D ATROCITIES OF INTRUDER TERRORIST ZIONIST ISRAEL , AMERICA N UNO !! IN GAZA! RAMADHAN 2014 !!

D ATROCITIES OF INTRUDER TERRORIST ZIONIST ISRAEL , AMERICA N  UNO !! IN GAZA! RAMADHAN 2014 !!
UN UNDER TERRORIST ZIONIST ISRAEL N TERRORIST AMERICA CONTROLLED !! Y IN GAZA MASSACRES NO UN SECURITY FORCE SENT 2 PROTECT GAZA INNOCENT CIVILIANS ! EMIRATES OIC R SUBORDINATES OF TERRORIST ZIONIST ISRAEL , AMERICA N UNO !! OIC NATIONS MUST WITHDRAW FROM UNO LEAVING JUST D EMIRATES THERE!! NOT EVEN A SOLDIER SENT 2 PROTECT GAZA N PALESTINIANS MUSLIMS N CHRISTIANS FROM D ZIONIST ISRAEL , AMERICA N UN MASSACRES!! MUSLIMS NATIONS MUST SEND AIDS; SOLDIERS N SUPPORTS 2 HAMAS'S AL QASSAM ; SARAYA AL QUDS; , JIHAD ISLAMI N HISBULLAH 2 SAVE HUMANITY IN GAZA WITH D HUMANITARIAN BROTHERHOOD N ISLAMIC BROTHERHOOD!! BY D GRACE OF D PROPRIETOR OF ALL CREATIONS ( AL KHALIQUE ! ) N ALL THINGS ! TILL D TERRORIST ZIONIST ISRAEL OUSTED FROM THIS WORLD !! INSYA ALLAH HU ! WHAT R U " JIHADIST " IN SYRIA DOING A STUPID THING FELL UNDER D TERRORIST ISRAEL, TERRORIST AMERICA N UN ENTRAPMENT!! FIGHTING WITH UR OWN BROTHERS! Y R U NOT IN D RIGHT PLACE IN GAZA NOW ! IF U R "JIHADIST " D PLACE IS IN GAZA WITH D ISLAMIST N D MUJAHIDEEN THERE!; AL QASSAM'S HAMAS,; SARAYA AL QUDS ; JIHAD ISLAMI N HISBULLAH !!; TERRORIST PRES. AMERICA SAID, " I STRONGLY SUPPORTS ISRAEL 2 DEFEND ITSELF "PROVEN TERRORIST AMERICA SUBORDINATE OF TERRORIST ZIONIST ISRAEL GENOCIDES IN GAZA ; ALL D PRESIDENTS OF AMERICA IN D ZIONIST PROTOCOLS, UNO N D EMIRATES R D TOOLS N FOOLS N ABETTOR OF TERRORIST ZIONIST ISRAEL! THEREFOR, ALL MUSLIM MUST SUPPORT DEFEND GAZA FR. TERRORIST ZIONIST ISRAEL, TERRORIST AMERICA , UN N EMIRATES BY GIVING FULL SUPPORTS 2 HAMAS'S AL QASSAM N SARAYA AL QUDS! REFUTE AMERICA'S TPPA N BOYCOTT AMERICAN PRODUCTS; NAJIB UMNO MUST STOP TRADE WITH ISRAEL RANKING 14; EFFECTIVE IMMEDIATELY N UMNO DON B ANOTHER " BARUA" OF ZIONIST! WHERE IS OUR OWN MILITARY FROM OIC!! WITHDRAW NOW FROM UN BEING D OPERA OF TERRORIST ISRAEL N SEND OUR OWN MILITARY 2 DEFEND GAZA! IT'S OUR RIGHTS !! By : Nash Ar-Rawy/26.7.14 www.nasharrawy.blogspot.com; UNO Human Rights Council has reported zionist israel intruder is solely responsible 4 d deaths ( martyrs ) of 1,462 civilians inclusive of 550 children within 51 days of zonist israel intrusion in d Gaza Strip which ended on 26 Ogos 2014. . Meanwhile Al Qassam has got 2 new missiles 2 protect d gazans fr. d zionist israel intruders !! / 11.7.15

Sunday, February 9, 2014

MUSICAL WORLD N RELIGION by: Nash Ar-Rawy

MUZIKARAMA DAN AGAMA Oleh: Nash Ar-Rawy

MUZIKARAMA DAN AGAMA Karya : Nash Ar-Rawy 15.06.06

Muzik merupakan sebahagian daripada alam semulajadi anugerah Yang Maha Pencipta, sebagaimana agama adalah suatu kepercayaan manusia tentang kewujudan Tuhan dan alam akhirat .’ A-gama’ pada ambilan bahasa sanskrit.ya bererti ‘Tidak Kacau’ yakni aman , berbetulan dengan makna Islam itu sejahtera dan selamat; jusrteru kerana Islam adalah ‘Ad-din’ yang bermaksud satu cara hidup yang lengkap.

