D ATROCITIES OF INTRUDER TERRORIST ZIONIST ISRAEL , AMERICA N UNO !! IN GAZA! RAMADHAN 2014 !!

D ATROCITIES OF INTRUDER TERRORIST ZIONIST ISRAEL , AMERICA N  UNO !! IN GAZA! RAMADHAN 2014 !!
UN UNDER TERRORIST ZIONIST ISRAEL N TERRORIST AMERICA CONTROLLED !! Y IN GAZA MASSACRES NO UN SECURITY FORCE SENT 2 PROTECT GAZA INNOCENT CIVILIANS ! EMIRATES OIC R SUBORDINATES OF TERRORIST ZIONIST ISRAEL , AMERICA N UNO !! OIC NATIONS MUST WITHDRAW FROM UNO LEAVING JUST D EMIRATES THERE!! NOT EVEN A SOLDIER SENT 2 PROTECT GAZA N PALESTINIANS MUSLIMS N CHRISTIANS FROM D ZIONIST ISRAEL , AMERICA N UN MASSACRES!! MUSLIMS NATIONS MUST SEND AIDS; SOLDIERS N SUPPORTS 2 HAMAS'S AL QASSAM ; SARAYA AL QUDS; , JIHAD ISLAMI N HISBULLAH 2 SAVE HUMANITY IN GAZA WITH D HUMANITARIAN BROTHERHOOD N ISLAMIC BROTHERHOOD!! BY D GRACE OF D PROPRIETOR OF ALL CREATIONS ( AL KHALIQUE ! ) N ALL THINGS ! TILL D TERRORIST ZIONIST ISRAEL OUSTED FROM THIS WORLD !! INSYA ALLAH HU ! WHAT R U " JIHADIST " IN SYRIA DOING A STUPID THING FELL UNDER D TERRORIST ISRAEL, TERRORIST AMERICA N UN ENTRAPMENT!! FIGHTING WITH UR OWN BROTHERS! Y R U NOT IN D RIGHT PLACE IN GAZA NOW ! IF U R "JIHADIST " D PLACE IS IN GAZA WITH D ISLAMIST N D MUJAHIDEEN THERE!; AL QASSAM'S HAMAS,; SARAYA AL QUDS ; JIHAD ISLAMI N HISBULLAH !!; TERRORIST PRES. AMERICA SAID, " I STRONGLY SUPPORTS ISRAEL 2 DEFEND ITSELF "PROVEN TERRORIST AMERICA SUBORDINATE OF TERRORIST ZIONIST ISRAEL GENOCIDES IN GAZA ; ALL D PRESIDENTS OF AMERICA IN D ZIONIST PROTOCOLS, UNO N D EMIRATES R D TOOLS N FOOLS N ABETTOR OF TERRORIST ZIONIST ISRAEL! THEREFOR, ALL MUSLIM MUST SUPPORT DEFEND GAZA FR. TERRORIST ZIONIST ISRAEL, TERRORIST AMERICA , UN N EMIRATES BY GIVING FULL SUPPORTS 2 HAMAS'S AL QASSAM N SARAYA AL QUDS! REFUTE AMERICA'S TPPA N BOYCOTT AMERICAN PRODUCTS; NAJIB UMNO MUST STOP TRADE WITH ISRAEL RANKING 14; EFFECTIVE IMMEDIATELY N UMNO DON B ANOTHER " BARUA" OF ZIONIST! WHERE IS OUR OWN MILITARY FROM OIC!! WITHDRAW NOW FROM UN BEING D OPERA OF TERRORIST ISRAEL N SEND OUR OWN MILITARY 2 DEFEND GAZA! IT'S OUR RIGHTS !! By : Nash Ar-Rawy/26.7.14 www.nasharrawy.blogspot.com; UNO Human Rights Council has reported zionist israel intruder is solely responsible 4 d deaths ( martyrs ) of 1,462 civilians inclusive of 550 children within 51 days of zonist israel intrusion in d Gaza Strip which ended on 26 Ogos 2014. . Meanwhile Al Qassam has got 2 new missiles 2 protect d gazans fr. d zionist israel intruders !! / 11.7.15

Friday, August 14, 2009

Demonstran Yang Anti -ISA Secara Aman

T-shirt Dr Hatta disentap polis, berjaya bolos dari kepungan polis

SIAPA tidak kenal Dr Hatta Ramli? Orang yang mesti ada dalam setiap himpunan aman yang dianjurkan baik himpunan Bersih mahupun himpunan Mansuhkan PPSMI. Malah beliau juga mengetuai himpunan Protes, beberapa ketika dahulu.

Setiap himpunan yang dilalui beliau mesti ada insiden yang dihadapinya terutama ketika berdepan dengan kerakusan anggota polis yang kononya bertugas mengawal keselamatan dalam perhimpunan.

Kali ini ketika dalam himpunan Mansuhkan ISA pada 1 Ogos baru-baru ini, Hatta hampir ditangkap pihak polis sehingga menimbulkan pergelutan apabila beliau bertindak mempertahankan dirinya daripada dicekup.

Ekoran itu, berlaku tarik-menarik antara Hatta dengan lima orang polis. Mujurlah ada beberapa kawan termasuklah Dr Dzulkifli Ahmad, AJK PAS Pusat yang bersama beliau menghalang tindakan rakus polis itu.

Insiden tarik-menarik itu menyebabkan baju merah yang dipakai Hatta koyak-rabak sehinggakan mendedahkan sebahagian dadanya.

"Waktu itu tepat jam dua petang saya berdiri di atas bangku dan baru bertakbir bagi memberi pengumuman kepada jamaah masjid supaya terus bergerak ke Sogo, kemudian saya terus direntap oleh polis dari belakang.

"Berlaku tarik-menarik, dengan polis yang waktu itu memegang baju saya, sehingga koyak-rabak baju saya," katanya yang turut mengalami luka di lipatan lengan dan kecederaan di lutut yang masih bisa hingga hari ini.

Ketika berbaju koyak itu, beliau dengan segera menggapai mikrofon dan terus memberi pengumuman kepada peserta himpunan.

"Oleh kerana, saya terlepas daripada genggaman polis tadi saya terus memegang mikrofon dan terus berucap dan meminta ahli jemaah masjid terus berarak segera," katanya yang berjaya melepaskan diri dari ditangkap polis.

Melihat baju Hatta yang koyak-rabak itu, salah seorang peserta himpunan terus menanggalkan baju dan memberikan kepada beliau. Beliau terus memakai baju hitam itu dan meneruskan perarakan ke Sogo.

"Saya kena pertahankan diri saya dari ditangkap polis, sebab saya adalah komander perhimpunan di Masjid Negara. Setiap pemimpin kena ada bersama-sama rakyat," tegas beliau yang juga Ahli Parlimen Kuala Krai.

Bagaimanapun, beliau sudah menduga ada beberapa orang polis di kiri kanannya bersedia untuk menangkapnya bila-bila masa sahaja.

Selepas insiden itu, Hatta bersama-sama peserta himpunan meneruskan perarakan sehingga di Padang Kelab Selangor dan akhirnya terpaksa patah balik ekoran berpuluh-puluh peluru gas pemedih mata meluru ke arah mereka menyebabkan mereka berpecah.

Penangkapan demi penangkapan yang dilakukan oleh polis pada hari itu, bagi Hatta ianya satu tindakan supaya keadaan perhimpunan itu menjadi tidak terkawal. Hatta pernah terkoyak seluar ketika perhimpunan Bersih, tetapi inilah kali pertama bajunya koyak-rabak dalam perhimpunan yang dihadirinya.

Bagaimanapun, penangkapan 500 lebih peserta himpunan ianya langsung tidak menjejaskan himpunan aman itu yang dihadiri hampir 50 ribu orang.

Insiden yang berlaku ke atas Hatta itu mendapat liputan beberapa akhbar termasuklah akhbar berbahasa Cina yang turut menyiarkan gambar beliau yang menjadi mangsa kerakusan polis.

