D ATROCITIES OF INTRUDER TERRORIST ZIONIST ISRAEL , AMERICA N UNO !! IN GAZA! RAMADHAN 2014 !!

D ATROCITIES OF INTRUDER TERRORIST ZIONIST ISRAEL , AMERICA N  UNO !! IN GAZA! RAMADHAN 2014 !!
UN UNDER TERRORIST ZIONIST ISRAEL N TERRORIST AMERICA CONTROLLED !! Y IN GAZA MASSACRES NO UN SECURITY FORCE SENT 2 PROTECT GAZA INNOCENT CIVILIANS ! EMIRATES OIC R SUBORDINATES OF TERRORIST ZIONIST ISRAEL , AMERICA N UNO !! OIC NATIONS MUST WITHDRAW FROM UNO LEAVING JUST D EMIRATES THERE!! NOT EVEN A SOLDIER SENT 2 PROTECT GAZA N PALESTINIANS MUSLIMS N CHRISTIANS FROM D ZIONIST ISRAEL , AMERICA N UN MASSACRES!! MUSLIMS NATIONS MUST SEND AIDS; SOLDIERS N SUPPORTS 2 HAMAS'S AL QASSAM ; SARAYA AL QUDS; , JIHAD ISLAMI N HISBULLAH 2 SAVE HUMANITY IN GAZA WITH D HUMANITARIAN BROTHERHOOD N ISLAMIC BROTHERHOOD!! BY D GRACE OF D PROPRIETOR OF ALL CREATIONS ( AL KHALIQUE ! ) N ALL THINGS ! TILL D TERRORIST ZIONIST ISRAEL OUSTED FROM THIS WORLD !! INSYA ALLAH HU ! WHAT R U " JIHADIST " IN SYRIA DOING A STUPID THING FELL UNDER D TERRORIST ISRAEL, TERRORIST AMERICA N UN ENTRAPMENT!! FIGHTING WITH UR OWN BROTHERS! Y R U NOT IN D RIGHT PLACE IN GAZA NOW ! IF U R "JIHADIST " D PLACE IS IN GAZA WITH D ISLAMIST N D MUJAHIDEEN THERE!; AL QASSAM'S HAMAS,; SARAYA AL QUDS ; JIHAD ISLAMI N HISBULLAH !!; TERRORIST PRES. AMERICA SAID, " I STRONGLY SUPPORTS ISRAEL 2 DEFEND ITSELF "PROVEN TERRORIST AMERICA SUBORDINATE OF TERRORIST ZIONIST ISRAEL GENOCIDES IN GAZA ; ALL D PRESIDENTS OF AMERICA IN D ZIONIST PROTOCOLS, UNO N D EMIRATES R D TOOLS N FOOLS N ABETTOR OF TERRORIST ZIONIST ISRAEL! THEREFOR, ALL MUSLIM MUST SUPPORT DEFEND GAZA FR. TERRORIST ZIONIST ISRAEL, TERRORIST AMERICA , UN N EMIRATES BY GIVING FULL SUPPORTS 2 HAMAS'S AL QASSAM N SARAYA AL QUDS! REFUTE AMERICA'S TPPA N BOYCOTT AMERICAN PRODUCTS; NAJIB UMNO MUST STOP TRADE WITH ISRAEL RANKING 14; EFFECTIVE IMMEDIATELY N UMNO DON B ANOTHER " BARUA" OF ZIONIST! WHERE IS OUR OWN MILITARY FROM OIC!! WITHDRAW NOW FROM UN BEING D OPERA OF TERRORIST ISRAEL N SEND OUR OWN MILITARY 2 DEFEND GAZA! IT'S OUR RIGHTS !! By : Nash Ar-Rawy/26.7.14 www.nasharrawy.blogspot.com; UNO Human Rights Council has reported zionist israel intruder is solely responsible 4 d deaths ( martyrs ) of 1,462 civilians inclusive of 550 children within 51 days of zonist israel intrusion in d Gaza Strip which ended on 26 Ogos 2014. . Meanwhile Al Qassam has got 2 new missiles 2 protect d gazans fr. d zionist israel intruders !! / 11.7.15

Sunday, July 5, 2009

Meritokrasi, RM253 Billion Petronas, Debat

PAS tentang meritokrasi Biasiswa Nasional jika mengetepikan prinsip keadilan sejagatKUALA LUMPUR: PAS menentang penggunaan sistem meritokrasi sepenuhnya jika kaedah untuk menentukan penerima Biasiswa Nasional adalah keseluruhannya ditentukan oleh kecemerlangan akademik semata-mata.