Maka kesempurnaan dan kelengkapan Islam itu sendiri, kerana ia bukan agama (Kepercayaan) tetapi satu sistem hayat yang sempurna pastilah ada terangkum di dalamnya aspek muzik, seni lagu, seni tari, seni budaya dan sebagainya. Secara logikanya apalah erti dunia ini tanpa bunyi yang mempunyai keaslian melodi dan iramanya yang tersendiri seperti suara siulan burung, ayam yang berkokok, pukulan ombak di pantai, bunyi deruan angin dan daun-daun pokok serta suara alam itu sendiri pada keseluruhannya selain daripada bunyi yang artifisial seperti hon kenderaan, jentera berat dan pesawat samada di laut, darat dan udara.

Oleh kerana muzik itu menghiasi dan mengisi kehidupan manusia, maka pengaruhnya kepada manusia terlalu besar. Sehingga si bayi yang lapar bisa melahirkan muzik protes mendemontrasi kelaparannya sehingga menarik perhatian ibunya yang lalai. Alunan irama pada muazzin (Bilal) dan momentum takbir raya pastinya menyusuk jiwa orang yang beriman untuk mengingati Tuhannya Yang Maha Agung lagi Maha Sempurna. Ternyatalah kesan bunyian dan suara yang mempunyai irama dan melodi yang bermakna itu; mempunyai impak yang terlalu ketara dan tidak dapat dinafikan adalah esensi dalam kehidupan manusia.


Justeru itu, muzik yang disusunatur dengan kemas dan rapi yang di panggil lagu dan irama atau lebih tepat lagi lagu dan lirik kerana irama itu sendiri adalah lagu. Maka, Apalah lagu tanpa lirik kerana tiada senikatanya hanya muzik semata dan apalah lirik tanpa lagu kerana sendikata sahaja. Maka, Lagu dan Lirik tiada boleh dipisahkan dan jika diolah dengan baik kedua-duanya insyaAllah boleh menyentuh perasaan manusia untuk mengingati Tuhannya melalui muzikarama untuk mentauhidkan yang Maha Esa, insyaAllah jika niat Si Komposer Dan Si Penulis lirik (‘Lyricist’) itu ialah untuk mengingati Yang Maha Seni, Yang Maha Halus, Yang Maha Kudus ,Yang Maha Mulus dan Yang Maha Tulus di dalam jiwa manusia yang rasa, merasa dan terasa hadirnya ‘Dia’ di dalam hati nurani; melalui lirik yang mentauhidkan Tuhan Yang Maha Esa.

Pokok pangkalnya muzik yang berunsur ketuhanan dan berlirik ketauhidan itu selari dengan tuntutan syarak yang salah satu cabangnya ialah syariat yang sebaris dengan tauhid dan tasauf sebagaimana dengan Akidah, syariat dan Akhlak, atau iman, Islam dan Ehsan serta Syariat, hakikat dan makrifat. Ertinya perjalanan muzikarama itu sendiri seperti ‘Road Show’, latihan dan persembahan tiada lalai daripada solat waktu, pemisahan lelaki dan perempuan yang bukan muharam, pakaian yang menutup aurat yang dikawalselia oleh pihak penganjur ke atas ahli muzik (‘Performers’) dan audien pada keseluruhannya supaya bermusikarama dengan berakhlak; yakni tidak lupa diri dan menjaga maruah diri daripada sebarang bentuk pencemaran budaya dan maksiat.

Maka untuk itu, wajidlah ada perbedaan dan pemisahan hak dan batil, yakni, demarkasi atau persempadanan di antara muzikarama yang hak dengan yang batil; iaitu hududullah (Had ketentuan Allah) dan Al-Furqon (Pemisahan hak –batil) di dalam dunia muzikarama. Penggiat muzik sewajarnyalah bertanggungjawab supaya cara budaya muzikarama yang batil daripada pengaruh barat itu disingkirkan samasekali dan di ambil element-element teknologi muzik yang canggih itu sahaja untuk di sesuaikan dengan iklim muzikarama ketuhanan dan ketauhidan yang tiada menjurus kepada budaya maksiat yang di luar tabii seperti yang di anuti oleh penggiat seni barat yang bercampur-baur lelaki dan perempuan yang berpakaian menjolok mata tanpa batasan dan segan silu.

Realiti atau waqi’nya dunia muzikarama dewasa ini, kebanyakan anak-anak muda sudah pun terjerumus di dalam budaya seni muzik yang berteraskan atau menjurus kepada kelalaian daripada mengingati Tuhan dan lebih cenderung kepada muzikarama hedonisma .Yakni, berseronok semata-mata sehingga berpesta maksiat melalui muzik; tiada solat dan bebas bergaul jantan dan betina.

