SUARA MUKTAMIRIN MESTI DIHORMATI SEBAGAI SUARA SHURA MUKTAMAR . INI HAK BERSUARA MUKTAMIRIN UNTUK BERHAHAS BUKANNYA DISEKAT HAK DAN PELUANG UNTUK BERBAHAS ! PENDAPAT YG KEDUA MESTI DENGARI DULU ; INI SISTEM SHURA DALAM ISLAM ! KEMUDIAN KEPUTUSAN SHURA MUKTAMAR BARU DI ANGKAT KEPADA " MAJLIS SHURA ULAMAk UNTUK MEMUTUSKANNYA ' HAK BERSUARA DAN BERBAHAS MESTI DI BERI TERLEBIH DAHULU KEPADA MUKTAMIRIN ! ; BUKANNYA MENYEKAT HAK DEWAN MUSLIMAT DAN PEMUDA UNTUK BERBAHAS ! MANA DIA HAK BERSUARA DALAM ISLAM DAN HAK  BERSHURA OLEH MUKTAMIRIN !! ; NABI SENDIRI BISA BENARKAN DIRINYA DIPERSOAL DAN DIKRITIK SPT KES PERANG KHANDAK ; NABI TARIK BALIK IDEA SENDIRI DAN IKUT PANDANGAN PROFESSIONAL SAHABAT i IAITU ; GALI PARIT DI LUAR KOTA MEKAH BUKAN PERTAHANKAN KOTA MEKAH DARI DALAM ! GERAKAN ISLAM BUKANNYA " A THEOCRATIC PARTY " ATAU PARTI UNTUK MULLAH! PAS JADI PUS !!
Oleh: Nash Ar-Rawy/9.6.15 www.nasharrawy.blogspot.com
PUS bisa merobohkan PAS jika berterusan dengan phenomena sekarang ! nabi sendiri dan omar al kattab sendiri bisa benarkan diri mereka dikiritik atau diberi " second opinion " atau beriktilaf ! nasihat saya jangan sampai menjurus kepada " mullah's rule " atau " theocratic party " in harus difahami dalam islam tiada wala sembero! >ambil contoh nabi dan omar ! pimpinan yg boleh dijadikan tauladan ! itu  kerna jika sayangkan pas supaya tadak jadi pus minda harus terbuka bukanya dikongkong ! 

bukan persepsi . bukan minda anda sikit! muktamar adalah keputusan tertinggi . iaitu , keputusan shura muktaminrin; kemudian baru di bawa kepada kelulusan " majlis shura ulamak " Namum , hak dewan pemuda danmuslimat untuk memberikan " second opinion " kerna ada hak beriktilaf dalam islam . tiada dibenarkan langsung untuk berbahas isu " tahaluf siasi " yg dilalui pengalaman mereka di dalam piliharaya ! mullah dlam pas tiada berhak gunakankuasa veto " majlis shura ulamak " untuk menghalang ianya dibahas oleh muktamirin dan dapatkan keputusan shura muktakmar dan muktamirin ! ini sistem islam iaitu bahas , hak besuara , hak kritik ; di mana lagi kalau bukan muktamar ! namum kuasa veto mullah pus tiada benarkan perbahasan . sepatutnya di bahaskan baru lah diberi keputusan oleh " majlis shura ulamak !ni bukan soal memburukkan jemaah ! saudara tesilap besar jika minda saudara begitu ' tetapi hak jemaah untuk selamatkan pas jangan jadi pus ! nak burukkan buat apa . takada hal !

Ahmad Awang emosi ke ! berhujah isu " Tahaluf Suasi " boleh jadi " kafir ! " ; jadi murtad ke ? dulu bila Umno tahaluf siasi dgn mca, gerakan , mic dikatakan kafir ! namujm, Pas " Bertahaluf Siasi " dengan B.A. dan Pakatan boleh  pula !!  !  Buka minda anda ; jangan terkongkong dek  mullah ! Wala' semberono tak boleh tegur, tk boleh bahas ; Islam  apa ni ! Cuba fahami kebebasan bersuara yg nabi buat dalam " medinah charter! " dan kes perang khandak nabi gugur pendapat sendiri dan pakai pendapat sahabat buat parit diluar kota mekah bukan pertahankan mekah dari dalam kota Mekah! ! sahabat yg berani bagi idea itu jadi kafir ke ! jangan mudah amal kan " takfir " , ini bukan kaedahnya;  nabi yg berbaik dgn jiran yahudi yg sakit bagi makan lagi ; akhirnya masuk islam ! Omar al kattab tiada kata kamu kafir kerna berani kata akan tergur kesalahan kamu omar dengan pedang!  ! ini style kepimpinan islam ; bukan senang saja suka hati " takfir " ;  kafirkan orang ; takut debat dan bahas guna kuasa veto mullah ! sekat hak muktamirin untuk berbahas ; kerna muktamarlah tempat berbahas ,jangan bisa biarkan minda di kongkong mullah !!  bahas dulu nak takut apa, berhujjahlah ; hujah lawan hujah d dalam Muktamar! itu arenanya !! bukan kafirklan org ; . itu bukan caranya kerna islam itu dinamik untuk semua " pas 4 all " fahami betul !ini bukan persepsi buruk tetapi kenyataan yg berlaku dalam muktamar Pas ke 61 !!! Renungkanlah ;PAS BUKAN PUS !  Bukan Parti Mullah atau " Theocratic Party ! " Tetapi Pas 4 all " ; PARTI ISLAM SATU MALAYSIA " RAHMAT UNTUK SEMUA! BUKAN UNTUK MONOPOLY MULLAH SEGELINTIR "ENVELOP PROFESSIONAL " ; PUS ! ( PARTI USTAZ SATU MALAYSIA !  . Oleh: Nash Ar-Rawy/8.6.15   www.nasharrawy.blogspot.com

; PAS HAS TURNED INTO PUS ! By: Nash Ar-Rawy/5.6.15
  1. DEWAN MUSLIMAT DAN ULAMAK PROPOSALS DOES NOT COMPLY WITH D PRESIDENT POLICY SPEECH ! By: Nash Ar-Rawy/5.6.15
  2. nasharrawy.blogspot.com/2015/04/pas-wa ; PAS WANTS 2 RULE " PONDOK " OR " NEGARA " ! AS ONCE TOLD BY TUAN GURU FADZIL NOOR ! By: Nash Ar-@Adnanrawa
     UPDATED ARTICLES OF NASH Ar-RAWY; nasharrawy.blogspot.com/2015/04/update   youtube.com/watch?v=TPvyYjm7aNA  29  APRIL 2013 !!
    By : Nash Ar-Rawy/ 19.4.14 
    www.nasharrawy.blogspot.com  www.facebook.com/nasharrawy10
    " WAQULJA ALHAKKU WAZAHAQAL BATIL " ( WHEN D TRUTH PREVAILS ITSELF; FALSEHOOD DIMINISHES ! )  SAY D TRUTH EVENTHOUGH IT'S BITTER ! " WITHOUT FEAR OR FAVOUR! "BUT 4 D PROPRIETOR OF ALL CREATIONS, POWER N ALL THINGS ! ; AL KHALIQ !  ALAHU AKBAR!