Rakan Hatta yang ditahan polis termasuklah Sivarasa Rasiah dan Dr Mujahid Yusuf. Kedua-duanya Ahli Parlimen Subang dan Parit Buntar.

Dicatat oleh Tarmizi Mohd Jam di Sabtu, Ogos 08, 2009 0 ulasanGMI sedang fikir, adakan satu lagi himpunan mansuh ISA!MUQADIMAH: Himpunan MANSUH ISA, 1 Ogos lalu disifatkan sebagai satu kejayaan besar bagi Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) mengumpul rakyat berbilang kaum bertujuan menyatakan bantahan terhadap akta itu. Himpunan itu dikatakan gagal apabila 'Deklarasi Rakyat' tidak dapat diserahkan ke Istana Negara. Pengerusi GMI, Syed Ibrahim Syed Noh ternyata kecewa dengan tindakan polis yang menyekat kemaraan mereka ke Istana. Ikuti temubual ringkas, ANIS NAZRI bersama beliau ketika menjawab pelbagai polemik yang timbul ekoran perhimpunan yang dikatakan haram itu.

Perhimpunan anti-ISA, 1 Ogos lalu mencetuskan kemarahan ramai pihak, termasuk para peniaga, pengguna jalan raya dan sebagainya. Bagaimana saudara jelaskan perkara ini?

SYED IBRAHIM SYED NOH: Saya percaya perkara tersebut tidak akan berlaku jika pihak polis memberikan kerjasama untuk membenarkan rakyat berhimpun dan berarak dengan aman. Kebanyakan kerosakan berlaku kerana halangan-halangan daripada polis yang menutup jalan-jalan utama.
Jika kami dan rakyat diberi laluan dengan baik dan aman, kita fikir perhimpunan dan penyerahan memorandum ke Istana Negara boleh diselesaikan dalam masa satu atau dua jam sahaja. Apa yang berlaku ini melihatkan sikap polis dalam menangani perhimpunan ini. Mereka sepatutnya faham dengan apa yang termaktub dalam Perlembagaan Malaysia yang membenarkan rakyat berhimpun menyatakan suara mereka.

Tetapi isunya menjejaskan banyak pihak?

Kita tidak langsung berniat untuk menjejaskan perniagaan sesiapa. Bagi kami, benda ini boleh dielakkan jika polis memberikan kerjasama dengan baik. Jika sambutan Maulidur Rasul, Le Tour De Langkawi, polis boleh tutup jalan dengan kawalan yang baik, perkara yang sama boleh dilakukan untuk himpunan anti-ISA tempohari.
Kita tidak membuat sebarang rusuhan. Tiada siapa di kalangan yang ditahan pada hari tersebut dikenalpasti membawa sebarang senjata merbahaya.

Himpunan ini juga dikatakan gagal apabila Delegasi Rakyat dan pemimpin Pakatan Rakyat tidak muncul-muncul di Istana Negara untuk menyerahkan memorandum, biarpun dianggarkan lebih 50 000 menyertai himpunan tersebut. Adakah saudara kecewa dengan 'kegagalan' tersebut?

Jika diambil kira halangan dan sekatan polis serta langkah pencegahan mereka terhadap himpunan ini, saya lihat ia sebagai satu kejayaan apabila rakyat tetap turun untuk menyatakan sokongan tersebut. Walaupun objektif untuk menghantar deklarasi itu tidak berjaya, tetapi bagi kami ia tetap berjaya mengumpulkan rakyat yang sedar tentang kezaliman ISA.
Bagi GMI, penglibatan ramai pihak dari seluruh lapisan masyarakat tidak mengira kaum dan peringkat usia adalah satu kejayaan besar kepada rakyat dan GMI bagi menyampaikan mesej kepada kerajaan betapa rakyat mahu ISA dimansuhkan.
Dalam perhimpunan ini, kita dapat melihat, rakyat tanpa sebarang imbuhan turun secara sukarela untuk menyatakan bantahan mereka, biarpun disembur air kimia dan gas pemedih mata. Rakyat semakin sedar ISA ini satu isu besar dan perlu menyampaikan isyarat kepada kerajaan.
Saya fikir, jika Umno dibayar upah sekalipun untuk menyertai apa-apa himpunan, belum tentu dapat mengumpul sebanyak ini. Sedangkan GMI, dalam keadaan kurang berkemampuan dari segala segi, berjaya mendapatkan sokongan tidak berbelah bahagi daripada rakyat, termasuk dari luar Kuala Lumpur. Kita tidak rasa kecewa dengan apa yang berlaku. Apa yang dikesalkan tindakan polis yang tidak memberikan kerjasama kepada kita.

Kegagalan ke Istana Negara itu mungkin menimbulkan rasa tidak puashati rakyat secara keseluruhannya. Mungkinkah GMI merancang untuk mengadakan satu lagi himpunan bagi menjayakan objektif untuk menyampaikan deklarasi tersebut?

Dalam hal ini kita akan mengadakan 'post-mortem' dalam tempoh terdekat untuk membincangkan apa yang boleh dilakukan bagi menyampaikan deklarasi rakyat kepada Yang DiPertuan Agong.
Keputusan sebelum ini kita akan menghantarnya dalam tempoh terdekat. Mungkin menggunakan pendekatan lain, atau menganjurkan satu lagi himpunan lain. Itu akan dibincangkan.
Kita sedang menunggu pandangan rakyat, termasuk mereka yang ditahan baru-baru ini berhubung rancangan seterusnya. Jika dilihat 'trend' sekarang, ramai yang inginkan satu lagi himpunan.

GMI akan adakan satu lagi himpunan serupa?

'Feedback' yang diterima daripada mereka yang ditahan pula sangat baik apabila mereka menyatakan persediaan untuk turun sekali lagi ke jalan raya jika GMI merancang untuk mengadakan himpunan lagi.
Perkara tersebut akan dibincangkan dalam mesyuarat akan datang. Walaupun tahu dalam keadaan sekarang GMI akan dikenakan sebarang tindakan, bagi saya itulah harga yang perlu dibayar untuk perjuangan ini.

Perhimpunan kali ini paling teruk apabila jumlah penangkapan yang begitu tinggi, 589 orang. Pada pandangan saudara, apakah faktor itu menyebabkan perarakan ke Istana Negara tersekat?

Saya rasa itu memang bukan strategi baru polis, tetapi kali ini lebih teratur proses sekatan mereka. Ada di antara mereka yang ditahan di Masjid Negara seawal jam 10 pagi. Malah ada yang ditahan jam 3 pagi ketika dalam perjalanan ke Kuala Lumpur.
Ini satu taktik baru bagi polis untuk menahan sesiapa sahaja yang mereka syaki mempunyai niat untuk menyertai perhimpunan tersebut. Tapi bagi saya, ia jelas melanggar hak asasi manusia.

Tidak bolehkah berjalan-jalan dengan memakai baju hitam? Baju merah?
Itu adalah satu pencabulan hak apabila bertindak menahan hanya kerana menyangka mereka ada niat untuk menyertai himpunan tersebut.

Perdana Menteri, Najib Tun Razak menyatakan kesediaan untuk memberikan ruang untuk berhimpun menyatakan pendirian, tetapi di tempat-tempat separti stadium. Adakah GMI bersetuju dan bercadang untuk menerima 'pelawaan' tersebut?

Ini bukan cadangan baru. Pengalaman dulu ketika kita adakan himpunan di Bukit Jalil, kita ada memohon permit tapi ditolak. Permohonan permit akan ditolak dengan syarat-syarat lain yang menyusul untuk menghalang kita berhimpun.
Kita sudah ada pengalaman tersebut. Bagi saya soal lokaliti, soal kedua, ketiga atau bukan soalnya. Ia satu sikap yang jelas meremehkan rakyat Malaysia yang berhasrat menyatakan pendirian mereka berkenaan sesuatu perkara.