Maka, adalah menjadi tanggungjawab semua pihak dari kalangan ibubapa, penjaga(‘Guardian’),anak-anak, pemuzik, penyanyi, komposer, penulis lirik, penganjur ‘road show’, pihak berkuasa tempatan (PBT) dan pihak berkuasa Negeri (PBN) alim-ulamak, para pendidik dan pihak pemerintah supaya serius akan fenomena keruntuhan akhlak di kalangan remaja sekarang ini yang sudah kecanduan dengan budaya muzikarama hedonisma ini di paras yang sudah terlalu kronik dan menakutkan sekali. Terutamanya pada malam-malam perayaan seperti menyambut tahun baru dan sebagainya pesta menari yang keterlaluan; langsung tiada apa-apa pencegahan dan pengawalan oleh pihak yang berkuasa secara yang bertanggungjawab.

Justeru itu, para belia dan beliawanis ini tiada bisa dibiarkan mereka ini liar begitu sahaja, kerana jika usaha-usaha pencegahan tiada dilakukan.Maka, adalah dikuatiri maksiat yang di biarkan oleh masyarakat itu akan menerima hukuman atau bala daripada Allah dan jika ia turun, bala itu merata dan tidak ‘selected’(memilih si pelaku maksiat sahaja). Ertinya, Tok Bilal, Tok Imam, Tok Kadi, dan masyarakat dan orang yang mempunyai kuasa pada keseluruhannya tiada bisa terlepas; janganlah jadi seperti Tsunami lagi, nauzubillahiminzalik.

Di atas kesedaran ini, kesepaduan tenaga fikir, autoriti dan pengaruh peribadi perlu digembelingkan untuk melaksanakan usaha-usaha bagi menyelamatkan jenerasi dan ummah terutamanya para remaja. Tanpa mengira latarbelakang agama, fahaman politik, kumpulan dan kepercayaan supaya manusia pada keseluruhan selamat.

Ini bersesuaian dengan firmanullah yang bermaksud, “wahai Muhammad sesungguhnya kamu adalah rahmat kepada sekelian alam” (Rahmatanlil’alamin). Oleh kerana muzikarama yang batil ini adalah antara punca yang membuka pintu kepada pergaulan bebas yang menjurus kepada zina, arak,narkotika dan kelahiran bayi-bayi longkang. Maka, usaha yang memerlukan tindakan yang segera ialah bagaimana budaya maksiat di dalam muzikarama ‘Sure Maksiat’ ini boleh dibendung secara bil hikmah ; iaitu, berhibur tetapi berakhlak, tiada lupa diri dan menjaga solat serta aurat.

Usaha alternatif untuk membenteras budaya hedonisma muzikarama ini mestilah diprogramkan kepada golongan remaja. Ini adalah kerana kita tiada upaya untuk membendung pengaruh muzik ke atas mereka. Maka, “We joint them and change them’(Kita menyertai mereka dan merubah akhlak mereka dan sebenarnya tiada jalan ‘escapism’ (pelarian).Mereka ini hendaklah didampingi di dalam dunia mereka dan ditampilkan muzikarama alternatif kepada mereka, supaya jiwa mereka yang kosong itu diisi dengan lirik-lirik yang membuka minda dan hati mereka kepada mentauhidkan Allah dan menjauhkan kesyirikan dan maksiat seperti yang berlaku di dalam budaya ‘Black Metal’, nauzubillahiminzalik.

Para pemuzik, penyajak, komposer, penulis lirik, penyanyi dan penggiat seni hendaklah berkarya ke arah melahirkan muzikarama alternatif yang sesuai dengan muzik kontemporari dan betul duduk pada tempatnya untuk mentauhidkan Allah melalui muzik sebagai platformnya untuk mengajak manusia mengingati Allah.

Di dalam hal ini, semua pihak sepatutnyalah berfikiran terbuka dan jangan jumud untuk mencari jalan keluar untuk mengatasi problema keruntuhan akhlak remaja dewasa ini. Golongan agama sepatutnyalah memberikan sokongan kepada muzikarama alternatif ini untuk menarik kembali anak-anak muda daripada terus terjerumus dan hanyut dengan budaya hedonisma begitu sahaja. Dengan membenci mereka dan mengutuk mereka yang tiada mahu ke masjid tanpa mendekati mereka dan berinteraksi dengan mereka secara bil hikmah belum lagi sebenarnya dibuat dengan pendekatan yang menyeluruh dan profesional; yakni dengan bersemuka dengan semua pihak yang terlibat dan para remaja dan penggiat seni sendiri secara terbuka dan berterusan. Nas yang mengharamkan bunyian yang berasaskan tali dan tiupan adalah hujjah yang lemah kerana terdapat banyak kilaf(selisih pendapat) di kalangan ulamak.

Justeru itu, perkara yang furu’ dalam agama janganlah di jadikan polemik untuk mengekang program muzikarama alternatif demi untuk menyelamatkan para remaja.

Lirik lagu juga sebenarnya mempunyai dua versi, bergantung kepada kefahaman dan pembawaan diri masing-masing. Contohnya, lirik lagu ‘Kepada mu kekasih’(nyanyian M. Nasir),’ Kau kekasih awal dan akhir ‘ dan ‘Penghujung Rindu’(nyanyian Jamal Abdillah).’kekasih’ dan ‘Rindu’ di sini berfsifat subjektif; iaitu samada ‘kekasih’ dan ‘Rindu’ itu dinisbahkan kepada Allah, Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang atau pun kepada sesama manusia seperti hubungan asmara dan asyik Uda dan Dara.