Presidennya, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dalam satu kenyataan menegaskan, sekiranya keadaan ini berlaku, PAS berpendapat kaedah pemberian biasiswa ini adalah tidak berasaskan kepada prinsip keadilan yang menyeluruh.

Terdahulu, media arus perdana melaporkan Perdana Menteri Malaysia, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak telah mengumumkan kerajaan akan memperkenalkan Biasiswa Nasional di bawah Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mulai dari tahun hadapan dan pemberiannya adalah berdasarkan kepada sistem meritokrasi sepenuhnya.

Mengulas isu ini, Ustaz Hadi berkata, akibatnya, dasar yang pincang ini akan mewujudkan jurang yang semakin melebar dalam struktur masyarakat di Malaysia.

Katanya, PAS berpendapat faktor-faktor lain yang lebih menyeluruh seperti pertimbangan latarbelakang sosio-ekonomi keluarga, kedudukan geografi sekolah sama ada dalam atau luar bandar, infrastruktur dan kemudahan pembelajaran di sekolah, jumlah guru yang tidak seimbang dan sebagainya perlulah diambil kira.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang menegaskan, PAS percaya pelaksanaan meritokrasi sepenuhnya dalam suasana pembelajaran pelajar yang berbeza dan serba kekurangan ini akan menyebabkan persaingan yang tidak adil, di mana tekanan akan menjadi lebih tinggi kepada kalangan pelajar yang mempunyai kekangan sosio-ekonomi dan kemudahan pembelajaran.

"PAS senantiasa menegaskan bahawa pertimbangan untuk melaksanakan pembahagian yang lebih adil adalah perlu mengambilkira struktur masyarakat ini, disamping pihak kerajaan menyediakan segala keperluan fizikal dan spiritual yang diperlukan oleh pelajar terlebih dahulu supaya suasana pembelajaran yang lebih baik dapat dialami oleh pelajar," katanya.

Dicatat oleh Tarmizi Mohd Jam di Isnin, Julai 06, 2009 0 ulasanKe mana lesapnya RM253.6 bilion duit Petronas?KUALA LUMPUR: PAS mendesak kerajaan Barisan Nasional menjelaskan secara terbuka ke manakah lesapnya wang berjumlah RM253.6 bilion yang telah dibayar oleh Petronas kepadanya sejak enam tahun yang lalu, sejak 2004, lapor Irwan Muhamad Zain.

Naib Presidennya, Dato' Mahfuz Omar menegaskan wang sejumlah itu sepatutnya boleh digunakan untuk merangsang ekonomi negara dan mengatur langkah untuk mengelak dari turut sama terkena krisis ekonomi yang sedang melanda seluruh dunia sekarang.

Mengulas tulisan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Muhamad dalam blognya www.chedet.cc yang mempersoalkan ke manakah wang yang dibayar Petronas sejak enam tahun lalu dibelanjakan, kini timbul persoalan besar.

"Ia suatu jumlah yang besar. Dengan wang sejumlah itu ia sepatutnya boleh digunakan untuk mengatur langkah bagi mengelak krisis ekonomi yang melanda dunia. Wang itu juga jika BN cekap mentadbir boleh digunakan untuk merangsang ekonomi negara demi kebaikan rakyat bukan hanya kepada kroni.

"Malangnya dalam tempoh tersebut, kadar kemiskinan terus meningkat dan tidak nampak sebarang bentuk pembangunan dalam bentuk fizikal," tegas beliau.

Mahfuz mempersoalkan peranan Dato' Seri Najib Tun Razak dalam tempoh enam tahun itu yang membiarkan saja pembaziran dan salah urus tadbir negara dilakukan sewenang-wenangnya.

Najib, tegas Ahli Parlimen Pokok Sena itu, sepatutnya menyekat sebarang salah urus tadbir negara jika benar beliau seorang pemimpin yang bertanggungjawab. Pendedahan yang dibuat oleh Tun Mahathir tersebut, tegas Mahfuz, membuktikan satu lagi salah urus tadbir negara yang dilakukan oleh Umno dan BN.