GMI sudah beri jaminan, himpunan ini aman. Tidak timbul soal stadium atau mana-mana temnpat?

Kita sudah memberi jaminan bahawa himpunan kita aman, dan didapati mereka yang ditahan sudah dikenalpasti tidak membawa sebarang senjata untuk menyertai himpunan tersebut.
Kita turun dengan tubuh badan, kaki, tangan dan mulut untuk menyatakan bantahan.
Persoalannya bagaimana pihak polis menangani dan mengawal situasi tersebut. Saya yakin, jika polis berkerjasama dengan baik tiada sebarang kekecohan berlaku.

Dicatat oleh Tarmizi Mohd Jam di Sabtu, Ogos 08, 2009 0 ulasanPolis berpesta tembakan gas pemedih mata, water cannon

LEBIH 50,000 orang membanjiri ibu negara 1 Ogos lalu untuk menyertai perhimpunan yang menuntut agar Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dimansuhkan. Perhimpunan yang dinamakan Perhimpunan Mansuh itu dianjurkan oleh Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) dengan kerjasama Pakatan Rakyat.

Pasukan polis selaku 'sayap kanan' Barisan Nasional (BN) seperti yang telah dijangkakan mengadakan pelbagai halangan termasuk mengadakan sekatan jalan raya menuju ke pusat bandar dan ke Istana Negara sejak malam sebelum perhimpunan bertujuan untuk menghalang rakyat menyuarakan hasrat mereka kepada Yang Dipertuan Agong.

Mereka berdepan dengan anggota polis yang melepaskan tembakan gas pemedih mata serta tembakan water cannon di lokasi perhimpunan di kompleks membeli-belah Sogo, sekitar Masjid Jamek, Jalan Tuanku Abdul Rahman, Jalan Raja Laut, Dataran Merdeka, di Masjid Negara serta di ibu pejabat PAS di Jalan Raja Laut.

Seawal jam 11 pagi sudah kelihatan peserta perhimpunan membantah ISA berada di lokasi-lokasi yang ditetapkan terutama di Kompleks Sogo dan juga Masjid Jamek. Setengah jam kemudian tangkapan mula dilakukan terutama di kawasan berhampiran Masjid Jamek, apabila 14 anggota Unit Amal PAS dan 17 orang awam menjadi mangsa tindakan polis.

Seorang peguam wanita yang dikenali dengan nama Puspawati Rosman dari Pusat Bantuan Guaman turut ditahan ketika sedang mengedarkan risalah undang-undang kepada orang ramai berhampiran Masjid Jamek. Beliau kemudiannya dibebaskan dalam tempoh tidak sampai sejam.

Menjelang waktu Zohor sejumlah 200 orang peserta perhimpunan membantah ISA telah ditangkap. Mereka ditahan di Masjid Jamek, Sogo dan Masjid Negara. Dalam waktu yang sama jalan Tuanku Abdul Rahman (TAR) di hadapan Sogo menuju ke Dataran Merdeka sejauh kira-kira 1.8 km ditutup.

Kira-kira 1,000 orang berada di Masjid Negara, termasuk Bendahari PAS, Dr Hatta Ramli dan Ahli Jawatankuasa Kerja (AJK) PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad. Ketua Polis Kuala Lumpur, Dato' Muhammad Sabtu Osman juga kelihatan di situ.

Di Masjid Jamek, polis mengarahkan orang ramai agar bersurai selepas menunaikan solat Zohor tetapi atas dasar perjuangan menentang akta zalim ISA, rakyat yang berkumpul tetap meneruskan perarakan dengan menukar haluan yang sepatutnya ke Masjid Negara ke Sogo.

Lebih menyemarakkan semangat mereka apabila AJK PAS Pusat, Dato' Abu Bakar Chik tiba-tiba muncul dan berdiri di atas tangga bangunan Karyaneka, hadapan pintu utama Masjiek Jamek berucap dengan penuh lantang dan tidak menghiraukan larangan polis. Beliau melaungkan takbir 'Allahuakbar' bila polis mengarahkan mereka beredar.

Di Masjid Negara, polis membuat tangkapan sehingga berlaku pergelutan dan ada yang terkoyak baju. Kira-kira 2,000 orang berjalan menuju ke Dataran Merdeka. Polis membuat benteng tangan untuk menghalang kemaraan mereka.

Hampir 5,000 berkumpul di hadapan Panggung Colesium di Jalan Tuanku Abdul Rahman bersorak 'Mansuhkan ISA' dan bertakbir. Mereka datang dari arah Dataran Merdeka menuju ke Sogo. Polis menembak gas pemedih mata bagi meleraikan lebih 5,000 orang yang berhimpun di Jalan Tuanku Abdul Rahman.

Kira-kira 10,000 orang lagi berkumpul dekat Sogo, simpang Jalan Dang Wangi dan Jalan Tuanku Abdul Rahman. Pemimpin GMI menyampaikan ucapan dan membacakan deklarasi rakyat mendesak ISA dimansuhkan. Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub dan pemimpin KeADILan, Tian Chua kelihatan berada di sini.

Orang ramai merempuh polis untuk ke Dataran Merdeka ikut jalan belakang. Kira-kira 200 terlepas bersama Dr Hatta Ramli. Polis melepaskan berpuluh-puluh gas pemedih mata ke arah lebih 2,000 penentang ISA bersama pemimpin PAS, Dr Hatta Ramli di bulatan dekat Bank Negara.

Kumpulan dari Sogo menuju sepanjang Jalan Raja Laut ke arah Dataran Merdeka selepas berhimpun dan mendengar ucapan ringkas. Ketua Umum KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim, tokoh DAP Lim Kit Siang dan Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub berada di tangah lautan manusia di kompleks Pertama, depan Sogo.

Polis melepaskan gas pemedih mata dan menggunakan water cannon untuk menyuraikan perhimpunan di bulatan dekat Bank Negara. Kumpulan dari arah Sogo yang bergerak di sepanjang Jalan Raja Laut ditembak gas pemedih mata. Asap kelihatan berkepul-kepul selepas ditembak untuk menyuraikan kumpulan penentang ISA.

Polis melepas tembakan water cannon ke arah peserta perhimpunan yang cuba untuk ke Dataran Merdeka. Sebelum itu, stesen LRT Bandaraya dekat Sogo telah ditutup. Turut ditutup ialah Stesen LRT Masjid Jamek dan Pasar Seni.

Lebih 10,000 orang kelihatan bergerak menuju ke arah bangunan ibu pejabat PAS di jalan Raja Laut. Anwar, Lim Kit Siang dan Ustaz Abdul Hadi Awang ikut sama. Kira-kira 15,000 berhimpun di depan Pejabat Agong PAS di Jalan Raja Laut. Mereka duduk di atas jalan, dipercayai untuk menghalang kenderaan polis ke situ. Mereka turut melaungkan 'Mansuhkan ISA'. Banyak juga kenderaan awam terperangkap di tengah kebanjiran penentang ISA.

Bermula dari simpang empat Jalan Sultan Islam, dekat bangunan Sime Darby penentang ISA sudah menawan Jalan Raja Laut hingga ke simpat empat ke PWTC, dekat Restoran KFC, menghala ke Chow Kit.

Kira-kira 15,000 penentang akta ISA yang berkumpul di atas jalan di depan ibu pejabat PAS diminta bersurai selepas mendengar ucapan pemimpin pembangkang, termasuk Anwar Ibrahim, tokoh popular Lim Kit Siang dan Naib Presiden PAS, Mahfuz Omar.

Polis melepaskan dua tembakan gas pemedih mata dan pancutan water cannon dari jarak jauh, ke arah penyokong anti-ISA di hadapan Pejabat Agong PAS di Jalan Raja Laut ketika mereka sedang bersurai.