Lirik lagu ‘Alhamdulillah syukur ni’mat’, ‘Kami anak yatim piatu’, ‘Ibu’ dan ‘Rukun Iman’(nyanyian allahyarham Tan Sri P.Ramlee) begitu menyentuh jiwa sekali sama seperti lirik-lirik lagu yang disebutkan di atas dan juga sendikata lagu ‘Perjalanan ku’, ‘Zikir Zaman’dan ‘Kau yang Satu”(nyanyian Ramli Sarif) dengan muzik kontemporari sesuai dengan situasi dan iklim muzakarama mutakhir; adalah menjurus kepada ketuhanan dan ketauhidan kepada yang Maha Esa melalui muzikarama yang berakhlak. Tidak ketinggalan juga sumbangan muzik dari genre nasyid seperti lirik lagu ‘Selimut Putih”(nyanyian Orkes El Suraya) dan lirik-lirik lagu memuji tuhan dan zikir (nyanyian kumpulan Raihan); semua ini memperkaya kepelbagaian genre-genre musik tanahair.
Maka, penggiat seni muzik dan para dai(pendakwah) , masing-masing perlu berfikiran terbuka (‘open-minded’), berlapang dada dan ‘Think Positive”(Berfikiran positive) mematikan diri(keegoan diri dan kumpulan) . Supaya bisa saling hormat-menghormati sesama sendiri dan saling bantu membantu, cukup-mencukupi, isi-mengisi dan lengkap-melengkapi agar muzikarama itu selari dengan agama (syarie).

Justeru kerana muzikarama itu sendiri adalah satu aset dakwah sebenarnya jika ia ditangani dengan bil hikmah secara adil dan jujur kerana bahasa muzik itu sendiri bersifat univesal(sejagat). Contohnya, lagu Hindustani, liriknya langsung tiada difahami tetapi paling diminati sekali oleh orang Melayu yang berlainan agama, bangsa dan budaya. Bidang ini langsung tiada bisa diterokai oleh para daie(Pendakwah) sedangkan Islam itu sendiri bersifat global dan muzik yang mempunyai ‘bahasa’ sejagat yang tersendiri dan teristimewa, tiada boleh dipandang enteng kerana ianya akan terus dikuasai oleh Yahudi melalaikan manusia dengan muzikarama hedonisma.

Dari sudut saikologi, muzik boleh ‘release tension’(melepaskan tekanan dan depresi).Pakar saikologi akur bahawa apabila seseorang itu berada di atas bukit, lalu menjerit-jerit sekuat-kuat hatinya. Ini boleh mengurangkan tekanan perasaan atau tekanan hidup kerana berupaya melepaskannya melalui jeritan itu tadi.

Justeru itu vokalis (penyanyi) yang membawa lagu yang ‘high –pitch’(pitching) atau nada suara yang tinggi .Pada hakikatnya telah ‘release tension’ secara yang tidak disedari khalayak. Kalau kita berfikiran positif ; vokalis, liricis,pemusik,komposer dan ‘performer’(penggiat seni) sebenarnya memperolehi kepuasan batin melalui muzikarama yang disesuaikan dengan agama;khususnya jika lirik yang dijiwai itu menjurus kepada ketuhanan dan ketauhidan kepada Yang Maha Esa.Tanpa dinafikan bahawa makanan rohani yang paling afdal (terbaik) adalah tilawatul Qur’an sebagai obat dan penawar kepada penyakit hati.

Samalah seperti pemain golf, lepaskan depresi mereka melalui pukulan kuat kayu golfnya,, pemain tenis, pemain bolasepakak, hoki , pemain drum, trumpet, biola, piano sama saja kesan akibatnya iaitu bisa ‘release tension’ (mungkin lepaskan geramnya sekali).Begitu juga dengan pelumba motor haram yang melepaskan tension tanpa takut mati. Sedangkan tempat yang betul untuk berbuat demikian ialah di gelanggang Grand prix.Maka muzikarama sebenarnya mempunya element yang sihat sama seperti joggathon, walkathon jika ditangani betul pada tempatnya. Justeru kerana maksiat dan kebajikan boleh berlaku di mana mana jua ; pokoknya tanya diri, ke mana diri mahu di bawa?

Bersukankah, bermuzikaramakah, jika tiada solat, lalai dan alpha serta tiada menutup aurat semuanya adalah maksiat. Menyanyi sampai tinggal solat itu maksiat. Menonton t.v. sampai lupa solat kerana siaran langsung piala dunia juga satu bentuk kelalaian dan kealpaan. Ertinya kelalaian dan zikrullah(mengingati Allah) boleh berlaku di mana-mana jua.