Wajar bagi rakyat kata Mahfuz untuk menolak Umno-BN pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) nanti dan ia harus dimulakan dengan menolak parti itu pada Pilihan Raya Kecil Manek Urai pada 14 Julai nanti, akibat kecuaian melampau sehingga Tun Mahathir yang menjadi Penasihat Petronas mempersoalkan perbelanjaan duit tersebut.

Tun Dr Mahathir menerusi blognya telah mempertikaikan ke manakah wang berjumlah RM253.6 bilion yang dibayar oleh Petronas kepada kerajaan dibelanjakan. Sebagai Perdana Menteri, Najib dipercayai tahu ke manakah duit tersebut di belanjakan dan pertanyaan Tun Mahahthir itu juga memberi signal jelas, sesuatu yang tidak elok telah berlaku ke atas duit sebesar itu.

Dalam tempoh enam tahun selepas Tun Mahathir melepaskan jawatan, bekas Perdana Menteri itu menegaskan pembayaran yang dibuat oleh Petronas telah meningkat dari RM168.8 bilion sejak 1981 hingga 2003 kepada RM253.6 bilion dari tahun 2004 hingga 2009.

Beliau membuat kenyataan tersebut sehari selepas Petronas mengumumkan pembayaran sebanyak RM30 bilion dividen kepada kerajaan dalam tahun kewangan berakhir Mac 2009. Kini timbul persoalan, apakah benar Tun Mahathir selaku Penasihat Petronas tidak tahu ke manakah duit sejumlah itu dibelanjakan atau ia sekadar signal untuk "memukul" Najib atas sebab-sebab tertentu?

Dicatat oleh Tarmizi Mohd Jam di Isnin, Julai 06, 2009 0 ulasanUmno kembali gabra menolak isu debat – Tok Guru Nik Aziz
MUQQDIMMAH: NAMPAKNYA Umno benar-benar gelabah dengan pelawaan debat oleh Mursyidul Am PAS. Sedangkan ia tidak lebih sebagai satu pertemuan bagi merungkaikan segala isu yang berbangkit selama ini. Soal agama cuba diasingkan dengan politik. Itu pokok persoalan sebenarnya. Dan platform debat hanya sekadar mekanisme ke arah itu. Tidak semestinya perlu bertegang leher di atas pentas atau depan televisyen. Ia mungkin boleh jadi muzakarah atau wacana. Biar apa pun istilah yang digunakan ternyata perkataan debat begitu mengementarkan Umno. Ini secara tidak langsung juga menggambarkan Umno tandus pemimpin yang petah berhujah untuk menegak kebenaran. Bagi menyoroti apa rahsia di sebalik pelawaan debat itu, ikuti temu bual Mohd Nor Yahya bersama Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika menghadiri satu program di Manek Urai, Khamis lalu.

Boleh dijelaskan, sebenarnya apa sebab Tok Guru mempelawa Perdana Menteri berdebat?

TOK GURU NIK ABDUL AZIZ: Masalah debat dengan Umno telah lama diusahakan. Ia bukan cerita baru. Tentunya ramai masih ingat muzakarah di antara PAS dan Umno hampir diadakan, kemudian dibatalkan dengan alasan yang mungkin sengaja diadakan.
Begitu juga dengan pelawaan kerajaan negeri terhadap Timbalan Menteri Pelajaran, Dato’ Dr Puad Zakarshi sebelum ini hadir pada satu wacana di Balai Islam. Pada awalnya beliau sanggup datang, namun di saat-saat akhir membatalkan. Tentunya, orang ramai boleh memberi tanggapan sendiri terhadap apa yang berlaku itu.
Debat, mujadalah atau muzakarah lebih kurang sama. Namun pemimpin Umno masih lagi berdiam diri. Mereka tak mahu langsung apabila dipelawa debat atau muzarakh bagi merungkai masalah ummah.

Mengapa agaknya setiap kali diundang, pemimpin Umno ini enggan?