Kira-kira 20 anggota polis berada di depan ibu pejabat PAS di Jalan Laut. Bagaimanapun mereka tidak dapat bolos ke ibu pejabat PAS itu kerana petugas Unit Amal enggan membuka pintu. Kelihatan tiga trak FRU dekat situ. Khabarnya, polis masuk untuk menangkap pemimpin Pakatan Rakyat termasuklah Ustaz Hadi, Anwar, Lim Kit Siang, Syed Ibrahim, Mahfuz, Salahuddin, Mohd Sabu, Shamsul Iskandar dan beberapa pemimpin Pemuda PAS.

Pasukan polis berkenaan beredar dari situ.

Terdapat laporan mengatakan antara 10,000 hingga 15,000 penentang ISA berkumpul semula sekitar kompleks membeli-belah Sogo selepas bersurai di Pejabat Agong PAS. Mereka kemudian ditembak gas pemedih mata dan watar cannon.

Mereka mula melaungkan slogan-slogan anti-kerajaan dan membantah akta itu sejak kira-kira jam 4 petang. Perhimpunan itu berakhir pada jam 4.15 petang selepas pemimpin Pakatan Rakyat meminta mereka bersurai selepas berucap di ibu pejabat PAS di Jalan Raja Laut.

Polis dilaporkan ingin menyiasat 11 individu termasuk Ketua umum KeADILan Dato' Seri Anwar Ibrahim, Presiden PAS Dato' Seri Abdul Hadi Awang, tokoh utama DAP Lim Kit Siang dan Pengerusi GMI Syed Ibrahim Syed Noh.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Dato' Muhamad Sabtu Osman dipetik berkata siasatan itu kerana mereka hadir dan berucap di depan Pejabat Agong PAS sebelum demonstrasi besar itu bersurai.

Angkatan Muda KeADILan mengecam tindakan polis mengganasi dan menangkap rakyat yang melaksanakan hak mereka untuk berhimpun secara aman di Kuala Lumpur hari tersebut bagi menuntut pemansuhan akta ISA.

Ketuanya Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, tindakan tersebut di luar batasan amalan demokrasi dan hak asasi rakyat untuk menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong.

Sehubungan itu, beliau yang turut dikehendaki polis bagi menyiasat perhimpunan besar tersebut, menggesa supaya mereka yang ditahan dibebaskan segera.

Kecaman hebat ditujukan kepada kerajaan BN kerana menangkap beratus-ratus orang dan menggunakan gas pemedih mata dan water cannon untuk menyuraikan perhimpunan menentang ISA yang membolehkan penahanan tanpa bicara.

Lebih 60 daripada 589 orang yang ditahan dalam perhimpunan 1 Ogos lalu, yang disertai lebih 50,000 orang di pusat bandaraya Kuala Lumpur, masih ditahan, untuk dibicarakan pada 3 Ogos.

Lim Kit Siang yang turut menyertai perhimpunan anti-ISA menegaskan beliau melihat sendiri polis yang bertindak sewenang-sewenangnya melepaskan tembakan gas pemedih mata ke atas orang ramai.

Lim menuduh Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Musa Hassan bertindak ‘membalas dendam' terhadapnya dan pemimpin Pakatan Rakyat yang lain kerana mereka mengadakan perbincangan meja bulat Parlimen minggu lalu, yang mendesak supaya KPN baru dilantik bagi mewujudkan sebuah negara Malaysia yang selamat.

Beliau juga mengecam Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak atas tindakan ganas kira-kira 10,000 anggota polis ke atas peserta perhimpunan anti-ISA 1 Ogos lalu.

"Adakah ini satu petunjuk yang pentadbiran Najib akan menjadi lebih kejam daripada kerajaan semua perdana menteri sejak negara mencapai kemerdekaan pada 1957?" soalnya.

Najib sebelum ini menegaskan bahawa perhimpunan bantahan semalam tidak memberi sebarang makna kerana beliau telahpun berjanji untuk menyemak semula undang-undang tersebut selepas mengambil alih pentadbiran negara April lalu.

Dicatat oleh Tarmizi Mohd Jam di Sabtu, Ogos 08, 2009 0 ulasanMengapa polis terlalu bimbang referendum rakyat terlepas ke istanaTINDAKAN pasukan polis ke atas Himpunan Mansuh ISA (Mansuh) di Kuala Lumpur pada 1 Ogos lalu wajar dipandang sebagai sebahagian kandungan 1Malaysia yang digagaskan Perdana Menteri, Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak.
Jika di zaman mentornya, Tun Dr Mahathir Mohamad, hanya anggota polis dari Batalion Ke-4 Pasukan Polis Hutan, Sungai Petani dikerah ke Kampung Memali, Baling, tetapi Najib menunjukkan rupa paras lebih rakus dalam konteks mempergunakan pasukan keselamatan apabila 1Malaysia pasukan polis dikerah untuk hadapi Mansuh.
Dari larangan pegawai tertinggi polis, Menteri Dalam Negeri hinggalah PM sendiri yang disiarkan berterusan di media cetak dan elektronik termasuk pelbagai halangan melalui sekatan jalan raya, perkhidmatan pengangkutan dihadkan selain tangkapan awal pada malam dan pagi 1 Ogos itu, sememangnya himpunan Mansuh seolah-olah berjaya dikekang.
Malah, kesan kawalan ketat di lokasi-lokasi ditetapkan menyebabkan bakal peserta Mansuh berselerakan di seluruh ibukota. Mereka berada dipinggiran lokasi atau dalam premis-premis tertentu.
Dari laporan diterima juga, sudah ratusan ditahan setelah didapati membawa identiti sebagai bakal peserta Mansuh. Bas-bas yang membawa rombongan pula diiringi ke balai polis tertentu.
Di Sogo dan Kompleks Pertama kelihatan seorang pegawai tinggi polis berbadan gempal berbangsa Cina sibuk mengarahkan Pasukan Gerakan Am (PGA) menangkap individu-individu tertentu.
'Special Branch' (SB) turut memainkan peranan mereka menyebabkan beberapa 'figure' ditangkap dan dibawa ke atas trak polis. Manakala ketika jam menunjukkan waktu pukul 1.30 petang, lebih 100 anggota PGA menyuraikan orang ramai di sekitar premis berkenaan.
Suasana 'sunyi' juga dilaporkan berlaku di Masjid Negara dan Masjid Jamek yang dipagari anggota polis hinggalah dibuka semula untuk solat Zohor, bahkan keadaan sesak yang biasa dilihat di Sogo dan Kompleks Pertama itu juga seakan-akan lengang.
Walaupun perarakan Mansuh dijadualkan bermula jam 2.00 petang, namun sehingga jam 1.55 petang tidak kelihatan tanda-tanda perarakan akan bermula seakan berjayanya tindakan polis.

Bagai semut keluar dari lubang

Tiba-tiba tepat jam 2.00 petang, bagaikan semut keluar dari lubang-lubangnya, para peserta Mansuh muncul dari pelbagai pintu berarak di jalan dengan laungan 'Daulat Tuanku!'. Kebanyakan mereka berlari-lari anak menyertai kelompok dipimpin Badrul Hisham Shaharin (Cikgu Bad) menjadikan jumlah kelompok itu lebih 5,000 orang dan bergerak menghindari sekatan polis. Turut serta berlari-lari menyelinap ke dalam kelompok tersebut ialah para SB.
Rupanya kelompok pimpinan Cikgu Bad merupakan kelompok awal, beberapa minit kemudian Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dilihat bersama beberapa pimpinan tertinggi PAS yang lain mengetuai kelompok lebih 10,000 orang juga keluar secara tiba-tiba dari kompleks beli-belah Sogo.
Manakala Dr Mohd Hatta Ramli dilaporkan mengetuai lebih 5,000 peserta dari sekitar Masjid Negara. Juga dimaklumkan, masih ramai terpecah dalam kelompok-kelompok kecil di stesyen-stesyen Transit Aliran Ringan (LRT), Pasar Seni dan gedung-gedung perniagaan di Jalan Tunku Abdul Rahman.