Maka, penggiat seni muzikarama dan para daie perlulah bekerjasama demi untuk melaksanakan amanah Allah yang dipikul oleh orang yang beriman. Iaitu, untuk menjadi hamba Allah dan melaksanakan tugas-tugas hamba; tiada apa-apa kepentingan yang lain melainkan mengharapkan rahmatAllah (Rahmatullah). Mudah-mudahan dengan kerjasama itu, muzikarama insyaAllah akan menjadi beragama.
Oleh : Nash Ar-Rawy ( www.nashsisepuluh.spaces.live.com)(www.nasharrawy.blogspot.com)


  Peranan Majlis Syura Ulamak Tentukan Halatuju PAS Oleh: Nash Ar-Rawy

WILL UMNO COURTS PAS , PKR N EVEN DAP IF UMNO IS STRONG!!

BEWARE OF UMNO'S ENTRAPMENT ; MUKMIN NOT ALLOWED BEATEN TWICE BY D SAME SNAKE IN D SAME HOLE ! DON GIVE ROOM 2 UMNO ADDICTS IN PAS !!  

Sebarang idea, walau sebaik mana pun di dalam Gerakan Islam seharusnya mendapat pekenan dan restu Badan Tertinggi PAS terlibih dahulu dan yang selayaknya membuat kenyataan bukan ramai orang tetapi ketuanya iaitu Murshyidul Am TG Nik Aziz. " Aku tidak diutuskan ke dunia ini kecuali untuk memperbetuli akhlak manusia" ( Al Hadis ) Polemik 'Unity Government" ini berlaku kerna pimpinan tiada displin dan tiada musyuawarah dgn Majlis Syura' Ulamak PAS sebagai Badan yg tertinggi untuk menentukan hala-tuju PAS
Jika dikuatiri golongan profesional mungkin melencungkan hala-tuju PAS, apa kepastian golongan ulamak tiada berpotensi berbuat demikian. Kecuali nak ikut jejak Tuan Hj Fuad Pres. dan ulamak PAS yg masuk Umno.begitu juga dengan Nakhaie.
Justeru itulah di dalam kepemimpinan Ulamak ada Mursyidal AM ketua badan tertinggi dalam Gerakan Islam Iaitu: Majlis Syura Ulamak . Pimpinan Pusat hormatilah Badan Pengawas-selia PAS ini dan hormatilah Ketuanya TG Nik Aziz
Apa ertinya jika amanah hala-tuju PAS ini dipegang oleh Musyidul Am jika Majlis Syura Ulamak di pinggirkan dan tiada berperanan langsung dalam hal idea ‘ Unity Government” ini..Jika ianya merupakan strategi politik sekalipun bukankah kesannya akan menentukan hala-tuju PAS juga.
Nampak nya pimpinan PAS pusat sendiri tiada memahami methodologi perjuangan gerakan Islam yang mementingkan musyawarah yang mana kata pemutusnya adalah Badan yang tertinggi di dalam gerakan Islam iaitu Majlis Syura Ulamak.
Kerosakan di dalam jemaah boleh berlaku di mana mana tiada kira ulamak atau profesional..Yang penting kembali kepada kitabullah, assunah dan sirah yang sepatutnya di bahas di dalam Majlis Syura ulamak secara terbuka dan ilmiah dan berdisplin tinggi bukannya melalui kenyataan individu pimpinan secara konfontasi terbuka di dada akhbar yang terdedah kepada fitnah dan ketiadak-profesionalisma kepemimpinan ulamak yang sangant memalukan ummah dan gerakan Islam dan dunia yang memerhatikan PAS yang mahu memimpim ummah dan negara ke arah perubahan membangun bersama Islam.
Memang idea ‘Unity Government” itu bukanlah isu baru di dalam arena politik. Pada prinsipnya semua ahli parliament adalah wakil rakyat bukan wakil parti setelah mengangkat sumpah sebagai wakil rakyat yang bertangguingjawab untuk mempertahankan demokrasi dan menentang segala element authokrasi baik BN maupun Pakatan. Itulah asasnya ‘Negara Perpaduan yang tiada pembangkang tetapi semua ahli parliament adalah anggota kerajaan yang mana elaun masing-masing baik BN atau Pakatan dibayar oleh RAKYAT justeru mereka adalah WAKIL RAKYAT bukan lagi wakil parti di dalam Dewan Rakyat bukan Dewan BN atau Dewan Pakatan.
Sepatutnya perkara ini sampai dulu kapada Majlis Syura Ulamak PAS dan Mursyidul Am mengeluarkan ‘Blue Print” Unity Government ‘ untuk dikemukankan kepada pejuang Gerakan Islam, Pakatan dan BN bukan Umno sahaja demi kepentingan kestabilan politik Negara untuk tujuan memperkukuhkan demokrasi dan menghapuskan autokrasi di dalam sistem pemerintahan negara yang boleh dibahaskan dan di ketengahkan oleh semua WAKIL RAKYAT selaku ANGGOTA KERAJAAN semuanya. Itu falsafah Unity Government.
Pilihanraya hanya di perlukan untuk menentukan siapa akan menjadi PM dan siapa Kabinetnya. Setelah masing-masing PM dan seluruh ahli parliament mengangkat sumpah ,tiada lagi parti dan tiada lagi Pakatan atau Bn kerna semuanya sudah bisa menjadi anggota kerajaan dan wakil rakyat ( bukan wakil parti ) belaka.
Samada Umno /BN bersedia untuk hapuskan akta Draconian seperti ISA, Akta Percetakan, Akta University dan Kolej dan meletakkan IGP. SPR. SPRM, Hakim Negara Peguam Negara, Akauntan Negara, Audit Negara dan sebagainya di bawah DYMM Yang Di Pertuan Agong yakni , di bawah penguasaan parliament bukan PM , itu perkara sekunder.
Biar rakyat lihat respon Umno/BN nanti siapa yang ada ‘Semangat Unity Government” dari rakyat, kepada rakyat dan untuk rakyat yang tiada memperkosakan demokrasi, SPR. SPRM , PDRM dan mahkamah.
Untuk itu jika Pimpinan PAS pusat dan Majlis Syura Ulamak masih lagi berfungsi untuk menentukan hala-tuju PAS supaya tiada elemen mengkhianati perjuangan Islam dan Gerakan Islam PAS yang tiada bisa lagi dipatuk ular dua kali di dalam satu lubang dan ular yang sama dalam satu Malaysia.Sejarah perang siffin hendaklah dijadikan i’tibar.
Maka sewajarkannyalah ‘Blue Print” tersebut di dedahkan oleh Majlis Syura Ulamak sebagai Badan yang tertinggi di dalam Gerakan Islam PAS dan yang berauthoriti untuk menentukan hala – tuju gerakan Islam PAS kepad Sekretariat PAKATAN yang di endos oleh semua Ketua Komponen Pakatan sebagai patut diperjuangkan oleh massa dan mereka yang cintakan demokrasi , ketelusan, dan keadilan.
Biar selepas itu , rakyat yang menentukan didalam PRU 13 nanti siapa yang layak mencorakkan negara selepas PRU 13 . InyaAllah perkukuhkan Pakatan dan jadikan Islam untuk memimpin perubahan . Umno tiada bisa melakukannya kerna ia parti yang bernaunsakan kebangsaan, assobiyyah, kaumiyyah yang semakin tenggelam bahteranya.
PAS sebagai ‘Government in waiting” biarkanlah si luncai terjun dengan labu-labunya dan memenjangkan tangan kepada ahli Umno untuk menaiki bahtera PAS/Pakatan yang PAS sebagai parti induk mewakili suara Islam untuk menyelamatkan ummah , rakyat pada keseluruhannya dan Negara. Insya Allah
“ Alla Hu Akbar ! “
Oleh : Nash Ar-Rawy/16.06.09
( http://www.nashsisepuluh.spaces.live.com/ ) ( http://www.nasharrawy.blogspot.com/ )
 