Saya pun hairan mengapa mereka enggan. Tidak mahu juga. Sedangkan debat atau muzakarah sebahagian daripada mekasisme berdakwah dalam Islam. Kita mahu bagi nasihat secara hikmah. Sama juga dengan kaedah yang digunakan kepada orang bukan Islam. Kita telah lama praktik cara itu di Kelantan. Berdakwah cara hikmat terhadap orang bukan Islam bagi mengeratkan hubungan antara kaum.
Saya sering kali hadir pada majlis-majlis yang dianjurkan penduduk bukan Islam. Apa yang menghairankan orang bukan Islam boleh menerima konsep muzakarah tetapi pemimpin Umno tidak boleh terima.
Sedangkan nasihat boleh diadakan dalam tiga keadaan iaitu lemah lembut, tolak ansur, ceramah atau usrah. Kaum-kaum bukan Islam telah berjaya kita dekati. Berdebat ini adalah cara terakhir untuk menyelesaikan sesuatu isu yang timbul. Dua perkara pokok yang hendak saya sebut iaitu kenapa Umno tolak Islam dan keduanya sebab apa Umno menentang PAS, sedangkan PAS melaksanakan apa yang disarankan agama Islam. Tengok apa yang kita laksanakan di Kelantan sekarang.

Mungkin ada sesuatu peristiwa yang mendorong Tok Guru pelawa Perdana Menteri berdebat?

Ianya bermula ekoran Pemuda Umno Kelantan membuat laporan polis terhadap saya. Mereka marah kerana saya sebut Umno lebih kurang sama dengan Ayah Pin atau Komunis. Apa yang saya maksudkan sekadar perumpamaan. Ini kerana apabila mana-mana pihak menolak agama dalam kehidupan seharian sudah tentu mereka juga sama dengan komunis atau Ayah Pin.
Begitu juga Umno. Mereka memisahkan agama dan politik. Sedangkan ia jelas bertetangan dengan ajaran yang dibawa Nabi Muhammad saw. Nabi juga ketua agama, pemerintah, panglima perang dan ketua negara. Ini bermakna politik atau bernegara tidak boleh dipisahkan dengan agama. Inilah yang saya sebut pada ceramah di Laloh sebelum ini. Tiba-tiba pemuda Umno melenting marah.

Bagaimana pula dengan Pemuda PAS dikatakan akan mengadakan dialog dengan Pemuda Umno?

Saya setuju diadakan diadakan dialog atau wacana. Tidak kira dengan siapa pun asalkan Pemuda PAS kekal berpegang perjuangan Islam. Jangan pula bila berdialog kita pula turut kehendak mereka. Forum, dialog merupakan cara dakwah. Saya serahkan kepada pemuda untuk fikirkan perkara itu.

Sekarang isu yang hangat dibincangkan di Kelantan iaitu tuntutan royalti petroleum. Ia bermula ekoran pendedahan oleh Jabatan Perangkaan dan Unit Perancangan Ekonomi Jabatan Perdana Menteri mengenai ada pelantar minyak di perairan Kelantan. Apa sikap Tok Guru mengenai isu ini?

Rasa rasa kecewa dengan sikap pemimpin Umno. Mereka buat tidak tahu adanya minyak di perairan negeri ini. Sepatutnya mereka turut menyokong usaha yang dilakukan kerajaan negeri bagi menuntut royalti tersebut yang boleh dimanfaat kepada rakyat Kelantan.
Dan segala usaha hendak mendapatkan royalti saya serahkan kepada Dato’ Haji Husam untuk meneruskan langkah-langkah sepatutnya bagi mendapatkan royalti. Bagaimanapun Ketua Pembangkang di Dun Kelantan, Dato’ Mohd Alwi Che Ahmad setuju untuk memberi kerjasama.
Saya sambut baik. Hendaklah ada usaha yang dilakukan pembangkang bagi membantu mendapatkan hak tersebut. Ini kerana laporan mengenai adanya pelantar minyak sudah ada dalam laporan Jabatan Perangkaan dan EPU.

Pada pendapat Toki Guru, bagaimana pula dengan calon PAS yang akan mempertahankan Dun Manek Urai pada pilihan raya kecil 14 Julai ini?