Polis bertindak ganas

Biarpun terpisah, barangkali kejayaan membentuk kelompok-kelompok besar menyebabkan pihak polis dari pelbagai unit antaranya PGA, Unit Anjing Pengesan (D-9), Unit Simpanan Persekutuan (FRU), SB dan lain-lain mengambil pendekatan 'menyerang' para peserta Mansuh dengan tembakan gas pemedih mata, pancutan air bertekanan tinggi dari meriam air (water cannon), pukulan belantan, tangkapan selain adegan kejar mengejar. Malah Ustaz Hadi turut jatuh menghadapi ‘serangan’ pancutan water cannon.
Cara polis memperlakukan mereka yang ditangkap wajar dipersoalkan. Bayangkan seorang peserta dipegang hampir 10 anggota PGA dan SB. Ada yang lebih dari jumlah itu malah diperlakukan dengan lebih kasar.
Walaupun peserta tidak melawan dan 'dilumpuhkan' pergerakannya, masih ada anggota polis yang mungkin 'nakal' menyiku-nyiku kepala tangkapannya. Peserta yang menunjukkan isyarat 'bendera putih' juga ada menjadi mangsa keghairahan khususnya anggota PGA. Peliknya, apakah seorang atau dua anggota polis terlatih tidak mampu menangani individu yang tidak bersenjata?
Water cannon juga bertindak memancut air hingga ke dalam premis-premis perniagaan termasuk restoran menyebabkan tidak kurang ada orang awam yang berang. Maka terlihatlah beberapa individu bebal dipercayai SB membaling botol minuman ke arah kenderaan 'kebal' itu, mengumpan provokasi.
Manakala kedapatan SB-SB yang lain berlakon melaung-laungkan cabaran kepada trak water cannon dan anggota FRU dibelakangnya. Lakonan berakhir apabila pihak beberapa PGA menangkap SB terlibat.
Di hadapan Pejabat Agung PAS Jalan Raja Laut, walaupun program Mansuh seusai tamatnya diisytiharkan bersurai, dua water cannon dan satu ketumbukan FRU berserta kira-kira 100 anggota PGA dan SB 'menyerang' peserta yang sudahpun bergerak untuk bersurai.
Kali ini lebih ganas hingga dilihat antara sesama anggota polis terpaksa menenangkan rakan-rakan mereka yang emosi. Anggota PGA yang masih muda pula kelihatan ghairah mengejar peserta muslimat hingga sejauh lebih satu kilometer dari Pejabat Agung. Apakah semua tindakan seperti ini masih dalam ruanglingkup 'Standard Operation Practise' (SOP)?

Jenayah tidak terbendung

Ternyata polis di era Najib akan diperalatkan untuk kepentingan politik BN dan disibukkan untuk menghadapi pengaruh Pakatan Rakyat. Sedangkan masih banyak jenayah yang gagal diselesaikan pihak polis.
Menteri Dalam Negeri, Dato' Seri Hishamuddin Tun Hussein beberapa minggu sebelum ini pernah 'merungut' mengenai jurang besar nisbah antara anggota polis dan penduduk awam. Najib juga kemudiannya bertekad menangani jenayah jalanan yang turut disahut penuh azam pihak polis untuk menjayakannya.
Kehadiran ramai anggota polis di ibu negara pada hari tersebut juga tidak membantu ke arah penguatkuasaan undang-undang. Misalnya antara yang kelihatan ialah sekumpulan anggota polis beruniform tidak mengendahkan perlakuan pelanggaran undang-undang jalan raya dihadapan mereka dan boleh memberi mudarat kepada pihak lain.
Malah ada sumber memaklumkan, anggota dari beberapa agensi berkaitan pemulihan jenayah seperti Agensi Anti Dadah Kebangsaan dan Jabatan Penjara Malaysia turut dikerah untuk ke Kuala Lumpur dipercayai bagi tujuan berkaitan himpunan pada hari tersebut.

Lumpuh ibu negara kerana 5,000 orang?

Najib dalam ulasannya kepada media mengenai himpunan itu berkata terserah kepada pihak polis untuk tindakan susulan terhadap pimpinan pembangkang yang terlibat dalam himpunan tersebut. Tentunya bagi pihak polis, 'terserah' diungkap Najib itu perlu dilahirkan dengan tindakan yang memuaskan hati bos mereka itu.
Pemimpin BN lainnya pula memberikan merit gagal terhadap himpunan tersebut selain didakwa hanya disertai 5,000 orang. Anehnya, 5,000 yang didakwa mereka itu juga dikaitkan dengan kelumpuhan ibu negara itu selain membawa kerugian mencecah RM200 juta. Besar benar penangan 5,000 orang itu.
Malah Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar menyindir Najib kerana jika sekiranya hanya 5,000 orang berhimpun masakan beliau menawarkan sebuah tempat besar iaitu stadium. Sebenarnya memadai dengan sebuah dewan. Tawaran Najib itu juga ditempelak Mahfuz kerana permohonan sedemikian pernah diajukan tetapi tidak juga dibenarkan mereka. Malah sekiranya Mansuh gagal, kenapa para pemimpin BN begitu galak mengulasnya?

Siapa sebenarnya dalang?

Para pemimpin Pakatan Rakyat kata Hishamuddin akan disiasat sejauh mana 'mendalangi' himpunan tersebut. Tidak pastilah sejauh mana kamus dewan yang Hishamuddin miliki mentafsirkan maksud 'dalang'.
Bagaimana pula dengan banyak kebobrokan yang berlaku dalam negara dipimpin 50 tahun BN ini? Siapakah dalang semua itu? Yang pasti, setelah gagal menangani Pengajaran Dan Pembelajaran Sains Dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI), Hishamuddin tidak akan mengerti maksud 'dalang'.
Hanya rakyat dan pemimpin berjiwa rakyat sahaja mengenal 'dalang'. 'Dalang' bukan sahaja dibenci, tetapi juga cuba dijatuhkan oleh rakyat secara demokrasi kerana membiarkan negara diurustadbir secara 'dalang', bukan sepertimana 'dalang' yang memperalatkan kekuatan dan kekuasaan secara 'dalang' demokrasi.

Dicatat oleh Tarmizi Mohd Jam di Sabtu, Ogos 08, 2009 0 ulasanHimpunan Mansuh ISA: Polis bertindak keterlaluan, tak ikut SOP - Salahuddin Ayob

MUQADDIMMAH: Dengan mudah PDRM menyalahkan penyokong GMI enggan bersurai dan mengadakan perhimpunan haram. Namun, Akta Polis yang membelenggu serta sikap kerajaan yang anti perhimpunan aman, menyebabkan rakyat bangkit menyuarakan rasa tidak puashati mereka. Tetapi, penyokong anti-ISA, 1 Ogos lalu diligan bagaikan penjenayah dengan tembakan bertubi-tubi gas pemedih mata dan semburan aiar tajam water cannon. Adakah ini SOP polis seperti dakwaan Tan Sri Musa Hassan? Mengapa perlu beriya-iya sangat untuk halang Deklarasi Rakyat tiba ke pangkuan Yang Dipertua Agung? Ikuti interbiu eksklusif TARMIZI MOHD JAM bersama ketua komander Himpunan Mansuh Isa PAS yang juga Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub di rumahnya, di Taman Melewar.

Boleh anggarkan jumlah penyokong Himpunan Mansuh ISA, 1 Ogos lalu? Macam mana kerjasama parti-parti dalam Pakatan Rakyat dan NGO?

