER OF UMNO TUNKU D IST PREMIER REFUTED UMNO N ASSISTED PAS PLIGHT! Y ??

EVEN D FATHER OF UMNO TUNKU D IST PREMIER REFUTED UMNO N ASSISTED PAS PLIGHT! Y ??
TUNKU D IST PREMIER FROM UMNO SAID; AT FEDERAL HOTEL IN KL , ON OKTOBER 12, 1983; AS FOLLOWS; " MALAYS MUST ELIMINATE UMNO ! " ( Y ??? ) ; N " UMNO LEADERS NOW JUST WANT NAME N POSTS ! " ( 4 WEALTH N POWER )........ ASK URSELF ! Y TUNKU DIED OUTSIDE UMNO !! ; Y D FATHERS OF UMNO LEFT UMNO !! ; DATO' ONN JAAFAR; D FOUNDER OF UMNO LEFT UMNO N FORMED " PARTI NEGARA " ( NATIONAL PARTY ); 'COS UMNO INSISTED 2 TURN D PARTY INTO A NON -RACIST PARTY OR MULTI-RACIAL; ( AGAINST ONE MALAYIST RACIST ! ) ; NAMELY AS " UNITED MALAYANS NATIONAL PARTY " !! ; N HIS SON TUN HUSSEIN ONN ( EX PM N EX PRESIDENT OF UMNO; HISHAMUDDIN'S FATHER ) ; OSO LEFT UMNO ! ; N TUNKU OSO LEFT UMNO N FOUGHT AGAINST UMNO N UBN WITH SEMANGAT 46 PARTY IN " ANGKATAN PERPADUAN UMMAH ( APU ); WITH PAS N DAP !; IN A SPEECH AT BUKIT CHANDAN. KUALA KANGSAR, PERAK TUNKU OSO SAID, " IF WE WIN D GE ; D FIRST THING I WANT 2 DO IS 2 MAKE SURE THAT HORSE RACING IS PROHIBITED IN MALAYSIA ! ; THIS IS ACTUALLY D MUKADDDIMAH ( INTRODUCTORY ) OF HUDUD OR PREREQUISITE OF HUDUD . THAT IS; D PROHIBITION OF GAMBLING AS WHAT DONE BY KELANTAN NOW N OSO IN BRUNEI B4 N OSO PROHIBITION OF SELLING LIQUOR IN KELANTAN EXCEPT 4 CERTAIN PLACES MEANT 4 D NON-MUSLIMS ; BUY N CARRY BACK HOME ; NOT DRUNK IN D TOWN OR SHOPS! 4 PUBLIC SAFETY !! By: Nash Ar-Rawy/15.5.14