Saya sebenarnya sudah lama kenal Abe Uji. Beliau orang berjurus (baik) dan kaki masjid. Ini kriteria penting untuk menjadi seorang pemimpin. Orang yang mukmin sudah tentu tidak akan terlibat dengan unsur-unsur rasuah atau apa-apa penyelewengan.
Saya yakin dengan kemampuan yang ada pada Abe Uji. Dan secara kebetulan pula calon tersebut bertepatan dengan kriteria-kriteria yang ditetapkan. Orang ramai di peringkat akar umbi, cawangan PAS dan kawasan Kuala Krai yang menentukan. Kemudian kita di peringkat Perhubungan PAS negeri membuat keputusan hasil sokongan tersebut.
Biar pun pihak lawan cuba pertikaikan dari aspek pendidikan Abe Uji, namun ia tidak menjadi isu sangat. Cuma apa yang kita hairan mengapa orang yang berpendidikan tinggi tetapi ramai yang dilaporkan terbabit dengan rasuah atau pecah amanah.

Dicatat oleh Tarmizi Mohd Jam di Isnin, Julai 06, 2009 0 ulasanBerwacana mencari kebenaran bukan berbincang untuk buka kerjasama dengan Umno! - Ustaz Nasruddin


MUQQADDIMAH: Pertemuan pada sidang media Dewan Pemuda PAS dengan Pemuda Umno di lobi Parlimen, 1 Julai lalu mula mendapat pelbagai reaksi. Ketuanya, Ustaz Nasruddin Hassan memanjangkah langkah untuk mengajak Pemuda Umno berbincang dalam wacana ilmiah secara terbuka berkisar tajuk "Apakah perjuangan Umno tidak bertentangan dengan syariat Islam".
Pro dan kontra muncul sebaik berita ini dilaporkan oleh media. Ada yang melihat Wanaca Ilmiah ini sebagi kunci baru untuk membuka semula pintu Kerajaan Perpaduan yang sudah ditutup oleh Pakatan Rakyat.
Bagi meredakan persepsi salah itu, Wartawan ROY RASUL mendapat penjelasan segara dari Ketua Pemuda PAS Pusat, Ustaz Nasruddin Hassan yang mengetuai deligasi Pemuda PAS menyampaikan hasrat murni itu kepada Naib Ketua Pemuda Umno, Dato' Razali Ibrahim.

Pertemuan dengan pemuda Umno di Parlimen, 1 Julai lalu telah dilihat memberi signal yang salah kerana ia dianggap satu percubaan untuk meneruskan agenda Kerajaan Perpaduan yang ditolak oleh Majlis Pakatan Rakyat pada 22 Jun lalu. Boleh Ustaz jelaskan?

USTAZ NASRUDDIN: Itu adalah tanggapan yang salah dan tidak benar. Apa yang Pemuda PAS lakukan itu, satu langkah yang diambil oleh Dewan Pemuda PAS Pusat untuk menyediakan satu pentas hujah di atas tajuk yang kita berikan "Apakah perjuangan Umno tidak bertentangan dengan syariat Islam".
Apa yang Pemuda PAS mahu ialah bagi menunjukkan perjuangan Umno masih ditolak oleh masyarakat. Ini adalah satu daripada rentetan cabaran debat Mursyidul Am Tuan Guru Dato' Nik Aziz Nik Mat kepada Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak. Dan kemudiannya Pergerakan Pemuda Umno Kelantan mencabar Tuan Guru Nik Aziz berdebat.
Bagi kami, level debat bagi Tok Guru Nik Aziz ialah Presiden Umno ataupun Perdana Menteri ataupun Pemuda Umno berdepanlah dengan Pemuda PAS. Oleh kerana itu, Pemuda PAS menghantar surat Wacana Ilmiah untuk berbincang ataupun berbahas dalam isu "Apakah perjuangan Umno tidak bertentangan dengan Islam".

Mengapa timbulnya kisah wacana ilmiah ini dan kenapa memilih ia sebagai wadah bertemu Pemuda Umno?

Sebelum daripada ini, kami mencabar tiga kali Ketua Pemuda Umno Malaysia, Khairy Jamaluddin untuk berdebat. Pertama, dalam isu apakah Malaysia negara Islam. Kedua, benarkah Umno memperjuangkan kemerdekaan dan ketiga siapakah sebenarnya penderhaka kepada sultan.
Ketika cabaran itu, saya masih menjadi Timbalan Ketua Pemuda PAS dan ditolak mentah-mentah oleh Khairy Jamaluddin. Maka kini, saya mengambil pendekatan untuk menukar perkataan debat kepada wacana ilmiah bagi memungkinkan Khairy menerima cabaran ini bagi membolehkan kami berhujah untuk menjelaskan topik yang kita tetapkan itu, iaitu benarkan Umno bertentangan dengan syariah Islam.