SALAHUDDIN AYUB: Saya menganggarkan tidak kurang dari 50,000 orang telah bagi sokongan untuk memansuhkan ISA ini. Saya yakin kalau tidak ada halangan serius polis yang mengambil tindakan seawal jam tiga pagi pada hari itu, himpunan lebih berjaya.
Tidak ada masalah untuk menghimpunkan lebih dari 100,000 peserta demonstrasi sebagaimana yang kita telah rancangkan. Dan saya sebagai komander mengucapkan terima kasih terutama kepada rakyat Malaysia yang begitu prihatin terutama terhadap isu ISA ini tanpa mengira bangsa dan agama yang telah menunjukkan komitmen mereka.
Saya juga mengucapkan syabas kepada GMI sendiri yang menjadi inspirasi kepada rakyat Malaysia yang ingin melihat pemansuhan kepada ISA ini. Dokongan yang diberikan oleh rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat, PAS, DAP dan KeADILan ini telah membuktikan dokongan yang kuat.
Itu telah dapat dijelmakan dengan kehadiran mereka 1 Ogos lepas dan sama-sama merasakan tembakan gas dan sama-sama merasakan betapa peritnya kita dalam perhimpunan tersebut. Dan saya juga mengucapkan terima kasih kepada seluruh ahli PAS serta pendukung parti lain amnya.
Saya melihat kesetiaan mereka kepada parti begitu membanggakan. Setiap negeri, kawasan dan cawangan telah menghantar wakil mereka ke ibu kota untuk menjayakan himpunan ini. Terima kasih kepada semua NGO yang telah memainkan peranan yang besar dalam menjayakan himpunan. Jadi, saya rasa tanpa komitmen semua pihak ini, kita tidak mungkin dapat menyaksikan himpunan seperti ini dapat dijayakan.

Kekangan pihak polis menyebabkan Deklarasi Rakyat tidak dapat disampaikan kepada Istana Negara. Perhimpunan aman dibenarkan oleh Perlembagaan tetapi Akta Polis yang lebih kecil daripada Perlembagaan telah menafikan perkara ini. Bagaimana sebenarnya boleh kita katakan tentang "perhimpunan aman" seperti yang termaktub dalam perlembagaan?

Akta Polis yang diwujudkan sebenarnya, mengikut pandangan pakar-pakar perundangan merupakan ultra-vires. Ini merupakan satu akta yang diwujudkan bercanggah dengan roh Perlembagaan itu sendiri.
Artikel 10 yang memberikan jaminan tentang hak kebebasan, hak bersuara dan hak berhimpun itu adalah jelas. Apa yang disyaratkan oleh Perlembagaan, mesti dalam keadaan aman. Perhimpuanan aman itu yang dipentingkan dan dipegang oleh Perlembagaan.
Pengalaman PAS dan Pakatan Rakyat dalam menganjurkan perhimpunan, saya ambil perhimpunan terdekat iaitu perhimpunan Bersih dan Mansuhkan PPSMI termasuk ISA. Kita telah buktikan kejayaan himpunan itu aman.
Kita telah berjaya mengotakan janji untuk wujudkan keamanan itu. Ini menyakitkan hati banyak pihak kerana himpunan aman ini tercetus penuh santai bersama keluarga dan anak-anak.

Adakah jaminan aman ini menyebabkan rakyat berduyun-duyun menyokong?

Ya. Mereka datang kerana jaminan keamanan itu. Saya sebut sebagai komander tentang tanggungjawab sebagaimana Himpunan Bersih yang dipimpin oleh Hj Mohamad Sabu juga dibuktikan dalam demonstrasi yang aman. Tetapi apa yang menyedihkan kita adalah tindakan pihak Polis Diraja Malaysia yang semacam diarahkan oleh pimpinan-pimpinan Barisan Nasional.
Mereka begitu angkuh mahu terus mengekalkan akta zalim ini yang sekali lagi mereka gunakan polis untuk kepentingan politik mereka. Saya rasa tanpa kehadiran pihak polis yang terpaksa menggunakan gas dan kekerasan, perhimpunan itu dapat berlangsung dengan aman dan kita dapat berarak ke Istana Negara dengan aman.
Tetapi apa yang kita saksikan, polis mengepung polis semua jalan ke luar di lokasi-lokasi yang kita telah tetapkan seperti di Sogo dan Masjid Jamek. Mereka kepung dan menembak dengan gas. Itu yang berlaku.
Di sini saya tekankan aspek aman itu akan terus kita kekalkan dan kita jadikan sebagai keutamaan kita. Dan sekiranya polis tidak bertindak walaupun Ketua Polis Negara mengatakan mengenai Standart Operation Procedure (SOP) itu sebenarnya ditentukan atas arahan BN dan bukan SOP dalam konteks yang kita bincangkan tadi iaitu menterjemahkan Artikel 10 mengenai hak berhimpun dan bersuara.

Tapi gambaran yang cuba polis buktikan ialah bagaimana himpunan tersebut diandaikan boleh mencetuskan huru hara. Apa pandangan saudara tentang tindakan polis dalam mengekang himpunan ini?

Jika kita melihat SOP dalam pasukan polis di negara-negara yang maju dan negara yang memang menjadikan demokrasi sebagai prinsip yang mereka perjuangkan, pernah berlaku himpunan yang lebih besar daripada itu di Eropah dan di Britain, ratusan ribu malahan jutaan rakyat menyertai himpunan.
Tetapi ia berlaku dengan aman. Aman dalam konteks polis benar-benar mengawal keamanan. Polis hanya menjalankan tanggung jawab memastikan tidak ada peserta-peserta melakukan provokasi. Polis memastikan tidak ada kerosakan harta benda awam. Polis hanya berkawal dan menentukan tidak ada pergaduhan yang berlaku yang dicetuskan oleh peserta.

Adakah SOP di sini sama?

Itu SOP tugas polis di negara maju yang mempraktik ketulenan demokrasi. Tetapi di negara kita, polis yang memulakan segala-galanya. Mengadakan terlalu banyak sekatan jalan raya di ibukota, ini tidak munasabah. Hampir semua jalan masuk ke ibukota diadakan sekatan jalan raya.
Dan apabila mereka memulakan tangkapan awal serta menembak gas pemedih mata tanpa ada satu prosedur yang jelas, adakah ini ikut SOP? Jika PDRM kita menjalankan tugas seumpama SOP di negara maju dan negara demokrasi lain, saya rasa kejadian 1 Ogos itu tidak akan berlaku.
Demonstrasi sewaktu bantahan karikatur hina Rasulullah SAW di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur dan kemudian ke Kedutaan Amerika berjalan aman. Polis benarkan dan mereka mengawal. Lebih 100 ribu turun. Ia dilakukan tanpa provokasi polis. Ini membuktikan perhimpunan boleh dilakukan secara aman. Jadi dalam Himpunan Mansuh ISA ini, polis buat provokasi...

Itu bukti terbaik yang cukup 'emperical'. Tambah FRU, polis trafik mengawal lalu lintas dan kita berarak dengan aman. Dan tidak ada satu pun kedai ditutup sepanjang perhimpunan tersebut. Polis boleh menggunakan media massa menyatakan kerjasama mereka dalam perhimpunan aman itu.
Satu lagi perhimpunan besar yang saya saksikan walaupun polis hadir tetapi mereka memberikan masa yang cukup. Demonstrasi yang dipimpin oleh Almarhum Ustaz Fadzil Noor di Dataran Merdeka. Isu penyembelihan rakyat Bosnia Herzogovina pada 1992.
Waktu itu hampir 60,000 rakyat bersembahyang di Dataran Merdeka serta berdoa. Polis tidak melepaskan gas pemedih mata dan ia berlaku dengan aman. Ini bukti jika polis bertindak dengan SOP yang standart, maka ia tidak akan menimbulkan masalah.
Saya juga ingin menambah dalam beberapa perhimpunan besar, kita telah berjaya menampilkan pasukan Unit Amal yang memainkan peranan yang cukup penting dan penuh disiplin serta mendapat pujian daripada pelbagai pihak.
Kita telah menyaksikan bagaimana Unit Amal ini cukup berjaya mengawal keselamatan pihak kita daripada mencetuskans ebarang provokasi. Saya ambil kesempatan ini untuk mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan terhadap anggota Unit Amal.