Ad-Deen( Surrender To God ie . Islam in everything)

uesday, December 25, 2007
Arrawy's Articles: 01(Women In Islam)
i) No man and No women, who is more superior than d other! D prophet said There's no different amongst u , eventhough u're Arabs except 4 takwa! (rejoin good deeds n abstain from evil deeds) In d eyes of God immaterial of man or woman , HE sees who is more in 'takwa' ii) Fatimah , d prophet's daughter, aaishah, d prophet 's wife n aaishah Pharoah 's wife, mashitah - pharoah's wife hair-dresser and all mothers(surely women) from 9 months of hardship n labour on delivered baby; thery 're all fantastic an most honoured by Islam. During pre-Islam ( Paganism or Jahiliyyah) women were only made as slaves n sex objects n bellies dances ; their life is just 2 fulfil pagans men's lusts , that's all , They 've got no say at all and new born female babies were buried alife!!! But, God has sent down d prophets 2 liberate d women n up-lifted them with great honour. No father could force d daughter 2 marry any one but with prior consent of d woman(daughter) Freedom of educations n professions as equal as man , If they 're being ill-treated d could always report it 2 d kadi n could ask for justice such as fasah( divorce due 2 ill-treatment or irresponsible acts of d husband.) They 're in d higher ranking respected as a mother, sister, grandmother teachers, doctors, lawyers , engineers, scientists, ect.What what ever high post they hold. at home, she is d WIFE 2 d husband not d 'Premier" of d house, these would end up in chaos 4 there're 2 captains in a ship, rite!.A wife may gives ideas but final decision must b made by one person collectively discussed with d wife.For a jemaah prayer is a big embarresment if a lady Imam of a jemaah suddenly stops just 'cos of d period! So, Islam protects d face n d pride of a women not 2 b mocked at! rite! Nowadays, if u take a stroll by d beach, 99 % of women are in bikinis! rite! some even dare 2 b naked taking 'sun-bath" . For men d aurah is only between d knee n d navel(that place is hidden n protected but now 2 b equal girls are exposing all . just one patch covered up n one patch covered down. Even with just a short man fells shy in front of women but girls now too much of just n liverations 've forgotten their reputations a sort of Modern Paganism of Moden Jahiliyyah! Whererest with d aurah closed as in d prayer except 4 d face n palms ; they are respected n honored. No man could make them as objects of fun, mockery n sex. These attitudes of shamless girls with d bikines didn't realised that they are calling rapes , inviting rapes 2 occur.As for marrying 4 wifes. God said in surah Nisa" aya 3 n aya 129:# " U will never b able 2 do perfect justice between wives, even it it is ur ardent desire"(Nisa: aya 129) n"If u fear that u shall not b able 2 deal justly............then MARRY ONLY ONE( even though u may marry 2, 3 or 4) That will b nearer 2 prevent u fr. doing injustice" Unless if d wife is barren n asks d husband 2 marry another one having own siblings or doctor's advice not safe if pregnant, or during d times of war many women become widows , n d wife ask d husband 2 save d widows n their small kids n babies, or d wife could not cope up with d husband extra-ordinary intercourse needs n 2 avoid d hubby fr, committing zinah/adultery , d wife asks d husband 2 marry another one or d wife having sexual problems of d same situations , d wife should consider n face d facts of life while polygamy is permited i.e 2 avoid sins. But in a normal case, or normal situation no man can give justice 2 more than one wife n for that matter even with one wife , some husbands are irresponsible : drunketh, gambler, womanizer , no food at home , money spent on gamblings n liqour. n in some instances , d husband is so loving n responsible to 2 wives d latter better than d former! so, it's more on an individual capacity , cannot b wholesale!But , nevertheless, one wife is best 'cos no husband could give justice as God said . So. it's more on d mutual understanding n capacity