Dalam kekalutan yang ada pada hari ini, mengapa Pemuda PAS mencadangkan wacana ilmiah ini?

Ini adalah tradisi Dewan Pemuda PAS Pusat. Sebelum daripada ini YB Salahuddin Ayub dan juga YB Dato' Mahfuz Omar pernah menghantar surat ataupun cabaran debat yang sama ataupun membuka forum debat yang sama dengan Pergerakan Pemuda Umno.
Kalau kita masih ingat sesi lalu, YB Salahuddin pernah menghantar surat mencabar Hisyamuddin Tun Hussein Onn sebagai Ketua Pergerakan Pemuda Umno dalam isu PPSMI. Tetapi Hisyamuddin tidak hadir sebaliknya dia hantar Khairy Jamaluddin.
Serahan surat yang pertama juga dilakukan di Parlimen. Selepas itu mereka mengadakan satu sidang media bersama bagi menjelaskan hasrat Dewan Pemuda PAS Pusat mengajak Pergerakan Pemuda Umno berdebat dalam isu PPSMI.
Malangnya, sehingga hari ini sebagaimana biasa mereka tetap menolak cabaran itu. Jadi saya hanya meneruskan tradisi lama dan saya kira baik untuk mewujudkan forum-forum debat ilmiah bagi menegakkan kebenaran setiap hujah dan perbahasan perdebatan dengan menggunakan hujah.

Maksud Ustaz, wacana ilmiah ini untuk tujuan mencari kebenaran melalui hujah?

Niat saya menegakkan kebenaran melalui hujah dan perbahasan. Wacana ini mesti bersifat terbuka. Kami tetapkan, ia mesti bersifat terbuka dan kita tidak menerima sebarang pertemuan dan juga forum yang tertutup.
Inilah tujuan Dewan Pemuda PAS Pusat menghantar pelawaan untuk mengadakan wacana ilmiah dengan Pemuda Umno. Untuk berbincang atau berdebat berkait dengan isu tuduhan perjuangan Umno yang sesat.

Bagaimana fokus Pemuda PAS di Manek Urai?

Kita memberikan tumpuan dalam pilihan raya kecil di Manek Urai mengalahkan Umno dan Barisan Nasional. Dalam pilihan raya ini kita mengerah Dewan Pemuda PAS bertugas di Manek Urai.

Kalau begitu, bila wacana ilmiah ini akan diadakan?

Wacana ini akan diadakan selepas daripada pilihan raya kecil Manek Urai, setelah dapat menyaksikan kekalahan Umno dan Barisan Nasional. Kemudian wacana ini sekali-kali tidak akan menjurus kepada Kerajaan Perpaduan sebagaimana dilaporkan oleh sesetengah media yang saya kira ditolak keras oleh kami (Pemuda PAS).
Ada soalan daripada seorang wartawan bertanya kepada saya, bagaimana dalam wacana itu nanti ditimbulkan isu Kerajaan Perpaduan. Apa yang nak saya katakan, kami tetap fokos wacana ini tidak akan membincang soal Kerajaan Perpaduan atau menuju kerjasama dengan Umno dan Barisan Nasional.
Ini kerana Pakatan Rakyat telah buat keputusan dan kita pegang keputusan Pakatan Rakyat itu. Jadi yang kita buat ini,wacana ilmiah hanyalah untuk meneruskan tradisi berbincang Pemuda PAS dengan semua pihak dalam apa jua isu berdasarkan kepada kepentingan negara dan rakyat.

Berdasarkan tajuk wacana, agak khusus dan menggodam Umno. Boleh Ustaz jelaskan apa yang akan dibincang nanti?

Yang kita hendak bincangkan, apakah perjuangan Umno tidak bertentangan dengan syariat Islam? Ini kerana Tok Guru Nik Aziz berkata, Umno sesat, macam ayah Pin, macam komunis.
Tiba-tiba Pemuda Umno buat laporan polis. Ertinya dia tidak setuju mengatakan Umno itu sesat. Kalau Umno tidak setuju mengatakan mereka sesat sedangkan Tok Guru Nik Aziz kata sesat, ayuh! Kita berhujah secara ilmiah benarkah perjuangan Umno tidak bertentangan dengan syariat Islam.