Media massa yang dikuasai BN gambarkan himpunan kali ini telah cetuskan huru hara. Gambaran buruk ini menunjukkan penganjur tidak bertanggung jawab serta menyebabkan kesesakan lalu lintas, peniaga terpaksa tutup kedai serta banyak lagi komen yang menunjukkan GMI bersalah. Bolehkah kita katakan perkara ini satu pembuktian palsu polis terhadap sesuatu perhimpunan aman?

Saya memang bersetuju dengan pandangan itu. Dan saya berlaku adil. Untuk meletakkan sepenuhnya kesalahan itu kepada pihak polis, kita tidak sampai ke tahap itu. Polis akan bertindak mengikut arahan politik BN.
Isu sebenarnya ialah apabila media arus perdana menyiarkan gambar seperti ini atau mereka mempamerkan satu persembahan mereka yang menggambarkan betapa buruk gambaran demonstrasi tersebut. Ia berasaskan rasa terdesak dengan desakan untuk menghapuskan ISA.
Tekanan-tekanan yang mereka terpaksa hadapi daripada rakan-rakan BN sendiri. MCA dan Gerakan turut menghantar memorandum kepada Yang DiPertuan Agung. Jadi, di kalangan komponen BN sendiri, yang mahukan ISA dihapuskan ditambah dengan kehadiran tidak kurang 50,000 orang dalam perhimpunan itu. Najib cukup berasa tertekan dan saya yakin akhirnya mereka terpaksa menggunakan media mainstream untuk gambarkan sesuatu yang buruk tentang apa yang berlaku 1 Ogos itu.

Sekiranya sekatan jalan raya dibuat di tempat-tempat yang sama pada hari tiada demontrasipun, saja-saja buat, Kuala Lumpur pasti akan lumpuh. Sebab terlalu banyak sekatan dan lencong yang boleh mengundang kesesakan lalu lintas yang melampau.

Sekiranya berlaku sekatan dan lencongan bukan disebabkan adanya demonstrasi, seperti kejadian tanah runtuh atau banjir kilat serta pembinaan jalan di dua nadi di Kuala Lumpur iaitu di Lebuhraya Mahameru dan Jalan Kuching, kesasakn pasti terjadi. Di dua tempat ini jika berlaku musibah bukan angkara demonstrasi sekalipun, Kuala Lumpur akan sesak dan lumpuh.
Ini bermakna polis sebenarnya cuba mempengaruhi umum kononnya Kuala Lumpur lumpuh akibat demontrasi hanya dengan membanyakkan sekatan dan lencongan jalan raya. Sedangkan jika tidak ada demonstrasi pun, waktu hujan lebat akan berlaku kesesakan jalan raya. Jadi, ini satu alasan yang tidak munasabah diberikan pihak polis.

Adakah sekiranya jika polis mengawal keselamatan mengikut prosiding asal SOP lebih kurang satu atau dua jam, himpunan aman ini boleh disurai dan Deklarasi Rakyat dapat diserahkan kepada Yang DiPertuan Agung?

Saya percaya sesungguhnya jika polis memberikan kerjasama serta memberikan kami masa daripada pukul dua petang sehingga 3. 30 petang atau beri kami satu jam sahaja berarak dari Masjid Negara ke Istana Negara untuk menyampaikan memorandum, saya rasa kita dapat menyelesaikan dengan baik serta menyuraikan perhimpunan tersebut dengan aman.

Cukup sedih, terdapat penyokong anti ISA yang dikepung dari pelbagai sudut serta ditembak dengan gas pemedih mata dan water cannon. Apakah ini ikut SOP?

Objektif mereka ialah memastikan arahan politik menggagalkan himpunan ini. Tujuan polis ialah jangan ada sebarang himpunan. Polis bertindak lebih drastik daripada dua perhimpunan sebelum ini dengan mengepung lokasi yang telah kita isytiharkan itu.
Ia adalah untuk memastikan orang-orang yang disyaki tidak berhimpun di ketiga-tiga lokasi. Itu arahan yang mereka terima untuk menggagalkan perhimpunan ini. Iaitu jangan ada sebarang perhimpunan sebagaimana yang dirancang untuk memenuhi kehendak pimpinan BN.
Sebab itu mereka bersungguh-sungguh melakukan kepungan, tangkapan serta melepaskan gas pemedih mata. Namun begitu, ingin saya tegaskan semangat juang serta rakyat Malaysia agar akta ini dimansuhkan begitu tinggi.

Tapi pesta tembak gas pemedih mata dan sembur water cannon, agak keterlaluan. Masa bersurai singkat. Kawasan dikepung. Ini rasanya bukan ikut SOP?

Ya. Di hadapan Sogo arahan diberikan hanya dua minit. Adakah munasabah SOP cukup dua minit? Polis harus menggunakan budi bicara mereka. Di hadapan Sogo sahaja hampir 20,000 peserta. Dengan tidak menggunakan pembesar suara dan masa diberi dua minit.
Adakah ini munabah? Kemudian terus menembak gas pemedih mata. Ini tidak mengikut SOP. Di tempat yang lain juga polis tidak memberikan masa yang secukupnya untuk bersurai secara aman. Itu juga tidak mengikut SOP sebagaimana yang Ketua Polis Negara sebut.
Apa yang kita minta ialah sekiranya polis memiliki integriti yang benar-benar mereka sebagai Polis DiRaja Malaysia yang akan bertindak mengikut Perlembagaan serta boleh bertindak mengikut Akta Polis dengan memberikan permit himpunan.

Tidak mungkin polis beri permit?

Itu saya tidak pertikai. Dan berikan kami permit. Apa masalahnya untuk polis tidak memberikan kami permit. Kita mempunyai penganjur yang sah, yang memperjelaskan namanya iaitu GMI. Dan polis tahu siapa Pengerusinya iaitu Syed Ibrahim Syed Noh. Dan kita menyatakan siapakah anggota parti yang mendokong GMI iaitu PAS dan KeADILan.
Dan kita juga menyatakan NGO yang bersama dengan GMI iaitu Suaram dan NGO lain. Ada 83 buah NGO. Semua itu kita isytiharkan dan tidak kurang sepuluh sidang akhbar diadakan berkenaan dengan perhimpunan ini.
Dan ini bukan demonstrasi 'underground' dan demonstrasi yang dilakukan di luar undang-undang negara. Semua itu kita isytiharkan dan dipetik oleh mana-mana syarikat media dan blogger. Apa masalahnya untuk polis memberikan kami permit?
Jika kami melanggari sebagaimana dinyatakan dalam permit, polis boleh mengambil tindakan terhadap kami. Jika kita mempunyai rekod menganjurkan perhimpunan yang mengganggu ketenteraman awam serta membahayakan negara, polis boleh bertindak mengikut undang-undang yang ada.
Jadi, kita mempersoalkan kenapa tidak boleh memberikan kami permit, iaitu memohonnya. Polis awal-awal lagi mengatakan permit tidak akan dikeluarkan dan ini perhimpunan haram. Jadi saya mempersoalkan adakah itu sikap profesionalisma yang ingin polis tunjukkan?

Kali ini tahanan paling ramai, cecah 589 orang. Apa yang polis cuba tunjukkan?

Polis sengaja menangkap sesiapa yang mereka syaki dalam jumlah yang ramai untuk tujuan menakutkan. Mungkin modus operandinya adalah sesiapa yang datang berhampiran dengan Kuala Lumpur atau berhasrat menyertai perhimpunan ini, akan rasa takut. Ini mungkin modus operandi mereka.

Media berbahasa Melayu cuba gambarkan adanya tindakan ganas dari penyokong GMI berbanding media Cina yang terbuka dan memaparkan apa yang sebenarnya terjadi di tempat kejadian...