of both ; helps each other . considerate n amicable with a certain situation which differs fr. each women to another.Merchants n preachers(daie) travels from one continent 2 another eg. d Sayyeds(descendents of d prophets) n Gugeratees(Fr. India.Indian Muslims) n Arabs traders spread-out Islam 2 d Malay Achiepelogo thru' marriages with d locals n having wife in their country of origin n a local wife n they lived happily ever after . So , in certain cases it's quitesubjective! rite! Ofcourse , they 're very pious , sincere , honest n responsible in helping hands! rite!But, d situation nowadays, one should b grateful if d husband is a 5 times prayer, loving, caring, fasting, not a gambler n not a womenizer is good enough! rite! many are hypocrates! n sinners! rite!Lastly Y women cannot marry 4 like man! Where is equality! Initially if women could marry 4 like men do. Then, we 're back 2 paganism time or jahiliyyah ; where one women could b 4 sex object of many men , only thing is they 're 'married' . The question is if she's preagnant after 4 men slept with her then, d siblings will bear whose name as d father! Thus! women are protected n honoured in Islam. Thanks 2 God d savier of women as ordained in d Last Testament!(Al -Qur;an)Peace! Loves! Rejoice!(Wassalam). www.nasharrawy.blogspot.comSincerely Urs,Nash Ar-RawyThink Positive and be selfless in truthfulnessPlease view my blog : http://nasharrawy.blogspot.com/
Posted by Nash Ar-Rawy at 11:13 PM 0 comments
Labels: Nisa'
Monday, December 24, 2007
Sufi Conversation: 10
Islam is not a religion 'cos religion is a belief. Likewise it's d same as Christianity from Christ(Mesiah Jesus), Mosonic from Moses(Torah) Budhist from Budda, Toaism from Toa But, d folowers of Muhammad s.a.w. 're not called 'Mohammadens:' but Moslem. n those who Surrender 2 God 're called Mukmeem 'cos Islam means 'SURRENDER" not 'Religion' All moslems 're not mukmeen unless they really surrender to God (Mukmeem) But, all mukmeen 're moslem.So all d 25 prophets 're Mukmeem 'cos they surrendered 2 God(Islam).Islam also means 'salamah' i.e. Peace : that's Y moslem 're peace loving people n God's name is also assalam (meaning Peace) ,. Islam also means Ad-deen i.e d way of life, a complete system of life, Ad-deen wa daulah( A complete system of life n sovereignty), Ad-deen wa syariah(A way of life n law) Nizamul Hayat( A system of Life) Thus! Islam is not a religion . That's Y in Islam it has it's own , original , genuine n divine system of economy(Iktisad/Muamalah), Family Law/Marriage/Divorce(Munakahah) Hudud n Kisos(Criminal Law: Sariqah(Stealing), Hirabah(Arm Robbery) zinah(Aldultery) Shrub(intoxicants) Apostasy, Khozaf( Accusation of adultery without 4 eye-witnesses) n Kisos(Batteries: compensation of injuries) and d 3rd one is ta'zir ( Crime not in Hudud or Kisos ie up to judges jurisdiction eg, traffic offence(Man made ordinace); penalty cannot b more than Hudud Crime.That's Y Islam is not a religion as i mentioned above . Islam is a complete system of life (Ad-deen) which is not ordained in d Injil(Mesiah Jesus), Torah(Moses) , Solms(David) but is ordained as a complete set as in d last testament: d Al -Qur'an. And all d 25 prophets asking us to "SURRENDER "(ISLAM) TO GOD n there 're all Moslem(as d meaning of Islam really is i.e. "Nafi deen nil Lahi" afwaha .... i.e SURRENDER TO D DEEN OF LAHU (D one who sayaith: Lahu kun fayakum/Suratul Yaseen 2nd last aya) i.e. as from Adam til Muhammad s.a.w.Peace! Loves! Rejoice!
Thus. Hududul Lahu ( Hudud Laws) is based on : " Prevention is better than cure" ( Before things get worse ) ie. Hududul Lahu protects 5 Major things in our livelihood:
i} Ad-Deen ( Islam as d Faith : means surrender 2 God as d Absolute Law Giver)Prevention of Murtad/Riddah or apostacy
ii) Mind ( Deterioration of Human integrity n health such as drugs n alcohol which must is abstained)
iii) Lives ( The life of a person must be protected )
iv) Descendnts/pure family ( avoid bustards or illegitimate child from being born)
v) Property ( must be protected )