Mengapa isu dasar perjuangan Umno di utamakan, tidak isu-isu lain?

Selesaikan soal perjuangan dasar Umno dahulu, kemudian baru kita tetapkan soal isu-isu lain. Ini kerana sekiranya perjuangan Umno salah dan bertentangan dengan syariat, apa ertinya hendak bercakap soal rasuah, integriti, ketelusan apabila dasar Umno didapati sesat dan tidak mempedulikan sama ada syurga neraka, hak dan batil. Itulah yang kami ingin buktikan nanti.

Kenapa dalam hal ini Dewan Pemuda PAS yang pergi jumpa Umno untuk berwacana, tidakkah ini boleh menimbul fitnah?

Kita bukan pergi kepada Umno. Kita mencabar Umno untuk datang berdebat dalam gelanggang kita. Sama ada kita buat atau tidak, kita bersedia untuk berhujah bila-bila masa. Kita bukan pergi kepada Umno tetapi menjemput dengan Umno datang dalam gelanggang yang kita buka untuk berhujah dan kita berpegang kepada kebenaran dengan hujah-hujah berlandaskan Islam.
Kita tidak mahu menjadi macam raja-raja yang zalim seperti dulu-dulu. Apabila mereka kalah berhujah, mereka menggunakan kekerasan. Kita mesti menang dalam berhujah.
Oleh kerana Dewan Pemuda PAS Pusat sangat yakin bahawa perjuangan Islam itu adalah benar maka kita berani untuk berhujah dan kita yakin hujah kebenaran itu berpihak kepada PAS.
Jadi tidak timbul isu, Pemuda PAS pergi kepada Umno. Kita hanya pergi untuk menyerah surat tawaran wacana ilmiah sebagai forum berhujah. Itu sahaja.
Dan ingin saya perbetulkan, persepsi inilah yang menyebabkan ajakan Pemuda PAS disalahertikan oleh banyak pihak. Kita bukan ajak Umno bincang benda lain, tapi PAS pelawa wacana ilmiah atas tajuk yang kita berikan. Itu sahaja.

Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin sudahpun mengalu-alukan dan menyifatkan cadangan daripada Pemuda PAS itu sebagai sesuatu yang positif. Bagaimana ustaz melihat respons tersebut?

Kalau beliau mengalu-alukan ia sesuatu yang positif, Khairy kena turun untuk berwacana. Sebab apa yang disebut oleh Khairy inilah juga yang disebut sewaktu menerima tawaran debat kami dulu. Sewaktu dia menerima tawaran debat kami dulu, dia kata, "kami menerima usaha yang baik dan kami menerima baik tawaran berhujah daripada PAS secara intelektual dalam isu PPSMI."
Tetapi ke mana beliau sekarang. Sehingga hari ini beliau tidak turun ke pentas debat. Jadi saya harap jangan cakap saja, Khairy mesti turun bersekemuka dengan Dewan Pemuda PAS Pusat. Saya tidak mahu ini hanya satu retorik. Kalau tidak saya akan chop Khairy sebagai pengecut.

Tidakkah pelawaan berwacana ini boleh 'mengganggu' kempen pilihan raya di Manek Urai sekarang ini. Umno pastinya akan memanipulasikan isu ini, seperti putar-belit media sekarang...

Pada saya ini adalah satu usaha untuk membantu. Sebab saya sambung cadangan debat Tuan Guru Nik Aziz. Dengan harapan dan menunjukkan kita bersedia untuk berhujah. Jadi sekiranya Umno sanggup untuk menerima ataupun mereka berani berwacana dengan Pemuda PAS maka di sana nanti rakyat menilai hujah kedua-dua pihak.
Saya tidak fikir, apa yang kita lakukan ini boleh mengganggu kempen Manek Urai kerana tekanan dan hujah kita tetap seperti biasa iaitu berjalan ke atas Umno dan Barisan Nasional.
Kita tetap mendokong cita-cita perjuangan dan tetap mendedahkan penyelewengan yang dilakukan oleh Umno. Kita tetap teruskan. Bukan bermakna dengan wacana yang kita cadangkan ini maka kita menghenti segala tindakan terhadap Umno dan Barisan Nasional.