Itulah Umno yang hanya bergantung kepada akhbar Melayu untuk mendokong mereka. Dan ini tidak mengambil sikap untuk mendidik pemikiran rakyat tentang sesuatu itu dengan lebih rasional serta untuk menyelamatkan generasi akan datang daripada akta ini yang terus mencengkam mangsanya.
Tidak seperti sikap akhbar Cina yang lebih terbuka. Dan memang objektif penerbit akhbar Cina untuk mendidik minda dan pemikiran rakyat. Mereka memberikan input serta maklumat yang betul. Sebab itu kita melihat satu pemikiran yang berbeza antara kedua-dua akhbar ini dalam menyampaikan mesej kepada rakyat.

Nampaknya motivasi pengikut-pengikut GMI terutama generasi muda sangat kuat berbanding 10 tahun yang lalu. Dan kita melihat kekuatan ini satu cabaran baru kepada kerajaan. Kebangkitanan genarasi muda?

Kita melihat dalam tiga himpunan besar yang kita buat iaitu Bersih, Mansuhkan PPSMI serta Mansuh ISA, saya berani menyatakan kira-kira 75 peratus adalah anak muda. Bermakna negara kita mempunyai masa depan yang cukup meyakinkan dan cukup cerah apabila anak-anak muda ini bersama dengan kita.
Indikator ini cukup membanggakan. Suara anak muda tidak lagi bersama dengan BN. Mereka merupakan anak muda yang dinamik, yang melihat sesuatu secara objektif dan anak muda yang mahu menentang kezaliman. Anak muda hari ini adalah mereka berjuang untuk masa depan generasi akan datang.
Ini isyarat yang ditunjukkan anak muda hari ini. Sebab itu Kementerian Pengajian Tinggi mengeluarkan ancaman terhadap IPTA dan IPTS akan mengambil tindakan terhadap pelajar-pelajar yang menyertai demonstrasi tersebut.

Apabila kekangan polis terhadap rakyat dalam perhimpunan tersebut berjaya, Umno dilihat menang. Tetapi ini menimbulkan kemarahan rakyatyang membuak-buak terhadap BN. Apakah imej Umno mampu dipulihkan dengan perkembangan terkini, 1 Ogos lalu?

Apa yang Najib buat untuk meningkatkan imejnya sebagai PM baru yang 'bersih' dan mesra rakyat gagal. Ada sahaja malapetaka yang mengintai Najib di sepanjang lorong-lorong serta simpang politiknya. Kematian Teoh Beng Hock, rasuah, kisal Altantunya. Lepas satu, satu. Ada sahaja badinya Najib ini.
Dan mereka cuba menutup suara dalaman yang kuat dalam BN yang mahu ISA ini dihapuskan. Mereka menggunakan PDRM yang kononnya ingin menggagalkan perhimpunan itu. Dan mereka merasakan mereka menang. Tetapi sebaliknya bagi saya, apa yang Najib buat itu tidak dapat menyembunyikan kebobrokan yang berlaku pada era Najib dan Umno itu sendiri.
Dan saya rasa dengan apa yang kita lakukan itu, satu isyarat yang jelas bahawa Najib dan Umno tidak berupaya lagi untuk memperbaiki imej mereka. Dan saya rasa dengan kebangkitan anak muda ini, inilah masanya kita mengambil alih peranan BN dan Umno.

Laporan sebuah akhbar harian menyebut pembabitan orang Melayu lebih ramai berbanding bangsa lain. Apa yang sebenarnya berlaku?

Ini bukan isu perkauman. Dalam perhimpunan seperti mendiang Teoh dan A. Kugan sebelum ini juga dihadiri oleh kami, saya sendiri serta pimpinan PAS. Jadi kita sedar himpunan ini bukan himpunan perkauman. Saya ingin tanya di sebelah pihak satu lagi (Pro-ISA), di mana mereka? Orang Melayu juga tidak menyokong mereka.
Trend politik Cina tidak turun ke jalan raya. Tetapi dalam masa yang sama pemimpin DAP, Lim Kit Siang juga ada. Sejak merdeka memanglah kita lihat orang Melayu keluar menyatakan bantahan. Tetapi trend orang Cina tidak begitu.
Mereka senyap tapi menggunakan 'silent vote' mereka. Tetapi dengan adanya Lim Kit Siang serta beberapa Ahli Parlimen DAP dan KeADILan, serta kehadiran ahli serta pimpinan Kelab Penyokong PAS, saya rasa tidak timbul soal perkauman.

Adakah kerana isu agama, maka mereka turun menentang?

Saya rasa ahli PAS ini terdidik. Yang penting apabila arahan diberikan pimpinan tertinggi mereka akan patuh. Last draw daripada Harakah sendiri menyatakan Mursyidul Am dan Presiden PAS mengatakan wajib menentang kezaliman. Dan itu yang saya rasa formula terbaik.

Bilakah 10 Deklarasi Rakyat itu akan diserahkan kepada Yang DiPertuan Agung?

Deklarasi tersebut mungkin akan dihantar 10 atau 11 Ogos ini. Kita tidak sampai ke Istana Negara bukan salah kita. Laluan kita untuk ke istana negara dihalang.

Dicatat oleh Tarmizi Mohd Jam di Sabtu, Ogos 08, 2009 1 ulasan

No comments:

EVEN D FATHER OF UMNO TUNKU D IST PREMIER REFUTED UMNO N ASSISTED PAS PLIGHT! Y ??

EVEN D FATHER OF UMNO TUNKU D IST PREMIER REFUTED UMNO N ASSISTED PAS PLIGHT! Y ??
TUNKU D IST PREMIER FROM UMNO SAID; AT FEDERAL HOTEL IN KL , ON OKTOBER 12, 1983; AS FOLLOWS; " MALAYS MUST ELIMINATE UMNO ! " ( Y ??? ) ; N " UMNO LEADERS NOW JUST WANT NAME N POSTS ! " ( 4 WEALTH N POWER )........ ASK URSELF ! Y TUNKU DIED OUTSIDE UMNO !! ; Y D FATHERS OF UMNO LEFT UMNO !! ; DATO' ONN JAAFAR; D FOUNDER OF UMNO LEFT UMNO N FORMED " PARTI NEGARA " ( NATIONAL PARTY ); 'COS UMNO INSISTED 2 TURN D PARTY INTO A NON -RACIST PARTY OR MULTI-RACIAL; ( AGAINST ONE MALAYIST RACIST ! ) ; NAMELY AS " UNITED MALAYANS NATIONAL PARTY " !! ; N HIS SON TUN HUSSEIN ONN ( EX PM N EX PRESIDENT OF UMNO; HISHAMUDDIN'S FATHER ) ; OSO LEFT UMNO ! ; N TUNKU OSO LEFT UMNO N FOUGHT AGAINST UMNO N UBN WITH SEMANGAT 46 PARTY IN " ANGKATAN PERPADUAN UMMAH ( APU ); WITH PAS N DAP !; IN A SPEECH AT BUKIT CHANDAN. KUALA KANGSAR, PERAK TUNKU OSO SAID, " IF WE WIN D GE ; D FIRST THING I WANT 2 DO IS 2 MAKE SURE THAT HORSE RACING IS PROHIBITED IN MALAYSIA ! ; THIS IS ACTUALLY D MUKADDDIMAH ( INTRODUCTORY ) OF HUDUD OR PREREQUISITE OF HUDUD . THAT IS; D PROHIBITION OF GAMBLING AS WHAT DONE BY KELANTAN NOW N OSO IN BRUNEI B4 N OSO PROHIBITION OF SELLING LIQUOR IN KELANTAN EXCEPT 4 CERTAIN PLACES MEANT 4 D NON-MUSLIMS ; BUY N CARRY BACK HOME ; NOT DRUNK IN D TOWN OR SHOPS! 4 PUBLIC SAFETY !! By: Nash Ar-Rawy/15.5.14