Posted by Nash Ar-Rawy at 11:29 PM 0 comments
Labels: Ad - Deen
Sufi Conversations: 09
we 've 2 earn d selfless in oneness in HIS eyes we're HIS 'man" ur interest is just HIM n we just want HIM both HIS dunya n HIS akhirah/Hereafter! all 're actually decided NOW n FOREVER in ONENESS so as to not 2b shiri'(Associating HIM with others) To do this, one has 2 b selfless! Kill d ego, vengience, selfishness, hatred, jeolousy etc n surrender all 2 HIM , d body, d mind, d soul 2 HIM in actuality(Hakikah) being selfless in oneness : Only HE in hahikah(actuality) exists." Khola ko kum wa ma ta' maloon" (I'm d one who creates u n creates ur handywork)Nevertheless! syariah n Hakikah (Law n actuality) goes along together , parallel preoccupied each other fine!"wa hu wa ma akum ai nama kuntum"( And HE is with u wherever u are) "I'm with u nearer 2 ur jagular vein" (Al Qur'an) Distance without a medium , near without a demarcation. i.e 'selfless in oneness"Peace! Loves! Rejoice!Think Positive and be selfless in truthfulnes
Posted by Nash Ar-Rawy at 8:49 AM 0 comments
Labels: selfless in oneness
( www.nashsisepuluh.spaces.live.com)
( www.nasharrawy.blogspot.com )

No comments:

EVEN D FATHER OF UMNO TUNKU D IST PREMIER REFUTED UMNO N ASSISTED PAS PLIGHT! Y ??

EVEN D FATHER OF UMNO TUNKU D IST PREMIER REFUTED UMNO N ASSISTED PAS PLIGHT! Y ??
TUNKU D IST PREMIER FROM UMNO SAID; AT FEDERAL HOTEL IN KL , ON OKTOBER 12, 1983; AS FOLLOWS; " MALAYS MUST ELIMINATE UMNO ! " ( Y ??? ) ; N " UMNO LEADERS NOW JUST WANT NAME N POSTS ! " ( 4 WEALTH N POWER )........ ASK URSELF ! Y TUNKU DIED OUTSIDE UMNO !! ; Y D FATHERS OF UMNO LEFT UMNO !! ; DATO' ONN JAAFAR; D FOUNDER OF UMNO LEFT UMNO N FORMED " PARTI NEGARA " ( NATIONAL PARTY ); 'COS UMNO INSISTED 2 TURN D PARTY INTO A NON -RACIST PARTY OR MULTI-RACIAL; ( AGAINST ONE MALAYIST RACIST ! ) ; NAMELY AS " UNITED MALAYANS NATIONAL PARTY " !! ; N HIS SON TUN HUSSEIN ONN ( EX PM N EX PRESIDENT OF UMNO; HISHAMUDDIN'S FATHER ) ; OSO LEFT UMNO ! ; N TUNKU OSO LEFT UMNO N FOUGHT AGAINST UMNO N UBN WITH SEMANGAT 46 PARTY IN " ANGKATAN PERPADUAN UMMAH ( APU ); WITH PAS N DAP !; IN A SPEECH AT BUKIT CHANDAN. KUALA KANGSAR, PERAK TUNKU OSO SAID, " IF WE WIN D GE ; D FIRST THING I WANT 2 DO IS 2 MAKE SURE THAT HORSE RACING IS PROHIBITED IN MALAYSIA ! ; THIS IS ACTUALLY D MUKADDDIMAH ( INTRODUCTORY ) OF HUDUD OR PREREQUISITE OF HUDUD . THAT IS; D PROHIBITION OF GAMBLING AS WHAT DONE BY KELANTAN NOW N OSO IN BRUNEI B4 N OSO PROHIBITION OF SELLING LIQUOR IN KELANTAN EXCEPT 4 CERTAIN PLACES MEANT 4 D NON-MUSLIMS ; BUY N CARRY BACK HOME ; NOT DRUNK IN D TOWN OR SHOPS! 4 PUBLIC SAFETY !! By: Nash Ar-Rawy/15.5.14