Laporan akhbar hari ini (2 Julai) nampaknya sudah mula memanipulasikan pelawaan wacana Pemuda PAS sebagai ada kaitan dengan agenda Kerajaan Pusat. Bagaimana ustaz menepis dakyah jahat ini?

Tidak ada kena-mengena langsung dan sepanjang dalam surat jemputan wacana tidak disebut sabagai UG (Kerajaan Perpaduan). Dalam kenyataan media kami pun tidak disebut tentang UG dan wacana ilmiah itu ke arah kita berbahas dan berhujah. Di mana pula timbulnya perkataan UG itu?
Maka saya menyangkal sekaras-kerasnya dakwaan yang cuba mengaitkan wacana dengan UG. Saya tidak tahu dari mana datangnya kalimah itu. Apakah ini suatu percubaan pihak tertentu untuk mengeruh keadaan dan menimbul polemik berpanjangan?
Dewan Pemuda PAS tetap konsisten dengan keputusan Pakatan Rakyat, iaitu pertahankan dan perkukuhkan Pakatan Rakyat. Dalam masa yang sama kita bersedia untuk berbincang, berdebat, berdialog, berwacana dengan semua pihak berasaskan hujah bagi menegak kebenaran dan menumpas kebatilan.

Dicatat oleh Tarmizi Mohd Jam di Isnin, Julai 06, 2009 0 ulasan
( www.nashsisepuluh.spaces.live.com ) ( www.nasharrawy.blogspot.com )
( www.nasharrawy.blogspot.com )

No comments:

EVEN D FATHER OF UMNO TUNKU D IST PREMIER REFUTED UMNO N ASSISTED PAS PLIGHT! Y ??

EVEN D FATHER OF UMNO TUNKU D IST PREMIER REFUTED UMNO N ASSISTED PAS PLIGHT! Y ??
TUNKU D IST PREMIER FROM UMNO SAID; AT FEDERAL HOTEL IN KL , ON OKTOBER 12, 1983; AS FOLLOWS; " MALAYS MUST ELIMINATE UMNO ! " ( Y ??? ) ; N " UMNO LEADERS NOW JUST WANT NAME N POSTS ! " ( 4 WEALTH N POWER )........ ASK URSELF ! Y TUNKU DIED OUTSIDE UMNO !! ; Y D FATHERS OF UMNO LEFT UMNO !! ; DATO' ONN JAAFAR; D FOUNDER OF UMNO LEFT UMNO N FORMED " PARTI NEGARA " ( NATIONAL PARTY ); 'COS UMNO INSISTED 2 TURN D PARTY INTO A NON -RACIST PARTY OR MULTI-RACIAL; ( AGAINST ONE MALAYIST RACIST ! ) ; NAMELY AS " UNITED MALAYANS NATIONAL PARTY " !! ; N HIS SON TUN HUSSEIN ONN ( EX PM N EX PRESIDENT OF UMNO; HISHAMUDDIN'S FATHER ) ; OSO LEFT UMNO ! ; N TUNKU OSO LEFT UMNO N FOUGHT AGAINST UMNO N UBN WITH SEMANGAT 46 PARTY IN " ANGKATAN PERPADUAN UMMAH ( APU ); WITH PAS N DAP !; IN A SPEECH AT BUKIT CHANDAN. KUALA KANGSAR, PERAK TUNKU OSO SAID, " IF WE WIN D GE ; D FIRST THING I WANT 2 DO IS 2 MAKE SURE THAT HORSE RACING IS PROHIBITED IN MALAYSIA ! ; THIS IS ACTUALLY D MUKADDDIMAH ( INTRODUCTORY ) OF HUDUD OR PREREQUISITE OF HUDUD . THAT IS; D PROHIBITION OF GAMBLING AS WHAT DONE BY KELANTAN NOW N OSO IN BRUNEI B4 N OSO PROHIBITION OF SELLING LIQUOR IN KELANTAN EXCEPT 4 CERTAIN PLACES MEANT 4 D NON-MUSLIMS ; BUY N CARRY BACK HOME ; NOT DRUNK IN D TOWN OR SHOPS! 4 PUBLIC SAFETY !! By: Nash Ar-Rawy/15.5.14